Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Megújult a műkedvelő színjátszóknak szóló honlap, az E-színjátszó

A 2009-ben indult kezdeményezés idén ősszel egy új oldalra költözött

Megújult arculattal folytatja munkáját az Erdélyi Magyar Műkedvelő Színjátszók honlapja. A 2009-ben indult kezdeményezés idén ősszel egy új oldalra költözött, hogy itt folytathassa tovább társadalomépítő és -segítő munkáját. Az E-színjátszó célja, hogy összegyűjtse az erdélyi magyar műkedvelő színjátszás aktuális híreit, számba vegye a működő csoportokat, ismertesse munkájukat, belföldi és külföldi fellépési lehetőségekről tudósítson.

Erdélyben nagy hagyománya és gazdag jelene van napjainkban is a műkedvelő színjátszásnak, de a magukat országos fesztiválnak tituláló találkozók is inkább regionálisak, és nincs − vagy csak minimális a − kommunikáció a fesztiválok, színjátszós rendezvények között. Az ilyen egymásmellettiségek feloldását tűzte ki céljául a honlap, mindemellett pedig arra is hangsúlyt próbál fektetni, hogy az erdélyi színjátszók megismerkedjenek a Kárpát-medence más, főként magyar színjátszó csoportjaival és rendezvényeivel.

Az oldal 2009-ben azzal a céllal jött létre, hogy az erdélyi magyar műkedvelő színjátszók fórumává váljon, lehetőséget nyújtson számukra egymás munkájának megismerésére, népszerűsítésére és a közös kommunikációra. Ezek a célok éltetik az új honlapot, valamint a megújult Facebook-oldalt is. A honlap és Facebook-oldal akkor tölti be igazán szerepét, ha az erdélyi műkedvelő színjátszó csoportvezetők és csoporttagok magukénak érzik: elküldik új bemutatójuk hírét, tudósítanak mindenről, ami általuk, velük történik – egy élő kapcsolatot tartanak fenn az oldal szerkesztőivel.

A szerkesztők várják tehát minden olyan erdélyi színjátszócsoport jelentkezését, akik ezen a téren tevékenykednek, emellett pedig fesztiválok és táborok szervezőinek bemutatkozását is örömmel fogadják. A jelentkezéshez szükséges adatlap letölthető a honlapról. A műkedvelő színjátszók adatbázisának kiépítésén, bővítésén túl olyan más valós, fizikai térben megvalósulandó tervei is vannak az E-színjátszó készítőinek, amelyek szintén a színjátszók egymás megismerését erősítenék.

 

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

Csángó Napot tartottak Csíkszeredában 2017. november 12-én, idén a Magyar Nyelv Napja tiszteletének jegyében.

A versmondó és énekelt vers versenyt a brassói Reménység Házában rendezik meg november 9. és 12. között.

Művelődés Estek következő meghívottja T. Szabó Csaba történész, aki Közönségrégészet Erdélyben címmel tart előadást október 12-én az Emlékházban.

Többek között fényképkiállítás, könyvbemutató, koncert és versverseny is várja a brassóiakat az elkövetkezendő hetekben.

A versenyen részt vehet bárki, aki nem végzett énekszakot zeneművészeti akadémián vagy főiskolán, nem engedélyezett énekes, továbbá betöltötte 12. életévét.

A Magyar Reformáció gyors terjedéséhez és sikeréhez nem járult-e hozzá döntően az, hogy a szellemét itt már egy századdal korábban kiszabadították a palackból?

Az olvasóközönség hamarosan egy új, Erdélyben készült képregényhavilapot vehet a kezébe, mely Magyarországon is forgalomba kerül. A képregénylap Fantomatika címen jelenik meg, ez a kifejezés mesterségesen kreált, virtuális valóságot jelent. Amint a lap neve is jelzi, a történetek főképp sci-fi, vagyis tudományos-fantasztikus témakörben mozognak.

A 2017. január elején indult Erdélyi Krónika küldetése, hogy fórumot biztosítson az Erdély történelmével foglalkozó kutatók számára. 

2017. július 8. és 16. között rendezik meg a 37. Csíkszeredai Régizene Fesztivált, amely idén kilencnaposra bővül.

Bemutatták a Zempléni Múzsa társadalom-tudományi és kulturális folyóiratot a kolozsvári Györkös Mányi Albert Emlékházban május 24-én. A bemutatón jelen volt a lap főszerkesztője, dr. Bolvári-Takács Gábor, valamint annak kiadója, Bordás István. (Csak itt, csak online!)

A Kolozsváron megjelenő Művelődés című közművelődési havilap időről időre mellékleteket ad ki, melyekben különböző tájegységeket mutat be. Idei első kiadásukban az Érmellék került górcső alá.

Bemutatták a Művelődés folyóirat Érmellék című mellékletét Bihardiószegen, 2017. március 11-én a helyi művelődési otthonban.

A Székelyföldi Legendárium az Élő Erdély Egyesület közreműködésével monda- és legendagyűjtő pályázatot hirdet V‒XIII. osztályos, erdélyi diákok számára.

Szatmárnémetiben éppen úgy működik énekszak, mint Erdély többi városában, ráadásul Kolozsváron felsőfokú képzésben részesülnek a hallgatók, mégis romániai magyar énekesek nélkül zajlott a verseny, mert senki sem jutott be a legjobb 62 közé. (Csak itt, csak online!)

A Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság 2016. szeptember 9. és 11. között szervezte meg Szatmárnémetiben a XXII. honismereti konferenciáját, a Hám János Katolikus Teológiai Líceum Szent Alajos Konviktus könyvtártermében. A konferencián 90-en vettek részt. (Csak itt, csak online!)