Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Megalakul az első Műkedvelő Zenés Színjátszó Társulat Kolozsváron

A Kolozsvári Magyar Opera támogatásával

Olyan amatőr, könnyed és komolyzenés műfajokat kedvelő nők és férfiak jelentkezését várják a Anima Műkedvelő Zenés Színjátszó Társulathoz, akik betöltötték 18-ik életévüket, befejezték az iskolát, és szeretnének részesei lenni annak a varázslatnak, amit egy színpadi előadás nyújthat. Felső korhatár nincs. Aki az Anima Műkedvelő Zenés Színjátszó Társulat tagja lesz, és kiváló tehetségnek örvend, az szereposztást kaphat akár a Kolozsvári Magyar Opera operett- és musicalelőadásaiban, idővel akár a társulat állandó tagjává is válhat.

Miről szól konkrétan?

A Kolozsvári Magyar Opera vezető művészei heti rendeszerességgel, valamint az intézménnyel időszakosan együttműködő külföldi szakemberek alkalmanként olyan műkedvelőknek kívánnak lehetőséget és tudást nyújtani, akikben ott rejlik a tehetség, de eddig nem volt lehetőségük kibontakoztatni. Aki saját szakmája, munkahelye, mindennapi elfoglaltsága mellett hajlandó egy zenés színjátszó társulat tagjai lenni, annak itt a lehetőség heti három alkalommal színészi, valamint zenei műhelyekben fejlődni ének-, mozgás-, beszédtechnika- és drámagyakorlatok által. Ha az első éven túl lesznek, és az alapokat elsajátították, a második évtől kezdve a szervezők szeretnének évente legalább egy előadást bemutatni a Kolozsvári Magyar Operában, ezeket elvinni Erdély különböző településeire, valamint benevezni műkedvelő színjátszó társulatok számára rendezett fesztiválokra.

Az Anima műhelyeinek koordinátorai:

•   Beszédtechnika, drámagyakorlat – Gombár Annamária, rendező

•   Mozgás, tánc – Jakab Melinda, koreográfus

•   Ének – Jordán Éva, magánénekes

Nincs jelentkezési vagy benevezési díj, a műhely működési költségeit a Magyar Opera fedezi. A szervezők arra kérnek mindenkit, hogy amennyiben valaki a meghallgatáson sikeresen átjutott, járja végig a kétéves folyamatot.

Jelentkezési határidő: október 14-ig küldjön egy egyoldalas motivációs levelet az animazenestarsulat@gmail.com e-mail-címre, legyen feltüntetve a teljes neve, a születési éve és a telefonszáma is.

Lebonyolítás: október 16-án teszik közzé a magyaropera.ro weboldalon a meghallgatások pontos beosztását, a felvételi október 18-án lesz. Az Anima Műkedvető Zenés Színjátszó Társulat műhelyei október 21-én hivatalosan megkezdik működésüket.

Felvételi elvárások:

•   motivációs levél e-maileben (október 14-ig)

•   egy szabadon választott dal (bármilyen műfajú)

•   egy szabadon választott vers vagy monológ

•   improvizáció (helyben megadott témára)

•   mozgáskészség-próba (helyben megadott témára)

További információkat a 0740 184 820-as telefonszámon lehet kérni minden nap 10 és 18 óra között.

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

A rendezvényről Ferencz Angéla főszervező mesélt többet a Erdélyi Magyar Televízió adásában.

Hamarosan megkezdődik a már hagyományosnak számító Csíkszeredai Régizene Fesztivál, amelyről Ferencz Angéla főszervező mesélt többet az Erdélyi Magyar Televízió adásában.

Hamarosan megkezdődik a már hagyományosnak számító Csíkszeredai Régizene Fesztivál, amely szerves részét képezi a csíki, erdélyi nyári programoknak, miközben évente több ezer személyt szólít meg.

A szervezők idén is csűrfiával és játszóházzal várják a legkisebbeket, tematikus filmekkel, túrákkal, tárlatvezetésekkel, mesemondással és beszélgetésekkel az örök kíváncsiakat, gasztroudvarral az ínyenceket, valamint közösségi szövéssel az alkotó szelleműeket.

Még vannak szabad helyek a július 7–12. között zajló Régizene Nyári Egyetem kurzusain, amelyet az előző évekhez hasonlóan a Hargita Megyei Kulturális Központ, Hargita Megye Tanácsa és a Cultura Nostra Egyesület szervez Csíkszeredában.

A szervezők kérik a találkozóra benevező kórusokat, hogy műsoruk ne haladja meg a 10-12 percet, és lehetőség szerint minden kórus műsora tartalmazzon legalább egy Kodály Zoltán-művet.

A www.azopan.ro egy folyamatosan bővülő háromnyelvű online gyűjtemény, amelynek célja átmenteni és elérhetővé tenni a romániai analóg fotózás értékeit az utókor számára.

Neki köszönhetően szerezhettünk átfogó tudást a szárazajtai vérengzésről, az 1956-os forradalom erdélyi történéseiről, munkásságával hozzájárult a barcaföldvári haláltábor szörnyűségeinek megismeréséhez.

A Bernády Közművelődési Egylet a Művelődés folyóirattal közösen szerkesztőségi találkozót tartott november 8-án, Szovátán, a városháza dísztermében

Az eseményről Dáné Tibor Kálmán, a folyóirat főszerkesztője beszélt a Román Televízió kolozsvári magyar adásában.

A csűrfesztivál utolsó napján észak- és dél-amerikai ritmusok, magyar, román és roma világzene szól majd a színpadon, de a nappali programokra is érdemes lehet benézni.

Melegen ajánljuk, hogy előtvételben vásároljanak jegyeket a csűrfesztivál szombati napjára, mivel a szervezők a helyszínen nem tudják garantálni, hogy lesznek még.

A hétvégén nagyszerű idővel, a Szarka telekben ropogós népzenével, a Chill zone-ban árnyékkal és függőágyakkal várják a vendégeket Erdély világzenei csűrfesztiválján.

J. S. Bach zenei világát több síkon értelmezhetjük: zenetörténeti, műfaji, formai, szimbolisztikus, matematikai, érzelmi, teológiai és más módon. A Máté-passió mindezen síkok összeforrásának egyik csúcsa, mely elsősorban kérdéseket fogalmaz meg, és nem válaszokat kínál fel.

Hamarosan startol az erdélyi nyarak egyik legfontosabb rendezvénye, a Csíkszeredai Régizene Fesztivál.