Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Irodalmi találkozások: fiatal irodalom – fiatal pedagógusok

Irodalmi találkozások: fiatal irodalom – fiatal pedagógusok címmel szervezett a Bálint Tibor Baráti Társaság székelyudvarhelyi rendezvényt a tehetséggondozás és az irodalmi kommunikáció jegyében. Alternatív irodalomóra és könyvbemutató céljából a Gondűző étterem és szálloda konferenciatermét választottuk a rendezvény színhelyéül. A program megszervezésekor nem volt gondoltuk volna, hogy az udvarhelyi, országos szintű Hargita Rali miatt a város élete ezen a napon is igencsak zajos – szálláshelyei is foglaltak lesznek. És hogy a más településen lakó mesterképzős hallgató az autóverseny miatti útlezárások következtében este későn indulhatnak csak haza...

A Bálint Tibor Baráti Társaság nemcsak Bálint Tibor, a jeles prózaíró műveinek jobb megismertetésére törekszik, bár ez egyik fő célja, hanem az olvasás, az irodalomértés, az írói tehetségek támogatására is. Tudjuk, az világjárvány miatt az internetre szorított oktatás és irodalom-népszerűsítő beszélgetések után 2022 tavaszán nemcsak mi kerestük a valóságos találkozások, az élményszerű valóságos irodalmi események alkalmait!

A BBTE Pszichológia- és Neveléstudományi Kara Alkalmazott Didaktika Intézete székelyudvarhelyi (kihelyezett) tagozatának mesterképzője Hatékony tanulási stratégiák címmel működik. Hallgatói többnyire Hargita, Maros, Kovászna megyei tanítónők, óvónők, fejlesztő pedagógusok. A másodévesek dramoletteket írtak és adtak elő Bálint Tibor prózai munkái alapján 2022 márciusában a székelyudvarhelyi csillagvizsgáló közelében – „szabadtéren”, a diákság javaslatára. A Székelyudvarhelyi Polgármesteri hivatal tervei szerint ez az iskola másként tevékenységre is lehetőséget biztosító terület lesz...

Az elsőéves mesterképzős hallgatók könyvtárlátogatáson, Dunkler Róbert színművésszel, Dávid Gyula irodalomtörténész szerkesztővel való beszélgetésen vettek részt, április 29-én pedig újabb rendhagyó irodalomórán a Bevezetés a kreatív írásba tantárgy keretében. Az óra meghívottja és tényleges irányítója ez alkalommal Mărcuțiu-Rácz Dóra költő és író, szerkesztő volt, a kolozsvári Helikon című irodalmi lap belső munkatársa, máris több irodalmi díj birtokosa. Filológiai tanulmányokat végzett.

Az áprilisi rendezvény előkészítése két szinten zajlott: egyrészt egy, az idén megjelent Helikon-közleményről kellett a hallgatóknak írásban véleményt alkotniuk (mindenki más szövegről írt); másrészt megkapták a meghívott Már minden nő hazament című könyvének szövegét, hogy legyenek előzetes ismereteik a fiatal költő képalkotásáról, ritmuskezeléséről, hangvételéről. Egyik verset a meghívott megérkezése előtt meg is tárgyalta csoport. Az évfolyam viszonylag nagy létszámú, a 40 diák azonban jól elfért a Gondűző szálloda emeletén erre a délutánra kibérelt konferenciateremben, amely most alternatív tanteremként szolgált.

A meghívott bemutatása után a program felelőse átadta a szót a költőnek. A bevezető beszélgetés után tértek rá a kreatív kísérletre: egy Tóth Krisztina-verssor folytatásával születtek helyben a rövid irodalmi alkotások, amelyeket aztán meg is beszéltek.

Este a találkozó ugyanazon a színhelyenfolytatódott  szélesebb közönség bevonásával. A szerző itt bemutatott, Már minden nő hazament című, az Erdélyi Híradó Kiadó és a Fiatal Irók Szövetsége kiadásában 2020-ban Kolozsváron megjelent verseskötete a Hervai könyvek sorozat második darabja. A kérdezés feladatát Hajdó Noémi vállalta, aki az Orbán Balázs Általános Iskola magyartanára és a kolozsvári Hungarológia Doktoriskola első éves hallgatója egyszersmind. Többféle képzése mellett a BBTE székelyudvarhelyi mesterképzőjének diplomáját is megszerezte. Érdemben faggatta a költőnőt pályája alakulásáról, a mai irodalomhoz való viszonyulásáról, kérdései a szerző indulásával, irodalmi témavilágával, közönségtapasztalataival álltak kapcsolatban. A rendezvényen résztvevők érdeklődtek az esemény és a meghívott könyve iránt is. A Mesterképzős Kreatív Műhely sikeresnek bizonyult, reméljük a folytatását.

