Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Orbaiszéki Forgács Fesztivál Kovásznán

Kovászna városközpontja ad otthon 2022. július 30-31. között a harmadik Orbaiszéki Forgács Fesztiválnak. A hajdani kézműves mesterségeket bemutató rendezvény célja, hogy erősítse az orbaiszéki emberek identitástudatát, ugyanakkor az idelátogató turisták is betekintést nyerhessenek a székelyek életébe, hagyományaiba, kultúrájába. 

Csatolva küldjük a rendezvény programját, kérjük, lehetőségeik szerint népszerűsítsék eseményünket. 

A fesztivál szervezői: Kovászna Város Polgármesteri Hivatala, Kovászna Városi Művelődési Ház, Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület, Kovászna Megye Tanácsa, Havadtőy Sándor Cserkészcsapat. 

A rendezvény programja:

III. ORBAISZÉKI FORGÁCS FESZTIVÁL

KOVÁSZNA - VÁROSKÖZPONT

2022. JÚLIUS 30., SZOMBAT

18.00

Ferencz Ernő Református Fúvósegyesület (Barátos)

20.00

Old Bumeráng koncert  

 

2022. JÚLIUS 31., VASÁRNAP

12.00

Huszárfelvonulás

12.30

Ifjúsági Fúvószenekar és mazsorettcsoport (Zágon)

13.00

Megnyitó

13.30

Ifjúsági Fúvószenekar és mazsorettcsoport (Zágon)

13.45

Nemere Néptáncegyüttes (Lécfalva)

14.00

Favágó bemutató

15.00

Édes Ízek Székelyföldről – süteményeskönyv-bemutató

16.00

Népi mesterségek bemutatója

17.00

Folklórműsorok

 

Thiesz Katalin tanítónő és tanítványai (Kovászna)

 

Ürömvirág Néptánccsoport (Ürmös)

 

Magnificat Gyermekkórus népdalösszeállítása (Kovászna)

 

Horn Dávid Általános Iskola néptáncműsora (Kommandó)

 

Gyöngyharmat Néptáncegyüttes (Zabola)

 

Kőrösi Csoma Sándor Líceum diákjainak népdalösszeállítása (Kovászna)

 

Népi gyermekjátékok az 1-es számú Napköziotthon nagycsoportjának előadásában (Kovászna)

 

Recefice Néptánccsoport (Kovászna)

18.30

István Ildikó és barátai – koncert és táncház

21.00

Apostol koncert

 

ÁLLANDÓ PROGRAMOK:

          Népi mesterségek bemutatója

          Gyermektevékenységek (109. sz. Havadtőy Sándor Cserkészcsapat, Kovászna)

          Csörögefánk-készítés (RMDSZ Kovászna Városi Nőszervezete)

          Hagyományos termékvásár

          Székely ízek konyhája

          Gazdáné Olosz Ella emlékkiállítás (Kovászna Városi Művelődési Ház)

 

Szervezők: Kovászna Város Polgármesteri Hivatala, Városi Művelődési Ház, Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület, Kovászna Megye Tanácsa, Havadtőy Sándor Cserkészcsapat.

A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják.

2022-es Kiemelt Kulturális Program, megvalósul Kovászna Város Tanácsa Támogatásával.

Várjuk szeretettel az eseményre! 

 

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

Hétköznapi hőseink – írjunk történelmet! elnevezésű kezdeményezés írásait tartalmazó kötetet 2022. augusztus 20-án délután 14 órától mutatjuk be a Kolozsvári Magyar Napok keretében.

Az előadásokban bemutatják az energiatermelés és az energiahordozók természetének alakulását, valamint jövőbeli tervek, elképzelések is terítékre kerülnek.

A rendezvény Nagy Gábor, a 100 éve elhunyt híres kolozsvári vendéglős és szállodatulajdonos tevékenységét mutatja be.

Boér Mária Napkelet országa című könyvét, a Vetekedik vala háromféle világ elnevezésű trilógia I. kötetét mutatják be Kolozsváron, a Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány székhelyén.

Augusztus 20-án (10,30-tól) Benedekmezőn (Sepsiszentgyörgy mellett) a Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete megszervezi a Tündérvár Családi Fesztivált, melyen egésznapos, tartalmas foglalkozásokra várják a családokat.

A Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány, a Szarkaláb Néptáncegyüttes és a SzINT Kulturális Egyesület (Szent István-napi Néptáncalálkozóért Egyesület), folyó év augusztus 12-21 között az idén is megszervezi, immár huszonnegyedik alkalommal, a Szent István-napi Nemzetközi Kisebbségi Néptánctalálkozót.

A legfeljebb húszfős csoportok félóránként mehetnek fel a toronyba, hogy megtekintsék a felújított templomot és Kolozsvárt madártávlatból. 

Fontos tudnivaló: a torony kizárólag előzetes regisztrációt követően látogatható, a jelentkezés során kapott visszaigazoló e-mail felmutatásával. 

Erdély legjelentősebb kulturális fesztiválján hatvan helyszínen négyszázötven programmal várják az érdeklődőket.

Kultúrák találkozása, fergeteges koncertek, kalotaszegi ízek, családi programok, hajnalig tartó tánc és baráti beszélgetések jelentették a fesztivál hetedik kiadását.

A könyvtár magyar részlege 2022 augusztusától kezdődően egy friss kezdeményezésnek, a klasszikus orosz könyvklubnak lesz a házigazdája. A klasszikus orosz irodalom kimagasló alkotásainak értő bemutatása, az olvasás során felmerülő kérdések megvitatása mellett figyelmet fordítanak az orosz kultúra számos remekművére is.

Pénteken, augusztus 12-én, 19:00 órától az Erdélyi Dudás Rend koncertezik Sepsiszentgyörgyön, a KultúrPark színpadán. A 2008-ban Vajdahunyadon alakult együttes Európa különböző történelmi korszakaiból és területeiről származó dallamokat ötvöz korunk zenei hangzásvilágával.

Zabolára utazik a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy Szentimrei 100 nevet viselő kültéri kiállítása, mely tavaly jött létre a jeles néprajzkutató születésének 100. évfordulója alkalmából. 2022. augusztus 2-án, Zabolán, a Csángó Néprajzi Múzeum előtt 16 órai kezdettel mutatja be a tárlatot Szebeni Zsuzsanna, a Liszt Intézet vezetője.

A fesztivál a dobra és az oly sokszínű ütős, meg perkúciós hangszerekre építkezve vezeti el az érdeklődőket a világzene, jazz és igényes rockzene ritmusközpontú világába augusztus 5-7. között.

Az emlékév kiállítássorozatá-nak harmadik állomása Tordaszentlászló, Györkös Mányi Albert szülőfaluja, művészetének egyik fő inspirálója.