Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Július közepén startol a KultúrPark

2022. július 15-e és augusztus 26-a között zajlik a KultúrPark rendezvénysorozat az ’56-os Emlékparkban. Az előző évekhez hasonlóan, idén is színes zenei programok és változatos filmvetítések közül válogathatnak kedvükre az érdeklődők. Péntek esténként 19:00 órai kezdettel a zenéé lesz a főszerep.

Július 15.: A MoniAcustique együttes fellépésével indít az idei KultúrPark. Az együttes felejthetetlen zenei élményt kínál a kikapcsolódni vágyóknak: a gipsy swing és a balkáni klezmer hangulata ötvöződik közismert francia és portugál dalokkal. Az „A night to remember” címet viselő koncert hangulatát  az amerikai swing dallam- és ritmusvilága is színesíti majd.

Július 22.: A legkisebbekre is gondolva a gyerekkoncert sem maradhat el  műsorkínálatkból.  Az Égen – Földön című gyermekműsor óvodásoknak és kisiskolásoknak szól, melyben kilenc állatot, madarat, s legalább ennyi hangszert mutatnak be a zenészek. A kicsik számára izgalmasnak ígérkező koncerten a hagyományosnak számító gitár, basszusgitár, bendzsó és billentyűk mellett a muzsikusok olyan különleges hangszereket is megszólaltatnak mint az ukulele, cajon, a shaker vagy a doromb.

Július 29.:  A saját zenei repertoárral közönség elé lépő Impro-Víziók fémjelzi a nap kínálatát. A két hegedű, nagybőgő, valamint cimbalom nyújtotta lehetőségeket kihasználva, az együttes tagjai egyedi módon ötvözik a klasszikus zenét a népi muzsikával és a jazzel. Az eredeti felállást vendégzenészek, szólisták egészítik ki, tovább színesítve az Impro-Víziók eredeti, sajátos zenei hangulatát.

Augusztus 5.: Színház, költészet és zene egymásra hatásából létrejövő kultúrcsemegére invitálják az érdeklődőket.  A Transzylvanian Bú Boys együttes Jack Cole dalaiból című produkciója Kovács András Ferenc Jack Cole daloskönyve című kötetének megzenésítéséből jött létre, amelyet először 1997. decemberében mutattak be a közönségnek.

Augusztus 12.: Az Erdélyi Dudás Rend szórakoztatja majd a középkori világi zene kedvelőit.  A 2008-ban Vajdahunyadon alakult együttes Európa különböző történelmi korszakaiból és területeiről származó dallamokat ötvözi korunk zenei hangzásvilágával. Dalaikban több száz éve kihalt nyelvek kelnek újra életre, repertoárjukban harmonikusan egészülnek ki a saját szerzemények a középkori dalokkal, sajátos hangszerelésben.

Augusztus 26.:  A KultúrPark utolsó napján a sepsiszentgyörgyi illetőségű Slang Gospel Band örvendezteti meg a modern amerikai gospel műfaj kedvelőit. Az együttes a Voces kórussal valamint Luiza Zan énekesnővel kiegészülve szórakoztatja majd a nagyérdeműt.

A koncertekre 20, valamint kedvezményesen 10 RON értékben lehet jegyeket váltani a Városi Kulturális Szervezőirodában, valamint a helyszínen, egy órával a koncertek kezdete előtt is lehet vásárolni. A gyerekkoncertre a belépő a szülőknek 10 lejbe kerül, a gyerekek számára ingyenes. A hat év alatti gyermekek számára minden program ingyenes.

A KultúrPark keretében idén is várják a mozgóképek kedvelőit is. Az Outdoor Cinema szabadtéri mozi a rendezvénysorozat ideje alatt szerda esténként szórakoztatja az érdeklődőket. Júliusban a filmek este 21:30-tól kerülnek vetítésre, augusztus hónapban várhatóan este 21:00 órától. Kedvezőtlen időjárás esetén a filmeket a sepsiszentgyörgyi Művész Mozi by Cityplexben lehet megtekinteni. A vetítésekre egységesen 10 lej értékben lehet jegyeket váltani a helyszínen.                                     

