Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Női filmrendezők fesztiválja

Szeptember 23–30. között zajlik az Eva FilmMakers Fest Sepsiszentgyörgyön

Szeptember 23. és 30. között tartják meg Sepsiszentgyörgyön immár második alkalommal az Eva
FilmMakers Festet, az ország első olyan filmfesztiválját, amely kizárólag a női filmrendezőkről szól. A 2021 őszén elindított Eva FilmMakers Fest abból a szándékból született, hogy egyensúlyt teremtsen a férfi és női tehetségek között a filmművészetben - egy olyan művészetben, ahol a nők inkább a színészi, mint a rendezői munkához köthetőek -, és a sepsiszentgyörgyi közönségnek romániai és magyarországi női rendezők filmjeinek sokaságát hozza el.

A filmrendezőnők, akikkel az idei Eva FilmMakers Festen élőben is találkozhatnak a nézők: Teodora Mihai, Goda Kriszta, Ligia Ciornei, Szakonyi Noémi, Szabó Réka, Kis Hajni és Mihaela Drăgan. A hivatalos programban az előbb említett rendezőnők filmjein kívül más neves rendezők filmjei is szerepelnek a fesztivál programjában.
A rendezvény hivatalos megnyitója szeptember 23-án, pénteken 17:00 órakor lesz, az első filmet még aznap este 18:00 órakor láthatják az érdeklődők, amikor a Teodora Mihai által rendezett La civile című alkotást vetítik. A fesztivál első estéje a Csíki Kamarazenekar koncertjével zárul. Az előző kiadáshoz hasonlóan a fesztivál ideje alatt az Eva FilmMakers Fest-en részt vevő női rendezők által jegyzett filmek váltják egymást, egyik nap egy román, másik nap egy magyar rendezőnő filmjeivel. A fesztivál második napján az Ida regénye című filmet vetítik, amelyet Goda Kriszta rendezett. A fesztivál többi napján a következő filmeket mutatják be: Csernobil felhői, rendező: Ligia Ciornei; Hat hét, rendező: Szakonyi Noémi; Alkalmi kémek, rendező: Oana Giurgiu; Limonádé, rendező: Ioana Uricaru; Anișoara, rendező: Ana Felicia Scutelnicu; A létezés eufóriája, rendező: Szabó Réka; Külön Falka , rendező: Kis Hajni.

Szeptember 29-én, csütörtökön este kiemelt este lesz a Future is a safe place című dokumentumfilm bemutatásával, amelyet Mihaela Drăgan rendezett. Ez egy 2020 novemberében forgatott kísérleti film, amely a roma futurizmus eszméit és elveit dolgozza fel, egy olyan művészeti koncepciót, amely a roma kultúrában a sci-fi elemeit feltáró kulturális esztétikát vázol fel, a történelem, a technológia, a boszorkányság és a roma kultúra keresztezésével. Ezzel a dokumentumfilmmel a szervezők célja, hogy a fesztivál a lehető legkiegyensúlyozottabb legyen, harmonikusan ötvözve a román, a magyar és a roma kultúrát, amely utóbbit túl sokáig figyelmen kívül hagyták. Az Eva Filmmakers Fest programjában szerepel a Romacen - A boszorkányok kora című színházi előadás is, amely a roma futurizmus
koncepciójának debütálását jelentette, ahol a roma nő feminista nézőpontból került bemutatásra.
Az Eva FilmMakers Fest programjának kapcsolódó eseményei között szerepel két mesterkurzus, amelyeket olyan szakemberek tartanak, mint Vincze Teréz filmesztéta és a neves filmkritikus, Irina Margareta Nistor. Minden este, a vetítések befejeztével a közönség részt vehet az alkotókkal folytatott
beszélgetéseken. 
Az Eva FilmMakers Fest keretében a Művész moziban vetített filmek egy részét bemutatják Bodzafordulón, Szitabodzán, Baróton, Kovásznán és Kézdivásárhelyen. A fesztivál szeptember 30-án, pénteken a Leul Ra című koncertelőadással zárul, amelyet Cezar Ghioca és Marius Popa rendezett Ördög Gyárfás Ágota animációival. Az Eva FilmMakers Fest-et a Kónya Ádám Művelődési Ház és a Művész Mozi szervezi együttműködésben a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureșanu Színházzal, a Kovászna Megyei Tanács anyagi támogatásával és a Nemzeti Kulturális Alap Igazgatóságának
(AFCN) társfinanszírozásával. 
A szabad helyek függvényében a fesztivál összes filmjére és a kapcsolódó eseményekre kedvezményes áron válthatóak belépők. A program részletei az Eva FilmMakers Fest Facebook-oldalán találhatók.

