Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Ismét megrendezik a székelyudvarhelyi Amatőr Színjátszó Fesztivált

Már tizenhatodik alkalommal

Tizenhatodik alkalommal szervezi meg az UFF és a VALEO Art Egyesület az Amatőr Színjátszó Fesztivált 2018. június 15. és 17. között Székelyudvarhelyen. A hagyományos fesztivál az előadások mellett idén is szakmai képzésekkel egészül ki. Összesen 120 fiatal vesz részt az idei fesztiválon, akik Krasznáról, Brassóból, Székelykeresztúrról, Kézdivásárhelyről, Gyergyószentmiklósról és Székelyudvarhelyről érkeznek. A rendezvény részletes programja az eseményismertető végén olvasható.

A szakmai műhelymunkák szombat és vasárnap délelőtt zajlanak a fesztiválon résztvevő fiatalok számára. Bezsán Noémi koreográfus mozgástechnika foglalkozást tart a diákoknak, Bekő Fóri Zenkő , P. Fincziszki Andrea valamint Barabás Árpád színészek pedig improvizációs tréninget tartanak a program keretében. A fesztivál teljes egészén a fiatalok számára ingyenes a részvétel ezért is tapasztalható, hogy évről évre egyre többen jelentkeznek be és vesznek részt a fesztivál programon, valamint a képzéseken. 

A színjátszó csoportok versenye, vagyis az előadások bemutatása péntek és szombat délután zajlik a Siculus Ifjúsági Házban, melyet háromtagú zsűri követ figyelemmel, majd ők osztják ki vasárnap a négy díjat: Legjobb előadás, Legjobb női szereplő, Legjobb férfi szereplő és Zsűri különdíja. A zsűri tagjai: Magyari Tekla, televíziós tudósító, Antal Csaba, színész illetve Szabó Károly, amatőr színház és filmes szakember.

A műhelymunkák zárkörűek ugyan, de az előadásokra minden színházkedvelőt szívesen várnak, a fesztiválra a belépés díjtalan.

A program szervezője az Udvarhelyi Fiatal Fórum - UFF és a Valeo Art Egyesület. Támogató a Székelyudvarhely Megyei Jogú Város, a Communitas Alapítvány és a Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT, a KÉK Hal KFT, a Gondűző Étterem és az RDE.

A rendezvény részletes programja:

Péntek, június 15.

17:30. Megnyitó

18:00. Szerelmem Eleftheria (írta: Németh Péter) – Grimasz színjátszó csoport, Brassó

19:00. Verses összeállítás – Üvegfigurák, Székelyudvarhely

21:00. RAFTER zenekar koncertje – Tea Pub (Gyergyószentmiklós)

Szombat, június 16.

10:00 – 14:00. Workshop mozgás és improvizáció (Meghívott oktatók: Bezsán Noémi, koreográfus és Barabás Árpád, színész)

15:30. Énekes madár (írta: Tamási Áron) Tinikomédiások színjátszó csoport, Kraszna

16:30. Abigél (írta: Szabó Magda) – Bemugri színjátszó csoport, Székelykeresztúr

18:00. Teremtéselmélet - Macskakő színjátszó csoport, Kézdivásárhely

19:30. Most! - Szín-kron csoport, Gyergyószentmiklós

Vasárnap, június 17.

10:00 – 14:00. Workshop mozgás és improvizáció (Meghívott oktatók: Bezsán Noémi, koreográfus és P. Fincziszki Andrea és Bekő Fóri Zenkő, színészek)

15:00. Eredményhirdetés és díjkiosztó (Legjobb előadás, Legjobb női szereplő, Legjobb férfi szereplő és Zsűri különdíja)

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

A rendezvényről Ferencz Angéla főszervező mesélt többet a Erdélyi Magyar Televízió adásában.

Hamarosan megkezdődik a már hagyományosnak számító Csíkszeredai Régizene Fesztivál, amelyről Ferencz Angéla főszervező mesélt többet az Erdélyi Magyar Televízió adásában.

Hamarosan megkezdődik a már hagyományosnak számító Csíkszeredai Régizene Fesztivál, amely szerves részét képezi a csíki, erdélyi nyári programoknak, miközben évente több ezer személyt szólít meg.

A szervezők idén is csűrfiával és játszóházzal várják a legkisebbeket, tematikus filmekkel, túrákkal, tárlatvezetésekkel, mesemondással és beszélgetésekkel az örök kíváncsiakat, gasztroudvarral az ínyenceket, valamint közösségi szövéssel az alkotó szelleműeket.

Még vannak szabad helyek a július 7–12. között zajló Régizene Nyári Egyetem kurzusain, amelyet az előző évekhez hasonlóan a Hargita Megyei Kulturális Központ, Hargita Megye Tanácsa és a Cultura Nostra Egyesület szervez Csíkszeredában.

A szervezők kérik a találkozóra benevező kórusokat, hogy műsoruk ne haladja meg a 10-12 percet, és lehetőség szerint minden kórus műsora tartalmazzon legalább egy Kodály Zoltán-művet.

A www.azopan.ro egy folyamatosan bővülő háromnyelvű online gyűjtemény, amelynek célja átmenteni és elérhetővé tenni a romániai analóg fotózás értékeit az utókor számára.

Neki köszönhetően szerezhettünk átfogó tudást a szárazajtai vérengzésről, az 1956-os forradalom erdélyi történéseiről, munkásságával hozzájárult a barcaföldvári haláltábor szörnyűségeinek megismeréséhez.

A Bernády Közművelődési Egylet a Művelődés folyóirattal közösen szerkesztőségi találkozót tartott november 8-án, Szovátán, a városháza dísztermében

Az eseményről Dáné Tibor Kálmán, a folyóirat főszerkesztője beszélt a Román Televízió kolozsvári magyar adásában.

A csűrfesztivál utolsó napján észak- és dél-amerikai ritmusok, magyar, román és roma világzene szól majd a színpadon, de a nappali programokra is érdemes lehet benézni.

Melegen ajánljuk, hogy előtvételben vásároljanak jegyeket a csűrfesztivál szombati napjára, mivel a szervezők a helyszínen nem tudják garantálni, hogy lesznek még.

A hétvégén nagyszerű idővel, a Szarka telekben ropogós népzenével, a Chill zone-ban árnyékkal és függőágyakkal várják a vendégeket Erdély világzenei csűrfesztiválján.

J. S. Bach zenei világát több síkon értelmezhetjük: zenetörténeti, műfaji, formai, szimbolisztikus, matematikai, érzelmi, teológiai és más módon. A Máté-passió mindezen síkok összeforrásának egyik csúcsa, mely elsősorban kérdéseket fogalmaz meg, és nem válaszokat kínál fel.

Hamarosan startol az erdélyi nyarak egyik legfontosabb rendezvénye, a Csíkszeredai Régizene Fesztivál.