Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Megújult a műkedvelő színjátszóknak szóló honlap, az E-színjátszó

A 2009-ben indult kezdeményezés idén ősszel egy új oldalra költözött

Megújult arculattal folytatja munkáját az Erdélyi Magyar Műkedvelő Színjátszók honlapja. A 2009-ben indult kezdeményezés idén ősszel egy új oldalra költözött, hogy itt folytathassa tovább társadalomépítő és -segítő munkáját. Az E-színjátszó célja, hogy összegyűjtse az erdélyi magyar műkedvelő színjátszás aktuális híreit, számba vegye a működő csoportokat, ismertesse munkájukat, belföldi és külföldi fellépési lehetőségekről tudósítson.

Erdélyben nagy hagyománya és gazdag jelene van napjainkban is a műkedvelő színjátszásnak, de a magukat országos fesztiválnak tituláló találkozók is inkább regionálisak, és nincs − vagy csak minimális a − kommunikáció a fesztiválok, színjátszós rendezvények között. Az ilyen egymásmellettiségek feloldását tűzte ki céljául a honlap, mindemellett pedig arra is hangsúlyt próbál fektetni, hogy az erdélyi színjátszók megismerkedjenek a Kárpát-medence más, főként magyar színjátszó csoportjaival és rendezvényeivel.

Az oldal 2009-ben azzal a céllal jött létre, hogy az erdélyi magyar műkedvelő színjátszók fórumává váljon, lehetőséget nyújtson számukra egymás munkájának megismerésére, népszerűsítésére és a közös kommunikációra. Ezek a célok éltetik az új honlapot, valamint a megújult Facebook-oldalt is. A honlap és Facebook-oldal akkor tölti be igazán szerepét, ha az erdélyi műkedvelő színjátszó csoportvezetők és csoporttagok magukénak érzik: elküldik új bemutatójuk hírét, tudósítanak mindenről, ami általuk, velük történik – egy élő kapcsolatot tartanak fenn az oldal szerkesztőivel.

A szerkesztők várják tehát minden olyan erdélyi színjátszócsoport jelentkezését, akik ezen a téren tevékenykednek, emellett pedig fesztiválok és táborok szervezőinek bemutatkozását is örömmel fogadják. A jelentkezéshez szükséges adatlap letölthető a honlapról. A műkedvelő színjátszók adatbázisának kiépítésén, bővítésén túl olyan más valós, fizikai térben megvalósulandó tervei is vannak az E-színjátszó készítőinek, amelyek szintén a színjátszók egymás megismerését erősítenék.

 

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

Hamarosan startol az erdélyi nyarak egyik legfontosabb rendezvénye, a Csíkszeredai Régizene Fesztivál. 

Joi, 17 mai 2018, în atmosfera caldă a Casei memoriale Györkös Mányi Albert din Cluj-Napoca, Revista de cultură Művelődés, publicație de limbă maghiară, și-a sărbătorit 70 de ani de existență. 

A műhelymunkák zárkörűek ugyan, de az előadásokra minden színházkedvelőt szívesen várnak, a június 15-én kezdődő fesztiválra a belépés díjtalan.

A közművelődési havilap történetéről és további céljairól a lap főszerkesztője, Dáné Tibor Kálmán beszélt a Román Televízió kolozsvári magyar adásában.

A közművelődési havilap főszerkesztője a folyóirat elmúlt 70 évéről, főszerkesztőségi tevékenységeiről, valamint további terveiről is beszélt a Tetőterasz című műsorban.

Romániai magyar és külhoni fotóriporterek, újságírók jelentkezését várják 2017-ben készült alkotásaikkal.

A Méra World Music az egyetlen nemzetközi világzenei fesztivál Erdélyben. A fesztivál harmadik kiadása még izgalmasabb programmal várja mindazokat, akiket érdekel, hogyan hangolják át a műfaj legnagyobbjai a népzenét a 21. század zenei nyelvére.

Csángó Napot tartottak Csíkszeredában 2017. november 12-én, idén a Magyar Nyelv Napja tiszteletének jegyében.

A versmondó és énekelt vers versenyt a brassói Reménység Házában rendezik meg november 9. és 12. között.

Művelődés Estek következő meghívottja T. Szabó Csaba történész, aki Közönségrégészet Erdélyben címmel tart előadást október 12-én az Emlékházban.

Többek között fényképkiállítás, könyvbemutató, koncert és versverseny is várja a brassóiakat az elkövetkezendő hetekben.

A versenyen részt vehet bárki, aki nem végzett énekszakot zeneművészeti akadémián vagy főiskolán, nem engedélyezett énekes, továbbá betöltötte 12. életévét.

A Magyar Reformáció gyors terjedéséhez és sikeréhez nem járult-e hozzá döntően az, hogy a szellemét itt már egy századdal korábban kiszabadították a palackból?

Az olvasóközönség hamarosan egy új, Erdélyben készült képregényhavilapot vehet a kezébe, mely Magyarországon is forgalomba kerül. A képregénylap Fantomatika címen jelenik meg, ez a kifejezés mesterségesen kreált, virtuális valóságot jelent. Amint a lap neve is jelzi, a történetek főképp sci-fi, vagyis tudományos-fantasztikus témakörben mozognak.

A 2017. január elején indult Erdélyi Krónika küldetése, hogy fórumot biztosítson az Erdély történelmével foglalkozó kutatók számára.