Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Már csak három hetet kell várnunk a Méra Világzenei Csűrfesztivál rajtolásáig

A Méra World Music világzenei csűrfesztivál július 29. és augusztus 1. között mindenkit beolt a jó zenével

A Méra World Music világzenei csűrfesztivál talán az egyedüli olyan fesztivál Erdélyben, amely teljes létszámmal valósulhat meg 2021-ben a koronavírus-járvány idején. Összesen 1000 jegyet bocsátanak áruba a fesztivál szervezői a világzene és népzene szerelmeseinek.

KONCERTEK

KÍSÉRŐ PROGRAMOK

A szervezők idén is csűrfiával és népi játszótérrel várják a legkisebbeket, tematikus filmekkel, túrákkal, tárlatvezetésekkel, mesemondással és beszélgetésekkel az örök kíváncsiakat, valamint egy hűvös gyümölcsös függőágyaival a megfáradtakat.

PRÍMÁSVERSENY

A fesztivál második napján (2021. július 30.), pénteken a virtuóz kalotaszegi népzene szerelmeseit a Hagyományok Háza jóvoltából a III. Kalotaszegi prímásversenyre várják a szervezők. További információkért látogasson el ide.

JEGYEK

Jegyek, korlátozott számban, a fesztivál weboldalán www.meraworldmusic.com/ vásárolhatók: 4 napos bérlet – 169 lej, 1 napos jegy – 59 lej. A jegyek július 15-én drágulnak.

A 12 évnél fiatalabbak ingyen vehetnek részt a fesztiválon egy 15 lej értékű utalvány megváltásával, amelyet a fesztivál területén szabadon lefogyaszthatnak.

A 2020-as fesztiválra megvásárolt jegyek az idei évben is érvényesek maradnak. Ugyanakkor, hogyha valaki idén mégsem venné igénybe a már 2020-ban megvásárolt jegyét, akkor azt igénybe veheti a következő, korlátozások nélkül megszervezett fesztivál alkalmával, amennyiben ezen igényét 2021. július 15-ig közli a meraworldmusic@gmail.com címen. 

BELÉPÉS A FESZTIVÁLRA

A fesztiválon részt vehet bárki, amennyiben a karszalag átvételekor:

a) felmutatja a 10 napnál régebbi beoltottságot tanúsító oltásigazolást és egy fotós hivatalos igazolványt;

b) felmutatja a 72 óránál nem régebbi RT-PCR teszt negatív eredményét és egy fotós hivatalos igazolványt;

c) felmutatja azt az igazolást, amelyből kiderül, hogy több mint 15 napja és kevesebb mint 90 napja esett át a koronavíruson.

EGYÉB SZABÁLYOZÁSOK

A fesztiválrészvétel feltételei igazodni fognak a fesztivál napjain hatályos jogszabályokhoz. Erről tájékoztatjuk időben a fesztiválközönséget.

PARTNEREK

A program kiemelt szakmai partnerei a Hagyományok Háza, az Erdélyi Hagyományok Háza és a Fonó Budai Zeneház. A programok intézményes támogatói a Nemzeti Kulturális Alap (NKA), a Bethlen Gábor Alap, a Magyar Turisztikai Ügynökség, Kisbács Község Polgármesteri Hivatala, a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), a Csoóri Sándor Alap, a Halmos Béla Program, a Communitas Alapítvány és a Magyar Fesztivál Szövetség.

(Képek: Bethlendi Tamás felvételei a 2019-es Méra Világzenei Csűrfesztiválról)

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

Január 25-én, kedden 18 órától a Magyar Kultúra Napja részeként irodalmi karavánra kerül sor a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház előadótermében. 

Sugár János képzőművész alkotásaiból nyílik kiállítás Sepsiszentgyör-gyön, a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben.

A Magyar Kultúra Napja alkalmából a Kónya Ádám Művelődési Ház háromnapos rendezvénysorozatot szervez Sepsiszentgyörgy több helyszínén. 

Dokumentumfotó kiállítás nyílik Brassóban az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc emblematikus képanyagából.

A pesti Nemzeti Színház 1844-ben mutatta be az előadást, amelyet legutóbb 1908 januárjában láthatott a közönség.

A Harag György Társulat és a Mihai Raicu Társulat többnapos rendezvénnyel ünnepli az évfordulót.

Benkő Samu akadémikust, egykori EME-elnököt 2022. január 15-én, szombaton 11 órakor helyezik örök nyugalomra a kolozsvári Házsongárdi temetőben.

A francia romantikus zeneszerző, Adolphe Adam Cantique de Noël című karácsonyi dalára, aminek apropóján játékra is hívja közönségét.

Ádi Brigitta kurátor, Kovács-Vajda Bence és Kusztos Júlia alkotók Facing the River című interaktív audiovizuális installációját tekinthetik meg 2021. december 27-én, 18 órától a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben.

A Művelődés szerkesztősége áldott karácsonyt és boldog új esztendőt kíván minden olvasójának, munkatársának és támogatójának!

 

„Azt kívánom, hogy mostani kézfogásunk legyen számodra olyan emlékezetes, mint számomra a mondókám legelején idézettek. S legfőképpen legyen gyümölcsöző, merthogy a bót az bót: várjuk további írásaid!”

A zenekar Johann Strauss, Gioachino Rossini, Luigi Boccherini, valamint Charles Gounod és Johann Sebastian Bach műveiből összeállított repertoárját játssza a közönségnek.

A pályázathoz minimum egy tízperces jelenet megkomponálása szükséges, amelyet az opera zongorakivonat formájában vár a darab részletes tartalmi ismertetésével.

December 15-én, szerdán 18 órától a Léda házban (Fő utca 59. szám) folytatódik a Kortárs klasszikusaink irodalmi sorozat. Az egy esztendeje elhunyt Szőcs Géza költészetéről André Ferenc irodalomtörténész, költő, szerkesztő tart előadást.

Szentimrei Judit a 20. század második felében tevékenykedő kiváló romániai magyar néprajzkutató volt, akinek tudományos teljesítménye szétválaszthatatlan egységbe fonódott iparművészi, közművelődési és tanári tevékenységével.