Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Már csak három hetet kell várnunk a Méra Világzenei Csűrfesztivál rajtolásáig

A Méra World Music világzenei csűrfesztivál július 29. és augusztus 1. között mindenkit beolt a jó zenével

A Méra World Music világzenei csűrfesztivál talán az egyedüli olyan fesztivál Erdélyben, amely teljes létszámmal valósulhat meg 2021-ben a koronavírus-járvány idején. Összesen 1000 jegyet bocsátanak áruba a fesztivál szervezői a világzene és népzene szerelmeseinek.

KONCERTEK

KÍSÉRŐ PROGRAMOK

A szervezők idén is csűrfiával és népi játszótérrel várják a legkisebbeket, tematikus filmekkel, túrákkal, tárlatvezetésekkel, mesemondással és beszélgetésekkel az örök kíváncsiakat, valamint egy hűvös gyümölcsös függőágyaival a megfáradtakat.

PRÍMÁSVERSENY

A fesztivál második napján (2021. július 30.), pénteken a virtuóz kalotaszegi népzene szerelmeseit a Hagyományok Háza jóvoltából a III. Kalotaszegi prímásversenyre várják a szervezők. További információkért látogasson el ide.

JEGYEK

Jegyek, korlátozott számban, a fesztivál weboldalán www.meraworldmusic.com/ vásárolhatók: 4 napos bérlet – 169 lej, 1 napos jegy – 59 lej. A jegyek július 15-én drágulnak.

A 12 évnél fiatalabbak ingyen vehetnek részt a fesztiválon egy 15 lej értékű utalvány megváltásával, amelyet a fesztivál területén szabadon lefogyaszthatnak.

A 2020-as fesztiválra megvásárolt jegyek az idei évben is érvényesek maradnak. Ugyanakkor, hogyha valaki idén mégsem venné igénybe a már 2020-ban megvásárolt jegyét, akkor azt igénybe veheti a következő, korlátozások nélkül megszervezett fesztivál alkalmával, amennyiben ezen igényét 2021. július 15-ig közli a [email protected] címen. 

BELÉPÉS A FESZTIVÁLRA

A fesztiválon részt vehet bárki, amennyiben a karszalag átvételekor:

a) felmutatja a 10 napnál régebbi beoltottságot tanúsító oltásigazolást és egy fotós hivatalos igazolványt;

b) felmutatja a 72 óránál nem régebbi RT-PCR teszt negatív eredményét és egy fotós hivatalos igazolványt;

c) felmutatja azt az igazolást, amelyből kiderül, hogy több mint 15 napja és kevesebb mint 90 napja esett át a koronavíruson.

EGYÉB SZABÁLYOZÁSOK

A fesztiválrészvétel feltételei igazodni fognak a fesztivál napjain hatályos jogszabályokhoz. Erről tájékoztatjuk időben a fesztiválközönséget.

PARTNEREK

A program kiemelt szakmai partnerei a Hagyományok Háza, az Erdélyi Hagyományok Háza és a Fonó Budai Zeneház. A programok intézményes támogatói a Nemzeti Kulturális Alap (NKA), a Bethlen Gábor Alap, a Magyar Turisztikai Ügynökség, Kisbács Község Polgármesteri Hivatala, a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), a Csoóri Sándor Alap, a Halmos Béla Program, a Communitas Alapítvány és a Magyar Fesztivál Szövetség.

(Képek: Bethlendi Tamás felvételei a 2019-es Méra Világzenei Csűrfesztiválról)

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

Ebben a közös utazásban számos helyszín, idősík és téma váltakozik: bejárhatjuk az öreg kontinenst, találkozhatunk zarándokokkal, trubadúrokkal, királyokkal és szerzetesekkel.

 Az ifjúsági akadémia témája, címe: Kincses Kárpát-medence. A magyarság hagyományos értékei.

Az eseményt tavaly a járványügyi korlátozások miatt napolták el, XIII. kiadása azonban most már biztosan 2021. július 11. és 16. között lesz.

Gyenyisz Sapovalov és a Csíki Kamarazenekar tart közös hangversenyt 2021. június 20-án, vasárnap 18 órától a csíkszeredai Csíki Moziban.

Újra virtuális színházlátogatásra hívja közönségét a kolozsvári bábszínház, online látható előadásokkal.

A rendezvény mindhárom nap A maszk lehetőségei című előadássorozattal kezdődik, Modesto Casarin olasz rendező vezetésével.

A tárlat anyagát a Magyar Honvédelmi Minisztérium felkérésére állították össze történészek, grafikusok és fényképészek, és először 2015. október 6-án mutatták be Budapesten.

Az érdeklődőket könyvbemutatók és kiállítások várják, de a szervezők az ovis és kisiskolás gyermekeknek is tartogatnak meglepetéseket.

A koronavírus okán elmaradt Méra World Music világzenei csűrfesztivál szervezői szeptember 17. és 20. között négynapos koncertsorozattal, népzenei mesterkurzussal és fotókiállítással kedveskednek a fesztivál rajongóinak, a világzene és népzene szerelmeseinek.

Augusztus 22-én este ért véget a IV. KaravanAct utazószínházi fesztivál, amely augusztus 17-én rajtolt Nagykárolyban és Börvelyben, majd Kolozsváron folytatódott, és Szatmárnémetiben zárult. Az idei fesztivál lengyelországi, sepsiszentgyörgyi és kolozsvári előadásokkal, valamint egy koncerttel várta a nézőit.

A szervezők felhívják az érdeklődők figyelmét, hogy belépéskor használják a kézfertőtlenítőt, az előadás ideje alatt viseljenek maszkot, továbbá tartsanak kétméteres távolságot a jelenlévőktől.

A fesztivál programjai az érvényben lévő egészségügyi biztonsági intézkedések betartásával zajlanak majd. A koncerteken a helyek száma a térnek megfelelően korlátozva lesz, a helyeket a megérkezés sorrendjében lehet elfoglalni. 

A kialakult járványügyi helyzet bizonytalansága miatt a 2020. június 27-re meghirdetett tordaszentlászlói XXXI. Szent László-napi kórustalálkozót egy évvel halasztják.

Az esemény keretében Benkő Levente bemutatja a Zúgott a Dnyeszter partja – Ujházy Sándor hadnagy emlékei című könyvét is.

A szervezők felkérik a találkozóra benevező kórusokat, hogy műsoruk ne haladja meg a 10-12 percet, továbbá lehetőség szerint minden műsor tartalmazzon legalább egy Kodály Zoltán-művet.