Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Megújult a műkedvelő színjátszóknak szóló honlap, az E-színjátszó

A 2009-ben indult kezdeményezés idén ősszel egy új oldalra költözött

Megújult arculattal folytatja munkáját az Erdélyi Magyar Műkedvelő Színjátszók honlapja. A 2009-ben indult kezdeményezés idén ősszel egy új oldalra költözött, hogy itt folytathassa tovább társadalomépítő és -segítő munkáját. Az E-színjátszó célja, hogy összegyűjtse az erdélyi magyar műkedvelő színjátszás aktuális híreit, számba vegye a működő csoportokat, ismertesse munkájukat, belföldi és külföldi fellépési lehetőségekről tudósítson.

Erdélyben nagy hagyománya és gazdag jelene van napjainkban is a műkedvelő színjátszásnak, de a magukat országos fesztiválnak tituláló találkozók is inkább regionálisak, és nincs − vagy csak minimális a − kommunikáció a fesztiválok, színjátszós rendezvények között. Az ilyen egymásmellettiségek feloldását tűzte ki céljául a honlap, mindemellett pedig arra is hangsúlyt próbál fektetni, hogy az erdélyi színjátszók megismerkedjenek a Kárpát-medence más, főként magyar színjátszó csoportjaival és rendezvényeivel.

Az oldal 2009-ben azzal a céllal jött létre, hogy az erdélyi magyar műkedvelő színjátszók fórumává váljon, lehetőséget nyújtson számukra egymás munkájának megismerésére, népszerűsítésére és a közös kommunikációra. Ezek a célok éltetik az új honlapot, valamint a megújult Facebook-oldalt is. A honlap és Facebook-oldal akkor tölti be igazán szerepét, ha az erdélyi műkedvelő színjátszó csoportvezetők és csoporttagok magukénak érzik: elküldik új bemutatójuk hírét, tudósítanak mindenről, ami általuk, velük történik – egy élő kapcsolatot tartanak fenn az oldal szerkesztőivel.

A szerkesztők várják tehát minden olyan erdélyi színjátszócsoport jelentkezését, akik ezen a téren tevékenykednek, emellett pedig fesztiválok és táborok szervezőinek bemutatkozását is örömmel fogadják. A jelentkezéshez szükséges adatlap letölthető a honlapról. A műkedvelő színjátszók adatbázisának kiépítésén, bővítésén túl olyan más valós, fizikai térben megvalósulandó tervei is vannak az E-színjátszó készítőinek, amelyek szintén a színjátszók egymás megismerését erősítenék.

 

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

Még vannak szabad helyek a július 7–12. között zajló Régizene Nyári Egyetem kurzusain, amelyet az előző évekhez hasonlóan a Hargita Megyei Kulturális Központ, Hargita Megye Tanácsa és a Cultura Nostra Egyesület szervez Csíkszeredában.

A szervezők kérik a találkozóra benevező kórusokat, hogy műsoruk ne haladja meg a 10-12 percet, és lehetőség szerint minden kórus műsora tartalmazzon legalább egy Kodály Zoltán-művet.

A www.azopan.ro egy folyamatosan bővülő háromnyelvű online gyűjtemény, amelynek célja átmenteni és elérhetővé tenni a romániai analóg fotózás értékeit az utókor számára.

Neki köszönhetően szerezhettünk átfogó tudást a szárazajtai vérengzésről, az 1956-os forradalom erdélyi történéseiről, munkásságával hozzájárult a barcaföldvári haláltábor szörnyűségeinek megismeréséhez.

A Bernády Közművelődési Egylet a Művelődés folyóirattal közösen szerkesztőségi találkozót tartott november 8-án, Szovátán, a városháza dísztermében

Az eseményről Dáné Tibor Kálmán, a folyóirat főszerkesztője beszélt a Román Televízió kolozsvári magyar adásában.

A csűrfesztivál utolsó napján észak- és dél-amerikai ritmusok, magyar, román és roma világzene szól majd a színpadon, de a nappali programokra is érdemes lehet benézni.

Melegen ajánljuk, hogy előtvételben vásároljanak jegyeket a csűrfesztivál szombati napjára, mivel a szervezők a helyszínen nem tudják garantálni, hogy lesznek még.

A hétvégén nagyszerű idővel, a Szarka telekben ropogós népzenével, a Chill zone-ban árnyékkal és függőágyakkal várják a vendégeket Erdély világzenei csűrfesztiválján.

J. S. Bach zenei világát több síkon értelmezhetjük: zenetörténeti, műfaji, formai, szimbolisztikus, matematikai, érzelmi, teológiai és más módon. A Máté-passió mindezen síkok összeforrásának egyik csúcsa, mely elsősorban kérdéseket fogalmaz meg, és nem válaszokat kínál fel.

Hamarosan startol az erdélyi nyarak egyik legfontosabb rendezvénye, a Csíkszeredai Régizene Fesztivál. 

Joi, 17 mai 2018, în atmosfera caldă a Casei memoriale Györkös Mányi Albert din Cluj-Napoca, Revista de cultură Művelődés, publicație de limbă maghiară, și-a sărbătorit 70 de ani de existență. 

A műhelymunkák zárkörűek ugyan, de az előadásokra minden színházkedvelőt szívesen várnak, a június 15-én kezdődő fesztiválra a belépés díjtalan.

A közművelődési havilap történetéről és további céljairól a lap főszerkesztője, Dáné Tibor Kálmán beszélt a Román Televízió kolozsvári magyar adásában.

A közművelődési havilap főszerkesztője a folyóirat elmúlt 70 évéről, főszerkesztőségi tevékenységeiről, valamint további terveiről is beszélt a Tetőterasz című műsorban.