A fiatal szerzővel való találkozás az egyetemi hallgatóság irodalomkedvelésének növeléséhez is hozzájárulhat, a szerkesztői munkakör ismertetése révén egy magyar nyelvű, hazai irodalmi lap is népszerűbbé válhat az olvasók körében Székelyudvarhelyen, de távolabb is.

Mindkét rendezvény-elemet dedikálás zárta. A program megszervezését mint fő támogató az RMDSZ-Communitas tette lehetővé, köszönet érte.
Kreatív Bálint Tibor-olvasatok - II. éves mesterképzős hallgatók

 

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

Július 10-én kerül sor a gernyeszegi Teleki-kastélyban a GernyeFestre, amely rendhagyó népművészeti programokkal, kamaraesttel, a Fejes Művészeti Akadémia mentoráltjainak koncertjével és izgalmas, zenei határokat átlépő produkcióval várja az érdeklődőket.

Még ma is áll a falu impozáns méretű nyugati tornya, valamint az egykori főszentély, amelynek boltozata ugyanakkor régóta a beomlással fenyeget.

„Ahhoz, hogy a lengyelek és magyarok is megismerjék jobban történelmük közös szakaszait, fontos összegyűjtünk a lengyel vonatkozású erdélyi történeteket.”

Ötödik alkalmához érkezett a február végén elindított Üveghang Akadé-mia nevű zenei ismeretterjesztő képzés. A meghívott előadó ezúttal a kolozsvári Erich Türk orgona-művész lesz, aki Johann Sebastian Bach életét és munkásságát fogja bemutatni a közönségnek.

Sepsiszentgyör-gyön jön létre Erdély legújabb városi fesztiválja, a Tabakó a régi dohánygyár újrapozicionálásának egyik fontos elemeként. A dohánygyár a Tabak Fórum által elindított ötletbörze és közösségi igényfelmérés alapján a szentgyörgyiek programjavaslataival lesz megtöltve, évente egyszer pedig a helyszín és Sepsiszentgyörgy népszerűsítése érdekében nagyméretű fesztivált is szerveznek itt.

Idén július 10–15. között szervezik meg a Csíkszeredai Régizene Fesztivál hagyományos kísérőrendezvényét, a XIV. Régizenei Nyári Egyetemet. Az érdeklődők színes kínálatból, kilenc mesterkurzus közül választhatnak az előképzettségüknek és érdeklődési területüknek megfelelőt. 

Fleisz János kötetét június 16-án, csütörtökön 18 órától mutatják be Nagyváradon, a Lórántffy Zsu-zsanna Refor-mátus Egyházi Központ Múzeum-termében.

Az Erdélyi Néprajzi Múzeum a Román Madártani Társa-sággal közösen június 10-én, pénteken minden-kit szeretettel vár a Fülemülék éjsza-kájára, amelyet immár harmadik alkalommal szervez meg Kolozsváron a törökvágási falumúzeumban.

Június 11-én, szombaton tizenhatodik alkalommal kerül sor a Kézdiszentlélek fölötti szent hegyen a Perkő Gyermek- és Ifjúsági Táncegyüttesek Találkozójára.

A Kovászna Megyei Művelődé-si Központ és Kovászna Megye Tanácsa által 2021-ben útjára indított Kultúr-kültér címet viselő rendezvény-sorozat ezúttal Szárazajtát és Gelencét veszi célba. 

Tájékoztatjuk kedves olvasóinkat, hogy elindult a Művelődés köz-művelődési havilap új Facebook-oldala.

A brassói Mikó András Alapítvány és a békéscsabai Féling Színház 2022. augusztus 5. és 16. között szervezi meg a IV. Kárpát-medencei Színjátszó, Filmes Tábort Székelyzsomboron.

A Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy és a Tamási Áron Színház Tóték a Székelyföldön címmel kültéri kiállítást szervez a SepsiBook Irodalmi Fesztivál alkalmából, melynek megnyitójára 2022. május 26-án, csütörtökön 16:30-kor kerül sor a Sepsi Aréna teraszán.

2022. május 24-én, kedden 19 órától a világhírű erdélyi hegedű-művész, Ruha István tiszteletére tart emlék-koncertet Mihály András Imre (hegedű) és Gheorghe Rizea (zongora) Sepsiszentgyörgyön, az Árkosi Kulturális Központ koncerttermében.

Július 1. és 3. között tizenhar-madik alkalommal kerül sor a nagyszebeni ASTRA Múzeum Skanzenben a sokak által kedvelt és látogatott Hungarikum Napokra. A fesztivál a térség legismertebb szabadtéri, magyar eseménye, ahonnan idén sem hiányozhatnak a kézművesek és őstermelők, akik május 30-ig jelentkezhetnek.