Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Javában zajlik a Csíkszeredai Régizene Fesztivál

Javában zajlik a Csíkszeredai Régizene Fesztivál,  kísérőrendezvényeivel és  a XIV. Régizenei Nyári Egyetemmel. A város csak úgy lüktet a zenétől:  koncertek, próbák, régizene-oktatás kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A fesztivál hátralévő programjából szemelgettünk.     

A Márton Áron Főgimnáziumban 10.00–13.00 és 15.00–18.00 órák között zajlanak a Nyári Egyetem mesterkurzusai és a kamarazene próbák. A diákok és oktatóik lelkesen készülnek a záróhangversenyekre, ahol bemutatják a nagyközönségnek, mi mindent sajátítottak el a közel egyhetes oktatás során. 

Július 14-én este 19:00 órától a Flauto Dolce koncertje hallható a Csíki Moziban, akik a fesztivál idei tematikájához igazodva igazán színes műsorral készülnek. 20:00 órától ugyanitt dokumentumfilm-vetítésre kerül sor Crafting Recorders címmel, amely részletesen bemutatja a von Huene historikus furulyakészítő műhely tevékenységét a faanyag kiválasztásától a végső simításokig, sőt egyes esetekben a furulyák restaurálásáig. Érdekes kapcsolódás, hogy a Flauto Dolce zenekar használja az ebben a műhelyben készülő furulyákat, és vetítést követően az együttes egyik tagja, Szabó Mária egy von Huene alt furulyát fog megszólaltatni.  

Július 15-én, pénteken a XIV. Régizenei Nyári Egyetem Kurzuszáró hangversenyeire kerül sor 11:00 és 15:00 órától Márton Áron Főgimnázium dísztermében, 19:00 órától pedig az országban egyedülálló Barokk Fesztiválzenekar koncertje következik a Szent Ágoston-templomban.
Barokk Fesztiválzenekar. Ádám Gyula felvétele

Július 16-án, szombaton 10:00 órai indulással kerül sor a második zenés helytörténeti túrára, ahol ezúttal Szent László nyomában kirándulhatnak a jelentkezők. A túrán Botár István, a Csíki Székely Múzeum régésze, az egykori Szent László kápolnáról, régi búcsús útvonalakról és Szent László királyról mesél a jelenlévőknek. A túra regisztrációhoz kötött, jelentkezni július 14-én délig lehet a 0746-244235-ös telefonszámon.

Mindeközben a Mikó-vár udvarán és a vár előtti téren 11-15 óra között Reneszánsz gyermeknapra várják az érdeklődőket, ahol kézműves-foglalkozások, játszóház, ügyességi játékok, harcászati bemutató és reneszánsz játékok zajlanak majd. Ugyanezen a napon 16.30-tól borkóstolóra lehet jelentkezni, amelynek során főként „természet alkotta” borokat ízlelhetnek a résztvevők, és szó esik arról is, mi különbözteti meg a natúr vagy bio borokat a más típusúaktól. 

Késő délután 18:00 órától a Mikó-vár színpadán elsőként a Carmina Renascentia koncertezik, műsorukban a 16-17. századi európai dallamok virágszimbolikáját ragadják meg. 19:30 órától a Musica Historica együttes koncertjét lehet meghallgatni, akik „egy csokorra való” virágénekkel köszöntik a közönséget. A szombati napot 21:00 órától reneszánsz táncház koronázza meg, Juhász Csilla vezetésével, ahol elsősorban egyszerű, könnyen elsajátítható reneszánsz táncokba lehet bekapcsolódni.
A Carmina Renascentia

A fesztivál utolsó napját Erich Türk orgonakoncertje nyitja 11:00 órától a Szépvízi római katolikus templomban, előadásában többnyire természet ihlette darabok szerepelnek. A vasárnap sztárfellépője az idén 50 éves észt Hortus Musicus régizene-együttes,akik repertoárjuknak fél évszázados keresztmetszetét hozzák el Csíkszeredába. Koncertjükre 20:00 órától a Szent Ágoston-templomban kerül sor, közreműködik a csíkszeredai Lux Aurumque Kamarakórus.