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

Idén hatodik alkalommal csatlakozik Nagyszeben és környékének magyar közössége az immár tizenhatodik alkalommal megrendezett Kultúrházak éjjel-nappal elnevezésű eseménysorozathoz szeptember 23. és 25. között.

CSÁNGÓTELEP 1935–1996 címmel időszakos kiállítás nyílik 2022. szeptember 23-án, pénteken, 15 órától a zabolai Csángó Néprajzi Múzeumban.

A napóleoni háborúk hajnalán a spanyol és nápolyi erők által megszállt Római Köztársaságot az 1950-es évek kommunista diktatúrájának fojtogató légköre váltja fel a Magyar Állami Operaház új bemutatójában. Ókovács Szilveszter főigazgató második rendezését Kesselyák Gergely vezényletével, kettős szereposztásban, Boross Csilla és Ádám Zsuzsanna címszereplésével mutatja be 2022. szeptember 24-én – és 28-án – az Andrássy úti dalszínház.

Négy állomással koncertsorozatot szervez a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy JaMesének (JaMese – egy mozaikszó, mely mindent elmond a zenekarról: Jam – szabadság, kreativitás; mese – történetek, gondolatok átadása; Emese – az énekesnő Molnár Emese személye az, aki mindezt összefogja.) 2022. szeptember 19-22 között. A koncertek Sepsiszentgyörgyön, Baróton, Kézdivásárhelyen és Csíkszeredában lesznek.

Hétfőn, szeptember 12-én, 19 órától az Árkosi Kulturális Központ koncerttermében (Sepsiszentgyörgy, Olt utca 6 sz.) rendkívüli kamarazenei hangversenyre kerül sor, fellépnek: ifj. Zerkula György, a Berni Szimfonikus Zenekar első hegedűse és Horváth Edit, a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia zongoratanárnője.

A szeptember 9-én rajtoló, háromnapos rendezvényen a kürtőskalácssütő verseny mellett szakmai kerekasztal beszélgetés, vásár, kulturális-, valamint gyerekprogramok is várják az érdeklődőket Sepsiszentgyörgyön.

Az előzsűri döntése értelmében 42 kisfilm versenyezhet idén az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál nagydíjáért. A szemlét 30. alkalommal szervezi meg a Maros megyei MADISZ szeptember 28-a és október 2-a között, a helyszín ezúttal is a marosvásárhelyi Kultúrpalota lesz.

Az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékház, az Erdélyi Múzeumi Központ és a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy szeretettel hív és vár minden érdeklődőt Györkös Mányi Albert zenetanár-festőművész életmű-kiállításának sepsiszentgyörgyi bemutatójára.

Kovászna, Hargita és Brassó megyében is Muzsikál az erdő 2022. szeptember 2. és 4. között. A háromszéki eseménynek a sepsibodoki Sütei-borvíz tisztása ad otthont szeptember 3-án. A Kárpát-medencét felölelő, közösségformáló rendezvény célja a környezettudatos életforma népszerűsítése az erdő és a zene, a művészet erejével.

Hétköznapi hőseink – írjunk történelmet! elnevezésű kezdeményezés írásait tartalmazó kötetet 2022. augusztus 20-án délután 14 órától mutatjuk be a Kolozsvári Magyar Napok keretében.

Az előadásokban bemutatják az energiatermelés és az energiahordozók természetének alakulását, valamint jövőbeli tervek, elképzelések is terítékre kerülnek.

A rendezvény Nagy Gábor, a 100 éve elhunyt híres kolozsvári vendéglős és szállodatulajdonos tevékenységét mutatja be.

Boér Mária Napkelet országa című könyvét, a Vetekedik vala háromféle világ elnevezésű trilógia I. kötetét mutatják be Kolozsváron, a Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány székhelyén.

Augusztus 20-án (10,30-tól) Benedekmezőn (Sepsiszentgyörgy mellett) a Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete megszervezi a Tündérvár Családi Fesztivált, melyen egésznapos, tartalmas foglalkozásokra várják a családokat.

A Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány, a Szarkaláb Néptáncegyüttes és a SzINT Kulturális Egyesület (Szent István-napi Néptáncalálkozóért Egyesület), folyó év augusztus 12-21 között az idén is megszervezi, immár huszonnegyedik alkalommal, a Szent István-napi Nemzetközi Kisebbségi Néptánctalálkozót.