Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Lengyel vonatkozású erdélyi történeteket ismerhetünk meg Okos Márton új kötetéből

A szerző a Báthory–Bem Hagyományőrző Egyesület létrehozójaként régóta kutatja az erdélyi lengyel–magyar közös szálakat.

A kalotaszegi származású, Budapesten élő Okos Márton a Báthory–Bem Hagyományőrző Egyesület létrehozójaként régóta kutatja az erdélyi lengyel–magyar közös szálakat.

„Ahogyan nem beszélhetünk magyarságtörténetről erdélyi vonatkozás nélkül, ugyanúgy torz a híres lengyel–magyar barátság története is, ha mellőzzük belőle az erdélyi lengyel emlékeket és szálakat. Báthory vagy Bem tábornok nélkül ez a kirakós egyszerűen hiányos lesz” – magyarázta a nagyváradi várban, június 23-án megtartott előadása elején Okos Márton, aki negyven erdélyi és partiumi települést jelenít meg az Erdélyi lengyel emlékhelyek, történetek című kiadványában, kihangsúlyozva azok lengyel vonatkozásait.
Okos Márton

„Lengyelek adták nekünk Szent Lászlót, az egyik legnagyobb királyunkat, mi pedig nekik adtuk Báthory Istvánt, az egyik legnagyobb királyukat, aki legyőzte Rettegett Iván cárt, továbbá visszafoglalt megszállt lengyel területeket. Talán nem is csoda, hogy a lengyelek sokkal jobban megbecsülik őt, mint mi, magyarok” – hangsúlyozta ki a szerző az előadásában, amelyet a 10. Szent László Napok keretein belül tartott meg.

A szerző régóta kutatja a lengyel vonatkozású erdélyi történeteket, az elmúlt két évben a koronavírus-járvány miatti „kényszerbezártságot” pedig részben azzal töltötte, hogy összeállította a kötetet, amely tavaly év végén napvilágot látott. A kötet megjelenésének egy másik apropója is volt: a budapesti Báthory-Bem Hagyományőrző Egyesület és a szilágysomlyói Báthory István Alapítvány közösen Báthory Emléknévnek hirdette meg a tavalyi, 2021-es esztendőt, ugyanis az emlékév több kiemelt dátumhoz is kapcsolódott. Tavaly volt 450 éve, hogy 1571-ben Báthory Istvánt Erdély fejedelmévé választották; ugyancsak 2021-ben volt 445 éve, hogy 1576-ban letette a lengyel királyi esküt a Wawelben; továbbá egy éve volt 440 esztendeje, hogy Báthory István megalapította 1581-ben kolozsvári akadémiáját.
Okos Márton átadta a Szent László Egyesületnek a Báthory Emlékév zászlaját

A szerző nem titkolt szándéka, hogy a lengyel turisták előtt még vonzóbbá tegye azt az Erdélyt, amely nemcsak páratlanul szép, de egy része is a lengyel történelemnek Szent László, Báthory István, Bem József, Hory András egy-egy jelentős életszakasza révén.

„Ahhoz, hogy a lengyelek és magyarok is megismerjék jobban történelmük közös szakaszait, fontos összegyűjtünk a lengyel vonatkozású erdélyi történeteket.”

Okos Márton kiemelte, hogy a munkájuknak köszönhetően sikerült több lengyelországi csoportot is meghívniuk Szilágysomlyóra még a világjárvány előtt, szépen virágoztak ezek a kapcsolatok, de a pandémia keresztbe tett nekik: „Az elmúlt két év nagyon nehéz időszak volt, azonban bízom benne, hogy túlleszünk ezen is, és talán a kötetemnek is köszönhetően egyre több lengyel barátunk látogat majd el Partiumba és Erdélybe.”

(Képek forrása: Szent László Egyesület)

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

Hétköznapi hőseink – írjunk történelmet! elnevezésű kezdeményezés írásait tartalmazó kötetet 2022. augusztus 20-án délután 14 órától mutatjuk be a Kolozsvári Magyar Napok keretében.

Az előadásokban bemutatják az energiatermelés és az energiahordozók természetének alakulását, valamint jövőbeli tervek, elképzelések is terítékre kerülnek.

A rendezvény Nagy Gábor, a 100 éve elhunyt híres kolozsvári vendéglős és szállodatulajdonos tevékenységét mutatja be.

Boér Mária Napkelet országa című könyvét, a Vetekedik vala háromféle világ elnevezésű trilógia I. kötetét mutatják be Kolozsváron, a Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány székhelyén.

Augusztus 20-án (10,30-tól) Benedekmezőn (Sepsiszentgyörgy mellett) a Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete megszervezi a Tündérvár Családi Fesztivált, melyen egésznapos, tartalmas foglalkozásokra várják a családokat.

A Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány, a Szarkaláb Néptáncegyüttes és a SzINT Kulturális Egyesület (Szent István-napi Néptáncalálkozóért Egyesület), folyó év augusztus 12-21 között az idén is megszervezi, immár huszonnegyedik alkalommal, a Szent István-napi Nemzetközi Kisebbségi Néptánctalálkozót.

A legfeljebb húszfős csoportok félóránként mehetnek fel a toronyba, hogy megtekintsék a felújított templomot és Kolozsvárt madártávlatból. 

Fontos tudnivaló: a torony kizárólag előzetes regisztrációt követően látogatható, a jelentkezés során kapott visszaigazoló e-mail felmutatásával. 

Erdély legjelentősebb kulturális fesztiválján hatvan helyszínen négyszázötven programmal várják az érdeklődőket.

Kultúrák találkozása, fergeteges koncertek, kalotaszegi ízek, családi programok, hajnalig tartó tánc és baráti beszélgetések jelentették a fesztivál hetedik kiadását.

A könyvtár magyar részlege 2022 augusztusától kezdődően egy friss kezdeményezésnek, a klasszikus orosz könyvklubnak lesz a házigazdája. A klasszikus orosz irodalom kimagasló alkotásainak értő bemutatása, az olvasás során felmerülő kérdések megvitatása mellett figyelmet fordítanak az orosz kultúra számos remekművére is.

Pénteken, augusztus 12-én, 19:00 órától az Erdélyi Dudás Rend koncertezik Sepsiszentgyörgyön, a KultúrPark színpadán. A 2008-ban Vajdahunyadon alakult együttes Európa különböző történelmi korszakaiból és területeiről származó dallamokat ötvöz korunk zenei hangzásvilágával.

Zabolára utazik a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy Szentimrei 100 nevet viselő kültéri kiállítása, mely tavaly jött létre a jeles néprajzkutató születésének 100. évfordulója alkalmából. 2022. augusztus 2-án, Zabolán, a Csángó Néprajzi Múzeum előtt 16 órai kezdettel mutatja be a tárlatot Szebeni Zsuzsanna, a Liszt Intézet vezetője.

A fesztivál a dobra és az oly sokszínű ütős, meg perkúciós hangszerekre építkezve vezeti el az érdeklődőket a világzene, jazz és igényes rockzene ritmusközpontú világába augusztus 5-7. között.

Kovászna városközpontja ad otthont 2022. július 30-31. között a harmadik Orbaiszéki Forgács Fesztiválnak. A hajdani kézműves mesterségeket bemutató rendezvény célja, hogy erősítse az orbaiszéki emberek identitástudatát, ugyanakkor az idelátogató turisták is betekintést nyerhessenek a székelyek életébe, hagyományaiba, kultúrájába.