Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Művelődés – márciusi ajánló

„Amilyen az életformánk, olyanok az ünnepeink is. Ha csak belső terekben, kisebb közösségekben élhetjük meg a farsangunkat, akkor is meg kell próbálnunk megélni. Akkor derűsebb szívvel állunk meg az »igazi« farsangolók mellett is. Vendégnek lenni könnyebb, ha van otthonunk, ahonnan eljöttünk”– olvashatjuk Rostás-Péter Emese gondolatait a Művelődés folyóirat márciusi vezércikkében. Az Enciklopédia rovatban három írással találkozhatunk: Nagy Béla a 120 éve elhunyt ’48-as honvédtiszt, Tassi Végh Bertalan életének fontosabb fejezeteit, illetve forradalmi erőfeszítéseit tárja elénk. A nemesi származású Végh Bertalan már 1828-ban katonai pályára lépett, húsz évvel később, 1848 júliusától pedig részt vett csapataival az osztrák hadsereg helyi egységei, a bánsági német és román ezredek, valamint a helyi magyarellenes önkéntesek által támogatott szerb felkelők elleni harcokban. A rovat következő írásában Egyed Ákos Erdély 1849–1851-es katonai felosztását ismerteti. Ferenc József császár 1849 júliusában Erdély kormányzójává nevezte ki Ludwig von Wohlgemuth altábornagyot, aki augusztusban az ostromállapot bevezetése, majd a hadbíróság felállítása mellett döntött – ezek az intézkedések a magyar szabadságharc megtorlását szolgálták. Lényegében egy katonai diktatúrát hoztak létre, amelynek a része volt egy nagyméretű közigazgatási átalakítás is. A rovat utolsó írásában Kiss László a szilágysági Bölöni György író és újságíró portréját rajzolja meg előttünk, aki nagyon szoros kapcsolatban állt földijével, Ady Endrével. Erről többet is megtudhatunk Bölöni visszaemlékezéseiből: „Rajongója voltam, de sohasem hízelgője. Közös emlékek és még inkább közös világnézeti vágyak kapcsoltak össze, apró, baráti titkok fonták szorosra életünket. Több volt ez barátságnál, erősebb a testvérségnél. A lelkiismerete voltam, és épp ezért nélkülözhetetlen.” A Közösség rovatban Szőcs Gyula Kálmán a Magyar Örökség-díjban részesült Abrudbányai Magyar Kulturális Egyesületet méltatja, amelynek 2007-es megalapítása óta a Fehér megyei szórványtelepülésen „a jórészt asszimilált magyarság feltámadásának vagyunk tanúi”. A Kérdező rovatban az idén Magyar Kultúra Lovagjává avatott Szente B. Levente életéről és munkásságáról tudhatunk meg többet; a szörényvári születésű költővel és újságíróval Faluvégi Anna beszélgetett el. A Galéria rovatban Zilahi Nono tárja elénk Fodor Nagy Éva festőművész alkotói világát; a Hétköznapi hőseink rovatban pedig Balla Zsolt, Ferencz Kincső, Gál Sándor és Lado Cecília segít nekünk megismerni Csíkpálvalva történetének kiemelkedő jelentőségű alakját, a helyi iskola névadóját, Márton Ferencet, aki elhivatott pedagógusként, igazgatóként és kultúraszervezőként is rengeteget tett a helyi közösségért.

A címlapon Preiszler József színezett tollrajza, a hátsó borítón pedig André Zsuzsa felvétele látható. A lapszámban Bellony László, Fodor Nagy Éva, Kopenetz Lóránd Márton, Klösz György, László Miklós, Péter Zoltán, Rohonyi D. Iván és Teutsch Alpár képeit, illetve illusztrációit használtuk fel.

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

Véglegessé vált az első SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál programja. A május 26. és 29. között sorra kerülő rendezvényen 40 erdélyi és magyarországi kiadó vesz részt, mintegy 30 standon kínálják majd a könyveket.

Az Árkosi Kulturális Központ és a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy rendkívüli hegedűkoncertre hívja a zenekedvelő érdeklődőket. A fellépő előadó ezúttal a világhírű Zalai Antal hegedűművész lesz, aki egy 1733-ban készült Stradivari hegedűvel koncertezik Sepsiszentgyörgyön.

2022. május 13-án és 14-én ünnepi rendezvénysorozattal várja az érdeklődőket a Romániai Magyar Dalosszövetség Kolozsváron.

Május 12-én, csütörtökön 17 órától a sepsiszentgyörgyi Lábasházban Wanek Ferenc geológus, egyetemi oktató, tudománytörté-nész Fordulópon-tok és meghatározó személyiségek Erdély altalajkincseinek megismeréstörténetében 1920 előtt című kötetét mutatják be.

Negyedik alkal-mához érkezett a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy Üveghang Akadé-mia nevű zeneelméleti, történeti és gyakorlati képzése, melyet idén hirdetett meg első alkalommal. Ezúttal a Codex Régizene Együttes lesz a vendégük.

Az Okuláré Projekt a Fiatal Drámaírók Háza és a METRO WORKS színházművészeti szabadiskola kezdeményezése. A város- és országhatárokat átívelő kortárs dráma-felolvasóest sorozathoz csatlakozott új helyszínként a Szimpla Sepsiszentgyörgy is.

A megemlékező események követ-kező állomása Sepsiszentgyörgy, ahol a rangos életmű-kiállítást május 10-én 17 órától nyitják meg a Tamási Áron Színház előcsarnokában. 

Április 28-án mutattuk be a Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtárban a Művelődés Gyergyóról szóló különszámát. 

Április 18-án, csütörtökön dél-után nagyszámú érdeklődő jelen-létében nyitották meg a 2022-es Csoma-tárlatot a kovásznai Kádár László képtárban. 

A Vallásszabadság Háza és a Kriza János Néprajzi Társaság szeretettel hívja és várja Önöket 2022. május 2-án 18 órakor Kanalas Éva Csángó Bájolás című filmjének bemutatójára.

Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ 2022. október 7. és 16. között harmadik alkalommal szervezi meg a Kaptár dokumentumfilm-szemlét.

Közönségtalálkozó keretében mutat-juk be Gyergyó című mellékletünket áp-rilis 28-án, csütörtökön 18 órától a gyergyószentmiklósi Városi Könyvtárban. 

„Minap, március 25-én, Magyar-ország Kolozsvári Főkonzulátusának ünnepi rendez-vényén magyar állami kitüntetéseket adtak át. […] Olyan emberekről van szó, akik a kultúra, ezen belül a művészetek és a közművelődés, továbbá a tudományok, illetve a közélet/társadalmi közszolgálat terén […] sokat tettek le az asztalra” – fogalmaz Benkő Levente, a Művelődés folyóirat főszerkesztője a lapszám áprilisi vezércikkében; majd négy kitüntetett méltatását olvashatjuk.

A kolozsvári EMKE Györkös Mányi Albert Emlékháza kiállítássorozatot szervez névadója, a zenetanár-festőművész születésének 100. évfordulója alkalmából. Tisztelettel kérik mindazokat, akiknek birtokában Györkös Mányi-munkák, valamint a zenetanár-festőművészről és az emlékházról készült fotók találhatók, legyenek segítségükre. 

A háztartási és lakástextileket bemutató kiállítás 2022. április 6. és 30. között tekinthető meg Kolozsváron, az Erdélyi Néprajzi Múzeumban.