Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Novemberben ismét megrendezik a Hajnal Akar Lenni népdaléneklési versenyt

Október 31-ig lehet jelentkezni

November 11–12-én rendezik meg Szatmárnémetiben, a Dinu Lipatti Filharmóniában a XXV. Hajnal Akar Lenni népdaléneklési versenyt a Bartók Béla Egyesület, a Szent-Györgyi Albert Társaság, a Romániai Magyar Dalosszövetség, a Magyar Kórusok Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA), a Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ és a G. M. Zamfirescu Művelődési Ház szervezésében.

A versenyen részt vehet bárki, aki nem végzett énekszakot zeneművészeti akadémián vagy főiskolán, nem engedélyezett énekes, továbbá betöltötte 12. életévét. A jelentkezni kíánó versenyzők küldjék el az orbannagy@gmail.com e-mail-címre jelentkezési lapjukat, melyen a következő adatokat kérik feltüntetni: név, születési adatok, lakcím, telefonszám, foglalkozás, a döntőben előadásra kerülő dalok kottája, és a dalok szövege. A szervezőbizottság névre szóló meghívóval visszaigazolja a jelentkezést.

Minden versenyző két dalcsokorral, vagy egy dalcsokorral és egy népballadával tud jelentkezni. Egy dalcsokor 2-3 népdalból áll. Népies műdalokat nem fogadnak el. A szervezők két ajánlással fordulnak a jelentkezőkhöz:

– ajánlatos a régi típusú magyar dalkincsből meríteni;

– a fellépő versenyzők népviseletben szerepeljenek.

A versenyzőknek rendelkezniük kell iskolájuk, vagy valamelyik művelődési intézmény ajánlásával. A versenyzők kérhetnek KÓTA térségi szintű minősítést. Színvonaltól függően „Minősült”, „Dicséretes” vagy „Kiváló” fokozatokat érhetnek el. A döntőbe jutott versenyzők a KÓTA országos népzenei szintű minősítését kérhetik, ahol elérhetik a Bronz, Ezüst vagy Arany, illetve a legjobbak az Arany Páva minősítési fokozatot, melyhez mellékelniük kell a kitöltött jelentkezési lapot és  mellékletet.

Azokat a versenyzőket, akik a fenti elvárásoknak megfelelnek, díjtalan ellátásban részesítik a szervezők. Kísérőt, legyen az egy vagy több személy (családtag, felkészítő stb.), csak abban az esetben fogadhatnak, ha 2017. november 5-ig kifizetik a személyenkénti kísérői díjat. A felkészítő mentesül a kísérői díj alól.

A verseny első három helyezettje és a közönség kedvence, valamint a versenyzők által kiválasztott legjobb énekes pénzdíjban részesül: 800, 700, 600, 600, 600 lej értékben.

Jelentkezési határidő: 2017. október 31.

 

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

J. S. Bach zenei világát több síkon értelmezhetjük: zenetörténeti, műfaji, formai, szimbolisztikus, matematikai, érzelmi, teológiai és más módon. A Máté-passió mindezen síkok összeforrásának egyik csúcsa, mely elsősorban kérdéseket fogalmaz meg, és nem válaszokat kínál fel.

Hamarosan startol az erdélyi nyarak egyik legfontosabb rendezvénye, a Csíkszeredai Régizene Fesztivál. 

Joi, 17 mai 2018, în atmosfera caldă a Casei memoriale Györkös Mányi Albert din Cluj-Napoca, Revista de cultură Művelődés, publicație de limbă maghiară, și-a sărbătorit 70 de ani de existență. 

A műhelymunkák zárkörűek ugyan, de az előadásokra minden színházkedvelőt szívesen várnak, a június 15-én kezdődő fesztiválra a belépés díjtalan.

A közművelődési havilap történetéről és további céljairól a lap főszerkesztője, Dáné Tibor Kálmán beszélt a Román Televízió kolozsvári magyar adásában.

A közművelődési havilap főszerkesztője a folyóirat elmúlt 70 évéről, főszerkesztőségi tevékenységeiről, valamint további terveiről is beszélt a Tetőterasz című műsorban.

Romániai magyar és külhoni fotóriporterek, újságírók jelentkezését várják 2017-ben készült alkotásaikkal.

A Méra World Music az egyetlen nemzetközi világzenei fesztivál Erdélyben. A fesztivál harmadik kiadása még izgalmasabb programmal várja mindazokat, akiket érdekel, hogyan hangolják át a műfaj legnagyobbjai a népzenét a 21. század zenei nyelvére.

Csángó Napot tartottak Csíkszeredában 2017. november 12-én, idén a Magyar Nyelv Napja tiszteletének jegyében.

A 2009-ben indult kezdeményezés idén ősszel egy új oldalra költözött, hogy itt folytathassa tovább társadalomépítő és -segítő munkáját.

A versmondó és énekelt vers versenyt a brassói Reménység Házában rendezik meg november 9. és 12. között.

Művelődés Estek következő meghívottja T. Szabó Csaba történész, aki Közönségrégészet Erdélyben címmel tart előadást október 12-én az Emlékházban.

Többek között fényképkiállítás, könyvbemutató, koncert és versverseny is várja a brassóiakat az elkövetkezendő hetekben.

A Magyar Reformáció gyors terjedéséhez és sikeréhez nem járult-e hozzá döntően az, hogy a szellemét itt már egy századdal korábban kiszabadították a palackból?

Az olvasóközönség hamarosan egy új, Erdélyben készült képregényhavilapot vehet a kezébe, mely Magyarországon is forgalomba kerül. A képregénylap Fantomatika címen jelenik meg, ez a kifejezés mesterségesen kreált, virtuális valóságot jelent. Amint a lap neve is jelzi, a történetek főképp sci-fi, vagyis tudományos-fantasztikus témakörben mozognak.