Szervezők: Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Kónya Ádám Művelődési Ház 

 

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

Hétköznapi hőseink – írjunk történelmet! elnevezésű kezdeményezés írásait tartalmazó kötetet 2022. augusztus 20-án délután 14 órától mutatjuk be a Kolozsvári Magyar Napok keretében.

Az előadásokban bemutatják az energiatermelés és az energiahordozók természetének alakulását, valamint jövőbeli tervek, elképzelések is terítékre kerülnek.

A rendezvény Nagy Gábor, a 100 éve elhunyt híres kolozsvári vendéglős és szállodatulajdonos tevékenységét mutatja be.

Boér Mária Napkelet országa című könyvét, a Vetekedik vala háromféle világ elnevezésű trilógia I. kötetét mutatják be Kolozsváron, a Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány székhelyén.

Augusztus 20-án (10,30-tól) Benedekmezőn (Sepsiszentgyörgy mellett) a Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete megszervezi a Tündérvár Családi Fesztivált, melyen egésznapos, tartalmas foglalkozásokra várják a családokat.

A Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány, a Szarkaláb Néptáncegyüttes és a SzINT Kulturális Egyesület (Szent István-napi Néptáncalálkozóért Egyesület), folyó év augusztus 12-21 között az idén is megszervezi, immár huszonnegyedik alkalommal, a Szent István-napi Nemzetközi Kisebbségi Néptánctalálkozót.

A legfeljebb húszfős csoportok félóránként mehetnek fel a toronyba, hogy megtekintsék a felújított templomot és Kolozsvárt madártávlatból. 

Fontos tudnivaló: a torony kizárólag előzetes regisztrációt követően látogatható, a jelentkezés során kapott visszaigazoló e-mail felmutatásával. 

Erdély legjelentősebb kulturális fesztiválján hatvan helyszínen négyszázötven programmal várják az érdeklődőket.

Kultúrák találkozása, fergeteges koncertek, kalotaszegi ízek, családi programok, hajnalig tartó tánc és baráti beszélgetések jelentették a fesztivál hetedik kiadását.

A könyvtár magyar részlege 2022 augusztusától kezdődően egy friss kezdeményezésnek, a klasszikus orosz könyvklubnak lesz a házigazdája. A klasszikus orosz irodalom kimagasló alkotásainak értő bemutatása, az olvasás során felmerülő kérdések megvitatása mellett figyelmet fordítanak az orosz kultúra számos remekművére is.

Pénteken, augusztus 12-én, 19:00 órától az Erdélyi Dudás Rend koncertezik Sepsiszentgyörgyön, a KultúrPark színpadán. A 2008-ban Vajdahunyadon alakult együttes Európa különböző történelmi korszakaiból és területeiről származó dallamokat ötvöz korunk zenei hangzásvilágával.

Zabolára utazik a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy Szentimrei 100 nevet viselő kültéri kiállítása, mely tavaly jött létre a jeles néprajzkutató születésének 100. évfordulója alkalmából. 2022. augusztus 2-án, Zabolán, a Csángó Néprajzi Múzeum előtt 16 órai kezdettel mutatja be a tárlatot Szebeni Zsuzsanna, a Liszt Intézet vezetője.

A fesztivál a dobra és az oly sokszínű ütős, meg perkúciós hangszerekre építkezve vezeti el az érdeklődőket a világzene, jazz és igényes rockzene ritmusközpontú világába augusztus 5-7. között.

Kovászna városközpontja ad otthont 2022. július 30-31. között a harmadik Orbaiszéki Forgács Fesztiválnak. A hajdani kézműves mesterségeket bemutató rendezvény célja, hogy erősítse az orbaiszéki emberek identitástudatát, ugyanakkor az idelátogató turisták is betekintést nyerhessenek a székelyek életébe, hagyományaiba, kultúrájába.