Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Közművelődési hírek Brassóból

Az Apáczai Csere János Közművelődési Egyesület hírei

Többek között fényképkiállítások, könyvbemutatók, koncertek és versversenyek is várják a brassóiakat az elkövetkezendő hetekben az Apáczai Csere János Közművelődési Egyesület és a Reménység Háza szervezésében:

2017. szeptember 28., csütörtök 18 óra

Ábrám Zoltán: Az erdélyi református élet jelképei című fényképkiállítása az ötszáz évvel ezelőtti reformációnak állít emléket, az erdélyi református élet jelképeit mutatja be a teljesség igénye nélkül. A kolozsvári teológia szószékétől kiindulva partiumi és erdélyi templomokat és templombelsőket, parókiákat, egyházi tárgyakat és motívumokat, hitbeli és nemzeti értékeket tár elénk, azaz a kereszteléstől a temetőig követi a református lelket. Ez alkalommal pedig bemutatják Ábrám Zoltán: Az ige testté lett című, kiállításhoz kapcsolódó kiadványát is.
A kiállításmegnyitó után Ábrám Noémi: Máriazelltől Csíksomlyóig. Találkozás Istennel, emberekkel cimű könyvének bemutatójára kerül sor. A szerző gyalog megjárta az 1400 kilométeres Mária-utat, az erről szóló könyvet vetített képes előadás formájában ismerteti.

2017. október 5., csütörtök 18 óra
A baróti Kájoni Consort régizeneegyüttes koncertje. 

2017. október 12., csütörtök 18 óra
Bemutatják a Csikszeredában élő, brassói születésű Tuzson Edit Ásó, kapa s a piszkavas című első kötetét.

2017. november 9–12., csütörtök–vasárnap
XXIV. Bartalis János versmondó és énekelt vers vetélkedő

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

J. S. Bach zenei világát több síkon értelmezhetjük: zenetörténeti, műfaji, formai, szimbolisztikus, matematikai, érzelmi, teológiai és más módon. A Máté-passió mindezen síkok összeforrásának egyik csúcsa, mely elsősorban kérdéseket fogalmaz meg, és nem válaszokat kínál fel.

Hamarosan startol az erdélyi nyarak egyik legfontosabb rendezvénye, a Csíkszeredai Régizene Fesztivál. 

Joi, 17 mai 2018, în atmosfera caldă a Casei memoriale Györkös Mányi Albert din Cluj-Napoca, Revista de cultură Művelődés, publicație de limbă maghiară, și-a sărbătorit 70 de ani de existență. 

A műhelymunkák zárkörűek ugyan, de az előadásokra minden színházkedvelőt szívesen várnak, a június 15-én kezdődő fesztiválra a belépés díjtalan.

A közművelődési havilap történetéről és további céljairól a lap főszerkesztője, Dáné Tibor Kálmán beszélt a Román Televízió kolozsvári magyar adásában.

A közművelődési havilap főszerkesztője a folyóirat elmúlt 70 évéről, főszerkesztőségi tevékenységeiről, valamint további terveiről is beszélt a Tetőterasz című műsorban.

Romániai magyar és külhoni fotóriporterek, újságírók jelentkezését várják 2017-ben készült alkotásaikkal.

A Méra World Music az egyetlen nemzetközi világzenei fesztivál Erdélyben. A fesztivál harmadik kiadása még izgalmasabb programmal várja mindazokat, akiket érdekel, hogyan hangolják át a műfaj legnagyobbjai a népzenét a 21. század zenei nyelvére.

Csángó Napot tartottak Csíkszeredában 2017. november 12-én, idén a Magyar Nyelv Napja tiszteletének jegyében.

A 2009-ben indult kezdeményezés idén ősszel egy új oldalra költözött, hogy itt folytathassa tovább társadalomépítő és -segítő munkáját.

A versmondó és énekelt vers versenyt a brassói Reménység Házában rendezik meg november 9. és 12. között.

Művelődés Estek következő meghívottja T. Szabó Csaba történész, aki Közönségrégészet Erdélyben címmel tart előadást október 12-én az Emlékházban.

A versenyen részt vehet bárki, aki nem végzett énekszakot zeneművészeti akadémián vagy főiskolán, nem engedélyezett énekes, továbbá betöltötte 12. életévét.

A Magyar Reformáció gyors terjedéséhez és sikeréhez nem járult-e hozzá döntően az, hogy a szellemét itt már egy századdal korábban kiszabadították a palackból?

Az olvasóközönség hamarosan egy új, Erdélyben készült képregényhavilapot vehet a kezébe, mely Magyarországon is forgalomba kerül. A képregénylap Fantomatika címen jelenik meg, ez a kifejezés mesterségesen kreált, virtuális valóságot jelent. Amint a lap neve is jelzi, a történetek főképp sci-fi, vagyis tudományos-fantasztikus témakörben mozognak.