Koncert és komédia júniusban az Aradi Kamaraszínház műsorán

Június elején két különleges előadásra várja a nézőket az Aradi Kamaraszínház. Az arad-belvárosi evangélikus-lutheránus templomban Sebestyén Márta népdalénekes és a Kaláka-alapító tagok, Gryllus Dániel és Gryllus Vilmos Tizenöt zsoltár című hangversenyét élvezheti a közönség, majd a tatabányai Jászai Mari Színház-Népház előadásában a Francia rúdugrás című komédia érkezik Aradra.

Június 2-án, vasárnap 19 órakor az aradi Vörös templomként emlegetett Evangélikus-lutheránus templom lesz a házigazdája a Tizenöt zsoltár címet viselő koncertnek. Fellépnek Gryllus Dániel és Gryllus Vilmos, a Kaláka együttes két alapító tagja, és a világszerte főleg népdalénekesként ismert Sebestyén Márta. A trió 1997-ben adta ki közös lemezét Tizenöt zsoltár címen, melyen a Bibliából választott zsoltár-parafrázisok szerepeltek. Azóta sok helyen koncerteztek, először 2008-ban szerveztek egy sikeres turnét 7 város 7 felekezetének 7 templomában. Ezt a turnét ismétlik meg idén, természetesen új helyszíneken, de ugyancsak 7 város 7 felekezetének 7 templomában, este 7-órától. A koncert június 2-án Aradon hallható először, a következő napokban pedig Nagyszebenben, Székelyudvarhelyen, Csíksomlyón, Marosvásárhelyen, Szamosújváron és Szatmárnémetiben csendülnek fel a Tizenöt zsoltár dallamai.   

A Zsoltárok Könyve az Ószövetség 150 részből álló imádság- és énekgyűjteménye. A zsoltárok énekelt költemények, hisz több zsoltárvers elején olvashatjuk a bibliában is, hogy melyik dallamra kellett énekelni. Ezeket a dallamokat sajnos nem őrizte meg kotta, hisz az ókorban még nem volt kottaírás. A zsoltárok sok költőt ihlettek parafrázisok, vagy a zsoltárok szellemében írott költemények megírására. Ebbe a sorba illeszkedik a Tizenöt zsoltár koncert is. Sumonyi Zoltán írta a verseket, Gryllus Dániel a dallamokat, ezek között több népzenei motívum is felfedezhető. 

Június 5-én, szerdán 19 órakor a tatabányai Jászai Mari Színház - Népház előadásában a Francia rúdugrás című komédia érkezik Aradra. Mohácsi István darabja hat emberről szól – férjekről és feleségekről, akik különböző nehézségek és félreértések árán lesznek egymáséi. Emellett a nézők betekintenek házasságok bugyraiba, rácsodálkozhatnak a pszichológia mindenhatóságára, és még azt is megtudhatják, hogy milyen sport is a francia rúdugrás. Egy sodró lendületű, és még fülledtebb erotikájú vígjáték a párkapcsolatról, a szex titkos szabadkőműveseiről, és magáról a szexről azoknak, akiknek kevés a Káma-szútra. 

A júniusi előadásokra érvényesek a nagyszínházi bérletek, korlátozott számban jegyek kaphatók online a www.eventim.ro honlapon, valamint a nagyszínház pénztárában. A június 2-i koncertre jegyek 15 (teljes ár) és 8 (nyugdíjas, egyetemista, diák) lejes áron kaphatók. A jegyiroda nyitvatartása: kedden, szerdán és pénteken 10-16 óra között, csütörtökön 10-14 és 17-19 óra között, szombaton és vasárnap 10-12 és 17-19 óra között, hétfőn zárva. Foglalás, információ a 0744-475147-es telefonszámon lehetséges. 

Új hozzászólás