Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Közművelődési hírek Brassóból

Az Apáczai Csere János Közművelődési Egyesület hírei

Többek között fényképkiállítások, könyvbemutatók, koncertek és versversenyek is várják a brassóiakat az elkövetkezendő hetekben az Apáczai Csere János Közművelődési Egyesület és a Reménység Háza szervezésében:

2017. szeptember 28., csütörtök 18 óra

Ábrám Zoltán: Az erdélyi református élet jelképei című fényképkiállítása az ötszáz évvel ezelőtti reformációnak állít emléket, az erdélyi református élet jelképeit mutatja be a teljesség igénye nélkül. A kolozsvári teológia szószékétől kiindulva partiumi és erdélyi templomokat és templombelsőket, parókiákat, egyházi tárgyakat és motívumokat, hitbeli és nemzeti értékeket tár elénk, azaz a kereszteléstől a temetőig követi a református lelket. Ez alkalommal pedig bemutatják Ábrám Zoltán: Az ige testté lett című, kiállításhoz kapcsolódó kiadványát is.
A kiállításmegnyitó után Ábrám Noémi: Máriazelltől Csíksomlyóig. Találkozás Istennel, emberekkel cimű könyvének bemutatójára kerül sor. A szerző gyalog megjárta az 1400 kilométeres Mária-utat, az erről szóló könyvet vetített képes előadás formájában ismerteti.

2017. október 5., csütörtök 18 óra
A baróti Kájoni Consort régizeneegyüttes koncertje. 

2017. október 12., csütörtök 18 óra
Bemutatják a Csikszeredában élő, brassói születésű Tuzson Edit Ásó, kapa s a piszkavas című első kötetét.

2017. november 9–12., csütörtök–vasárnap
XXIV. Bartalis János versmondó és énekelt vers vetélkedő

Tetszik az oldal? Segíts egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

Művelődés Estek következő meghívottja T. Szabó Csaba történész, aki Közönségrégészet Erdélyben címmel tart előadást október 12-én az Emlékházban.

A versenyen részt vehet bárki, aki nem végzett énekszakot zeneművészeti akadémián vagy főiskolán, nem engedélyezett énekes, továbbá betöltötte 12. életévét.

A Magyar Reformáció gyors terjedéséhez és sikeréhez nem járult-e hozzá döntően az, hogy a szellemét itt már egy századdal korábban kiszabadították a palackból?

Az olvasóközönség hamarosan egy új, Erdélyben készült képregényhavilapot vehet a kezébe, mely Magyarországon is forgalomba kerül. A képregénylap Fantomatika címen jelenik meg, ez a kifejezés mesterségesen kreált, virtuális valóságot jelent. Amint a lap neve is jelzi, a történetek főképp sci-fi, vagyis tudományos-fantasztikus témakörben mozognak.

A 2017. január elején indult Erdélyi Krónika küldetése, hogy fórumot biztosítson az Erdély történelmével foglalkozó kutatók számára. 

2017. július 8. és 16. között rendezik meg a 37. Csíkszeredai Régizene Fesztivált, amely idén kilencnaposra bővül.

Bemutatták a Zempléni Múzsa társadalom-tudományi és kulturális folyóiratot a kolozsvári Györkös Mányi Albert Emlékházban május 24-én. A bemutatón jelen volt a lap főszerkesztője, dr. Bolvári-Takács Gábor, valamint annak kiadója, Bordás István. (Csak itt, csak online!)

A Kolozsváron megjelenő Művelődés című közművelődési havilap időről időre mellékleteket ad ki, melyekben különböző tájegységeket mutat be. Idei első kiadásukban az Érmellék került górcső alá.

Bemutatták a Művelődés folyóirat Érmellék című mellékletét Bihardiószegen, 2017. március 11-én a helyi művelődési otthonban.

A Székelyföldi Legendárium az Élő Erdély Egyesület közreműködésével monda- és legendagyűjtő pályázatot hirdet V‒XIII. osztályos, erdélyi diákok számára.

Szatmárnémetiben éppen úgy működik énekszak, mint Erdély többi városában, ráadásul Kolozsváron felsőfokú képzésben részesülnek a hallgatók, mégis romániai magyar énekesek nélkül zajlott a verseny, mert senki sem jutott be a legjobb 62 közé. (Csak itt, csak online!)

A Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság 2016. szeptember 9. és 11. között szervezte meg Szatmárnémetiben a XXII. honismereti konferenciáját, a Hám János Katolikus Teológiai Líceum Szent Alajos Konviktus könyvtártermében. A konferencián 90-en vettek részt. (Csak itt, csak online!)

Nemzetközi hadtörténeti szimpóziumot tartanak 1916 – Románia háborúba lépése címmel augusztus 28. és 31. között Marosvásárhelyen és Brassóban. A rendezvény befogadója a marosvásárhelyi Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem. (Csak itt, csak online!)

A Mérai Világzenei Fesztivált július 29. és 31. között rendezik meg a cifra-kalotaszegi településen. Fellép majd többek között Csík János és az Esszencia zenekar, a Tárkány művek, Nikola Parov, Herczku Ágnes, Limberger Tcha, a Buda Folk Band, a Nadara, valamint a Palatka. (Csak itt, csak online!)

A június 18-án, 16 órakor kezdődő esemény lehetőséget teremt a találkozásra és az együttjátszásra. A kertben Balázs Imre József megzenésített verseivel, majd a Jazzybirds zenekarral találkozhatunk, de lesznek gyerekfoglalkozások és közösségi játékok is. (Csak itt, csak online!)