Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Ismét megrendezik a székelyudvarhelyi Amatőr Színjátszó Fesztivált

Már tizenhatodik alkalommal

Tizenhatodik alkalommal szervezi meg az UFF és a VALEO Art Egyesület az Amatőr Színjátszó Fesztivált 2018. június 15. és 17. között Székelyudvarhelyen. A hagyományos fesztivál az előadások mellett idén is szakmai képzésekkel egészül ki. Összesen 120 fiatal vesz részt az idei fesztiválon, akik Krasznáról, Brassóból, Székelykeresztúrról, Kézdivásárhelyről, Gyergyószentmiklósról és Székelyudvarhelyről érkeznek. A rendezvény részletes programja az eseményismertető végén olvasható.

A szakmai műhelymunkák szombat és vasárnap délelőtt zajlanak a fesztiválon résztvevő fiatalok számára. Bezsán Noémi koreográfus mozgástechnika foglalkozást tart a diákoknak, Bekő Fóri Zenkő , P. Fincziszki Andrea valamint Barabás Árpád színészek pedig improvizációs tréninget tartanak a program keretében. A fesztivál teljes egészén a fiatalok számára ingyenes a részvétel ezért is tapasztalható, hogy évről évre egyre többen jelentkeznek be és vesznek részt a fesztivál programon, valamint a képzéseken. 

A színjátszó csoportok versenye, vagyis az előadások bemutatása péntek és szombat délután zajlik a Siculus Ifjúsági Házban, melyet háromtagú zsűri követ figyelemmel, majd ők osztják ki vasárnap a négy díjat: Legjobb előadás, Legjobb női szereplő, Legjobb férfi szereplő és Zsűri különdíja. A zsűri tagjai: Magyari Tekla, televíziós tudósító, Antal Csaba, színész illetve Szabó Károly, amatőr színház és filmes szakember.

A műhelymunkák zárkörűek ugyan, de az előadásokra minden színházkedvelőt szívesen várnak, a fesztiválra a belépés díjtalan.

A program szervezője az Udvarhelyi Fiatal Fórum - UFF és a Valeo Art Egyesület. Támogató a Székelyudvarhely Megyei Jogú Város, a Communitas Alapítvány és a Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT, a KÉK Hal KFT, a Gondűző Étterem és az RDE.

A rendezvény részletes programja:

Péntek, június 15.

17:30. Megnyitó

18:00. Szerelmem Eleftheria (írta: Németh Péter) – Grimasz színjátszó csoport, Brassó

19:00. Verses összeállítás – Üvegfigurák, Székelyudvarhely

21:00. RAFTER zenekar koncertje – Tea Pub (Gyergyószentmiklós)

Szombat, június 16.

10:00 – 14:00. Workshop mozgás és improvizáció (Meghívott oktatók: Bezsán Noémi, koreográfus és Barabás Árpád, színész)

15:30. Énekes madár (írta: Tamási Áron) Tinikomédiások színjátszó csoport, Kraszna

16:30. Abigél (írta: Szabó Magda) – Bemugri színjátszó csoport, Székelykeresztúr

18:00. Teremtéselmélet - Macskakő színjátszó csoport, Kézdivásárhely

19:30. Most! - Szín-kron csoport, Gyergyószentmiklós

Vasárnap, június 17.

10:00 – 14:00. Workshop mozgás és improvizáció (Meghívott oktatók: Bezsán Noémi, koreográfus és P. Fincziszki Andrea és Bekő Fóri Zenkő, színészek)

15:00. Eredményhirdetés és díjkiosztó (Legjobb előadás, Legjobb női szereplő, Legjobb férfi szereplő és Zsűri különdíja)

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

Hamarosan startol az erdélyi nyarak egyik legfontosabb rendezvénye, a Csíkszeredai Régizene Fesztivál. 

Joi, 17 mai 2018, în atmosfera caldă a Casei memoriale Györkös Mányi Albert din Cluj-Napoca, Revista de cultură Művelődés, publicație de limbă maghiară, și-a sărbătorit 70 de ani de existență. 

A közművelődési havilap történetéről és további céljairól a lap főszerkesztője, Dáné Tibor Kálmán beszélt a Román Televízió kolozsvári magyar adásában.

A közművelődési havilap főszerkesztője a folyóirat elmúlt 70 évéről, főszerkesztőségi tevékenységeiről, valamint további terveiről is beszélt a Tetőterasz című műsorban.

Romániai magyar és külhoni fotóriporterek, újságírók jelentkezését várják 2017-ben készült alkotásaikkal.

A Méra World Music az egyetlen nemzetközi világzenei fesztivál Erdélyben. A fesztivál harmadik kiadása még izgalmasabb programmal várja mindazokat, akiket érdekel, hogyan hangolják át a műfaj legnagyobbjai a népzenét a 21. század zenei nyelvére.

Csángó Napot tartottak Csíkszeredában 2017. november 12-én, idén a Magyar Nyelv Napja tiszteletének jegyében.

A 2009-ben indult kezdeményezés idén ősszel egy új oldalra költözött, hogy itt folytathassa tovább társadalomépítő és -segítő munkáját.

A versmondó és énekelt vers versenyt a brassói Reménység Házában rendezik meg november 9. és 12. között.

Művelődés Estek következő meghívottja T. Szabó Csaba történész, aki Közönségrégészet Erdélyben címmel tart előadást október 12-én az Emlékházban.

Többek között fényképkiállítás, könyvbemutató, koncert és versverseny is várja a brassóiakat az elkövetkezendő hetekben.

A versenyen részt vehet bárki, aki nem végzett énekszakot zeneművészeti akadémián vagy főiskolán, nem engedélyezett énekes, továbbá betöltötte 12. életévét.

A Magyar Reformáció gyors terjedéséhez és sikeréhez nem járult-e hozzá döntően az, hogy a szellemét itt már egy századdal korábban kiszabadították a palackból?

Az olvasóközönség hamarosan egy új, Erdélyben készült képregényhavilapot vehet a kezébe, mely Magyarországon is forgalomba kerül. A képregénylap Fantomatika címen jelenik meg, ez a kifejezés mesterségesen kreált, virtuális valóságot jelent. Amint a lap neve is jelzi, a történetek főképp sci-fi, vagyis tudományos-fantasztikus témakörben mozognak.

A 2017. január elején indult Erdélyi Krónika küldetése, hogy fórumot biztosítson az Erdély történelmével foglalkozó kutatók számára.