A fesztivál teljes programja megtalálható a regizene.ro honlapon, és Facebook-on események formájában is elérhető. Jegyeket és bérleteket a Csíki Moziban és a koncertek előtt egy órával a helyszínen lehet váltani.

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

Hétköznapi hőseink – írjunk történelmet! elnevezésű kezdeményezés írásait tartalmazó kötetet 2022. augusztus 20-án délután 14 órától mutatjuk be a Kolozsvári Magyar Napok keretében.

Az előadásokban bemutatják az energiatermelés és az energiahordozók természetének alakulását, valamint jövőbeli tervek, elképzelések is terítékre kerülnek.

A rendezvény Nagy Gábor, a 100 éve elhunyt híres kolozsvári vendéglős és szállodatulajdonos tevékenységét mutatja be.

Boér Mária Napkelet országa című könyvét, a Vetekedik vala háromféle világ elnevezésű trilógia I. kötetét mutatják be Kolozsváron, a Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány székhelyén.

Augusztus 20-án (10,30-tól) Benedekmezőn (Sepsiszentgyörgy mellett) a Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete megszervezi a Tündérvár Családi Fesztivált, melyen egésznapos, tartalmas foglalkozásokra várják a családokat.

A Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány, a Szarkaláb Néptáncegyüttes és a SzINT Kulturális Egyesület (Szent István-napi Néptáncalálkozóért Egyesület), folyó év augusztus 12-21 között az idén is megszervezi, immár huszonnegyedik alkalommal, a Szent István-napi Nemzetközi Kisebbségi Néptánctalálkozót.

A legfeljebb húszfős csoportok félóránként mehetnek fel a toronyba, hogy megtekintsék a felújított templomot és Kolozsvárt madártávlatból. 

Fontos tudnivaló: a torony kizárólag előzetes regisztrációt követően látogatható, a jelentkezés során kapott visszaigazoló e-mail felmutatásával. 

Erdély legjelentősebb kulturális fesztiválján hatvan helyszínen négyszázötven programmal várják az érdeklődőket.

Kultúrák találkozása, fergeteges koncertek, kalotaszegi ízek, családi programok, hajnalig tartó tánc és baráti beszélgetések jelentették a fesztivál hetedik kiadását.

A könyvtár magyar részlege 2022 augusztusától kezdődően egy friss kezdeményezésnek, a klasszikus orosz könyvklubnak lesz a házigazdája. A klasszikus orosz irodalom kimagasló alkotásainak értő bemutatása, az olvasás során felmerülő kérdések megvitatása mellett figyelmet fordítanak az orosz kultúra számos remekművére is.

Pénteken, augusztus 12-én, 19:00 órától az Erdélyi Dudás Rend koncertezik Sepsiszentgyörgyön, a KultúrPark színpadán. A 2008-ban Vajdahunyadon alakult együttes Európa különböző történelmi korszakaiból és területeiről származó dallamokat ötvöz korunk zenei hangzásvilágával.

Zabolára utazik a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy Szentimrei 100 nevet viselő kültéri kiállítása, mely tavaly jött létre a jeles néprajzkutató születésének 100. évfordulója alkalmából. 2022. augusztus 2-án, Zabolán, a Csángó Néprajzi Múzeum előtt 16 órai kezdettel mutatja be a tárlatot Szebeni Zsuzsanna, a Liszt Intézet vezetője.

A fesztivál a dobra és az oly sokszínű ütős, meg perkúciós hangszerekre építkezve vezeti el az érdeklődőket a világzene, jazz és igényes rockzene ritmusközpontú világába augusztus 5-7. között.

Kovászna városközpontja ad otthont 2022. július 30-31. között a harmadik Orbaiszéki Forgács Fesztiválnak. A hajdani kézműves mesterségeket bemutató rendezvény célja, hogy erősítse az orbaiszéki emberek identitástudatát, ugyanakkor az idelátogató turisták is betekintést nyerhessenek a székelyek életébe, hagyományaiba, kultúrájába.