Kaptár dokumentumfilm-szemle, pályázati felhívás

Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ 2024. október 11- 20. között negyedik alkalommal szervezi meg a Kaptár dokumentumfilm-szemlét. Társszervező a Hargita Megyei Kulturális Központ, partnerek a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, a sepsiszentgyörgyi Művész Mozi és a Documentary Stúdió. A szemle célja az alkotók dokumentumfilmjeinek széles körben való megismertetése, valamint egy alternatív mozgóképes kultúra kínálata a székelyföldi közönségnek. Hargita és Kovászna megye kisebb-nagyobb közösségei idén újra láthatják a dokumentumfilmkészítők alkotásait. Az elmúlt években sok közösségi alkalomhoz adtak apropót ezen filmek, ezúttal is fontosnak tartjuk, hogy a Kaptár dokumentumfilm-szemle keretében olyan helyekre jussanak el a beérkezett alkotások, ahová kevésbé érnek el a hazai filmfesztiválok, mozik. A vidéki művelődésszervezők a benevezett filmek listájáról választhatják ki a kívánt film(ek)et, majd megfelelő vetítővel, hangosítással játsszák le azokat. Ahogyan már megszokhatták, a szemle egyúttal verseny is lesz, amelynek szakmai előadással egybekötött díjátadója 2024. október 19-én lesz.

SZABÁLYZAT 

1. A RÉSZTVEVŐK KÖRE 

A Kaptár dokumentumfilm-szemlére bárki pályázhat, amennyiben a pályázati kiírásban foglalt feltételeknek megfelel. A szemlére való jelentkezés csak egyéni úton lehetséges. 

2. A PÁLYAMŰVEK KRITÉRIUMAI 

• csak 2014 után, Romániában készült alkotást lehet benevezni 

• tartalmi megkötés nincs 

• minden filmnek rendelkeznie kell ROMÁN felirattal 

• minimális időtartam: 15 perc, leghosszabb megengedett időtartam: 100 perc. 

3. NEVEZÉS 

Minden pályázó legfeljebb három munkával pályázhat. 

Az alkotásokat a kitöltött adatlappal együtt, legkésőbb 2024. június 10.-ig várjuk a cultcovasna@gmail.com e-mail címre, óriásfájlküldővel (myairbridge.com, wetransfer.com). Nevezni kizárólag webes felületen, a következő online űrlap kitöltésével lehetséges: https://forms.gle/Y93qEQgPux3EYJ1s7 Korábban már nevezett filmet nem lehet újranevezni. 

4. RÉSZVÉTELI DÍJ 

A Kaptár dokumentumfilm-szemlének nincs nevezési díja. 

5. A SZAKMAI ZSŰRI TAGJAI 

- Buglya Sándor (Balázs Béla díjas rendező, MMA Film- és Fotóművészeti Tagozat vezetője) 

- Gulyás Gyula (Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező) 

- Anna Maria Popa (színésznő, a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureșanu színház igazgatónője)

6. Díjak: 

I. díj: 5.000 lej, II. díj: 3.000 lej III. díj: 1.500 lej. 

A nyertes dokumentumfilmeket a fesztivál lejárta után a Román Televízió Magyar Adása lehetőség szerint műsorra tűzi, ehhez a pályázó hozzájárul a benevezés által. A pályázó a film/filmek benevezésével engedélyt ad azok vetítéséhez a Kaptár - Székelyföldi dokumentumfilm-szemle programjaiban és beleegyezik a belőlük származó részletek, illetve fotók használatához a szemle promóciós anyagaiban. A résztvevők a Kaptár dokumentumfilm-szemlére való jelentkezésükkel automatikusan elfogadják annak szabályzatát.

Új hozzászólás