Marosvásárhelyi Nemzeti Színház – 2023/2024-es évadterv

Színház, más semmi! – a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház ezzel az évadnyitó szlogennel hirdette meg műsortervét a 2023/2024-es, 79. évadra. A műsortervben olyan rendezőkre összpontosítanak, akik a marosvásárhelyi közönség számára már jól ismertek, szakmailag magas színvonalú művészi teljesítményt nyújtanak, és a folyamatosan megújuló kortárs színházi törekvésekre érzékeny szemlélettel rendelkeznek. Az új repertoárban két helyi vonatkozású ősbemutató is lesz, mivel fontosnak tartják, hogy a közösség múltja és jelene számára meghatározó események, jelenségek, sorsok színpadi feldolgozásra kerüljenek, ugyanakkor szándékukban áll, hogy közös történeteinket a fiatalabb generáció számára is hozzáférhetővé tegyék.   

Az első nagytermi bemutatót 2023. szeptember 9-én tartják a marosvásárhelyi színházban már több, szakmailag elismert előadást is jegyző Radu Afrim rendezésében, aki Fausto Paravidino Emma életének értelme c. színházi regényét állítja színpadra. 

Ezt követően 2023. november 15-én a Sebestyén Aba – Székely Csaba – Cári Tibor alkotói hármas legújabb nagyszínpadi produkciójának premierjét tartják meg. Az igazság gyertyái c. előadás a bözödújfalusi szombatosok történetét dolgozza fel, nem mellőzve a Székely Csaba-szövegekre jellemző humort, meghökkentő és megkapó emberi helyzeteket idéz. December elején László Csaba főszereplésével Én így látom… Tompa Miklós mesél címmel kerül bemutatásra a társulat névadójának történetét feldolgozó előadás Barabás Olga rendezésében, a kisteremben. 

Az idei évben, rendhagyó módon, a december 30-ra tervezett szilveszteri nagyszínpadi bemutatót Mohácsi János állítja színpadra, aki László Miklós Illatszertár c. darabját viszi színre a Mohácsi testvérek sajátos átdolgozásában. Az évad második felének első premierje Bocsárdi László rendezésében valósul meg. Az Oleg és Vlagyimir Presznyakov abszurdba hajló, mai valóságunkra humorral és iróniával reflektáló, Csónak, avagy előttünk az özönvíz c. kortárs drámájából készült produkciót 2024. március 10-én a kisteremben tekinthetik meg először. 

A tavaszi időszakban Sławomir Mrożek Mulatság c. abszurd színműve Keresztes Attila rendezésében, helyspecifikus körülmények között kerül bemutatásra. 

A 2023/2024-es színházi évadra szóló kedvezményes bérletvásárlásra augusztus 8-16. között online a biletmaster.ro weboldalon, ezt követően pedig személyesen is, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház jegyirodájában van lehetőség. További információkat a nemzetiszínház.ro, teatrunational.biletmaster.ro honlapokon, illetve a társulat Facebook oldalán (facebook.com/tompamiklos) találnak a nézők.

 

Új hozzászólás