Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Különleges programmal jelentkezik a negyvenéves Csíkszeredai Régizene Fesztivál

Ebben az évben még inkább a helyi művészek és értékek kerülnek előtérbe.

Idén 40 éves a Csíkszeredai Régizene Fesztivál. Ezt a kerek évfordulót különleges programmal ünnepli meg a fesztivált szervező Hargita Megyei Kulturális Központ.

2020. július 11-én kezdődik meg a kilenc napon át tartó eseménysorozat, amelynek programkínálatában szabadtéri kiállítás, különböző koncertek, zenés emléktúra, borkóstoló, koncertvideók és hangszerbemutatók szerepelnek. De kitekinthetünk Erdély távolabbi pontjaira, nosztalgiázhatunk a régi emlékek felelevenítésével, egy-egy archív felvétellel, meghallgathatjuk a korábbi fellépőket, valamint részesülhetünk a 40 év mesés történeteiben.

A járvány okozta bizonytalanság próbára tette a szervezőcsapatot. Keresték a legjobb megoldást a folyton változó körülmények között. De most örömmel jelentik be: a jelenlegi helyzet lehetővé teszi a koncertek megszervezését is, így tíz eseményen találkozhat egymással a közönség és a zenészcsapat. Ugyanakkor gondolnak azokra is, akik nem tudnak ideutazni: őket az online térben kapcsolódhatnak be az eseményekbe.

Ebben az évben még inkább a helyi művészek és értékek kerülnek előtérbe.  A szervezők célja idén a zene és helyi épített örökség kapcsolatának megmutatása.

Ebben az évben még inkább a helyi művészek és értékek kerülnek előtérbe. A külföldi és távoli előadók lélekben velük lesznek, és természetesen várják őket nagy szeretettel a jövő évi fesztiválon, 2021. július 10–18. között.

A szervezők célja idén a zene és helyi épített örökség kapcsolatának megmutatása. Tervük, hogy a zenei felvételek turisztikailag kiemelt, látványos épületekben készüljenek, felhívva a figyelmet környezetünk egyedi építészeti kultúrájára.

A csíkszeredai Régizene Fesztivál élt már meg nehezebb időket is, éppen ezért úgy gondolták, hogy ebben a különleges helyzetben még inkább szükséges, hogy a régizene szeretete, a régi hangszerek tisztelete, és az ezeket körülvevő historikus világ újra összehozzon bennünket, mint ahogy azt már teszi 40 éve itt, Csíkszeredában.

A fesztivál programjai az érvényben lévő egészségügyi biztonsági intézkedések betartásával zajlanak majd. A koncerteken a helyek száma a térnek megfelelően korlátozva lesz, a helyeket a megérkezés sorrendjében lehet elfoglalni. 

A fesztivál programjai az érvényben lévő egészségügyi biztonsági intézkedések betartásával zajlanak majd. A koncerteken a helyek száma a térnek megfelelően korlátozva lesz, a helyeket a megérkezés sorrendjében lehet elfoglalni. 

A szervezők felhívják az érdeklődők figyelmét, hogy a programok között lesznek regisztrációhoz kötöttek is. Kérik önöket, ezt szem előtt tartva tervezzenek, és időben regisztráljanak az eseményekre.
A fesztivál hivatalos weboldala a www.regizene.ro címen érhető el. A programokról az érdeklődők pedig tájékozódhatnak a fesztivál Facebook-oldalán is.

 

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

Gyenyisz Sapovalov és a Csíki Kamarazenekar tart közös hangversenyt 2021. június 20-án, vasárnap 18 órától a csíkszeredai Csíki Moziban.

Újra virtuális színházlátogatásra hívja közönségét a kolozsvári bábszínház, online látható előadásokkal.

A rendezvény mindhárom nap A maszk lehetőségei című előadássorozattal kezdődik, Modesto Casarin olasz rendező vezetésével.

A tárlat anyagát a Magyar Honvédelmi Minisztérium felkérésére állították össze történészek, grafikusok és fényképészek, és először 2015. október 6-án mutatták be Budapesten.

Az érdeklődőket könyvbemutatók és kiállítások várják, de a szervezők az ovis és kisiskolás gyermekeknek is tartogatnak meglepetéseket.

A koronavírus okán elmaradt Méra World Music világzenei csűrfesztivál szervezői szeptember 17. és 20. között négynapos koncertsorozattal, népzenei mesterkurzussal és fotókiállítással kedveskednek a fesztivál rajongóinak, a világzene és népzene szerelmeseinek.

Augusztus 22-én este ért véget a IV. KaravanAct utazószínházi fesztivál, amely augusztus 17-én rajtolt Nagykárolyban és Börvelyben, majd Kolozsváron folytatódott, és Szatmárnémetiben zárult. Az idei fesztivál lengyelországi, sepsiszentgyörgyi és kolozsvári előadásokkal, valamint egy koncerttel várta a nézőit.

A szervezők felhívják az érdeklődők figyelmét, hogy belépéskor használják a kézfertőtlenítőt, az előadás ideje alatt viseljenek maszkot, továbbá tartsanak kétméteres távolságot a jelenlévőktől.

A kialakult járványügyi helyzet bizonytalansága miatt a 2020. június 27-re meghirdetett tordaszentlászlói XXXI. Szent László-napi kórustalálkozót egy évvel halasztják.

Az esemény keretében Benkő Levente bemutatja a Zúgott a Dnyeszter partja – Ujházy Sándor hadnagy emlékei című könyvét is.

A szervezők felkérik a találkozóra benevező kórusokat, hogy műsoruk ne haladja meg a 10-12 percet, továbbá lehetőség szerint minden műsor tartalmazzon legalább egy Kodály Zoltán-művet.

„Úgy tekintünk a romániai oktatási rendszerre, mint egy hiányos, érthetetlenül megfogalmazott, sokszor tartalmatlan szövegre, amelyet sokan korrektúráztak, szerkesztgettek, de amit ideje lenne teljesen újraírni és másként menteni el.”

November 6-án, szerdán 17 órától bemutatják Magyari Sára Takázás című, (média)nyelvészeti írásokat tartalmazó könyvét, valamint a Nem tömb, nem szórvány: Szilágy című többszerzős kötetet.

Jó hangulatú és tartalmas találkozón, beszélgetésen vehettek részt mindazok, akik pénteken este ellátogattak a Györkös Mányi Albert Emlékházba (GYMAE), ahol újabb kistérséggel ismerkedhettek meg a Művelődés folyóirat szerkesztősége és az Emlékház által közösen szervezett Régiók bemutatkozása sorozatban.

Nincs jelentkezési vagy benevezési díj, a műhely működési költségeit a Kolozsvári Magyar Opera fedezi.