Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

„Késsel és villával” – Könyvbemutató Brassóban és Sepsiszentgyörgyön

2022. április 7-én, 18 órától a Magyar Költészet Napja keretében az Apáczai Csere János Közművelődési Egyesület és a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy bemutatja Czilli Aranka kovásznai költőnő Késsel és villával című új verskötetét. (Irodalmi Jelen Kiadó, Budapest–Arad, 2022).

Helyszín: a brassói Reménység Háza, a szerző beszélgetőtársa: Szebeni Zsuzsanna, a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy vezetője.

A brassói eseményt megelőzi egy hétfői, április 4-ei könyvbemutató, 18 órától a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében, ahol a szerzővel dr. Pieldner Judit irodalomkritikus, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem oktatója beszélget, házigazda szerepben Szebeni Zsuzsanna, a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy vezetője.

Czilli Aranka 1982-ben született Kovásznán. Elemi és középiskoláit szülővárosában végezte, egyetemi oklevelet Kolozsváron, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem néprajz–magyar szakán szerzett 2007-ben. Az egyetem elvégzése után hazatért, és a Kőrösi Csoma Sándor Líceum magyartanáraként dolgozik, a Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület önkéntese, az egyesület keretében működő Ignácz Rózsa Irodalmi Klub egyik szervezője, az Ignácz Rózsa Erdélyi Magyar Egyesület alapító tagja.

Önálló kötetei: Nyitott ablak (versek, Széphalom Könyvműhely, Budapest, 2018); A varázslatos szekrény. Mesék és versek gyerekeknek és felnőtteknek (Széphalom Könyvműhely, 2020); Késsel és villával (versek, Irodalmi Jelen Kiadó, Budapest–Arad, 2022). Szakmai elismerései: a Magyar Művészeti Akadémia Fiatal Alkotók Ösztöndíjasa; Térey János alkotói ösztöndíj (2020–2021).

A Késsel és villával fülszövegében így fogalmaz Varga Melinda költő: „Czilli Aranka költészete fájdalomból és örömből szőtt pillanatmintás égtakaró. A mindennapok szinesztéziája, a székely táj és ember lírai lenyomata. Érzéki és érzékeny versvilág, nem harsány, nem hivalkodó, inkább finom és elegáns, ugyanakkor határozott és karakteres. A gyerekkor számtalan emléke, a hovatartozás, az identitás, a családi kötelékek, a nemzet, a haza, a hit leitmotívumok, ezek köré építkezik a költő. Olyan, akár egy szeletnyi ég, hol csillagmintás, hol felhőcsipkés, egyszer vakítóan kék, máskor pedig vészjóslóan kökényfekete.”

Szervezők: Bod Péter Megyei Könyvtár, Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy, Apáczai Csere János Közművelődési Egyesület, Reménység Háza – Brassó.

 

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

Július 10-én kerül sor a gernyeszegi Teleki-kastélyban a GernyeFestre, amely rendhagyó népművészeti programokkal, kamaraesttel, a Fejes Művészeti Akadémia mentoráltjainak koncertjével és izgalmas, zenei határokat átlépő produkcióval várja az érdeklődőket.

Még ma is áll a falu impozáns méretű nyugati tornya, valamint az egykori főszentély, amelynek boltozata ugyanakkor régóta a beomlással fenyeget.

„Ahhoz, hogy a lengyelek és magyarok is megismerjék jobban történelmük közös szakaszait, fontos összegyűjtünk a lengyel vonatkozású erdélyi történeteket.”

Ötödik alkalmához érkezett a február végén elindított Üveghang Akadé-mia nevű zenei ismeretterjesztő képzés. A meghívott előadó ezúttal a kolozsvári Erich Türk orgona-művész lesz, aki Johann Sebastian Bach életét és munkásságát fogja bemutatni a közönségnek.

Sepsiszentgyör-gyön jön létre Erdély legújabb városi fesztiválja, a Tabakó a régi dohánygyár újrapozicionálásának egyik fontos elemeként. A dohánygyár a Tabak Fórum által elindított ötletbörze és közösségi igényfelmérés alapján a szentgyörgyiek programjavaslataival lesz megtöltve, évente egyszer pedig a helyszín és Sepsiszentgyörgy népszerűsítése érdekében nagyméretű fesztivált is szerveznek itt.

Idén július 10–15. között szervezik meg a Csíkszeredai Régizene Fesztivál hagyományos kísérőrendezvényét, a XIV. Régizenei Nyári Egyetemet. Az érdeklődők színes kínálatból, kilenc mesterkurzus közül választhatnak az előképzettségüknek és érdeklődési területüknek megfelelőt. 

Fleisz János kötetét június 16-án, csütörtökön 18 órától mutatják be Nagyváradon, a Lórántffy Zsu-zsanna Refor-mátus Egyházi Központ Múzeum-termében.

Az Erdélyi Néprajzi Múzeum a Román Madártani Társa-sággal közösen június 10-én, pénteken minden-kit szeretettel vár a Fülemülék éjsza-kájára, amelyet immár harmadik alkalommal szervez meg Kolozsváron a törökvágási falumúzeumban.

Június 11-én, szombaton tizenhatodik alkalommal kerül sor a Kézdiszentlélek fölötti szent hegyen a Perkő Gyermek- és Ifjúsági Táncegyüttesek Találkozójára.

címmel szervezett a Bálint Tibor Baráti Társaság székelyudvarhelyi rendezvényt a tehetséggondozás és az irodalmi kommunikáció jegyében. 

A Kovászna Megyei Művelődé-si Központ és Kovászna Megye Tanácsa által 2021-ben útjára indított Kultúr-kültér címet viselő rendezvény-sorozat ezúttal Szárazajtát és Gelencét veszi célba. 

Tájékoztatjuk kedves olvasóinkat, hogy elindult a Művelődés köz-művelődési havilap új Facebook-oldala.

A brassói Mikó András Alapítvány és a békéscsabai Féling Színház 2022. augusztus 5. és 16. között szervezi meg a IV. Kárpát-medencei Színjátszó, Filmes Tábort Székelyzsomboron.

A Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy és a Tamási Áron Színház Tóték a Székelyföldön címmel kültéri kiállítást szervez a SepsiBook Irodalmi Fesztivál alkalmából, melynek megnyitójára 2022. május 26-án, csütörtökön 16:30-kor kerül sor a Sepsi Aréna teraszán.

2022. május 24-én, kedden 19 órától a világhírű erdélyi hegedű-művész, Ruha István tiszteletére tart emlék-koncertet Mihály András Imre (hegedű) és Gheorghe Rizea (zongora) Sepsiszentgyörgyön, az Árkosi Kulturális Központ koncerttermében.