Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Igazi ínyencségekkel várja a világzene szerelmeseit a Méra Világzenei Csűrfesztivál

A nemzetközi világzene szupersztárjaival találkozhat idén a közönség augusztus 4-7. között a Méra Világzenei Csűrfesztiválon. Az egyetlen erdélyi csűrfesztiválon nem lesz hiány egzotikus hangzásvilágban: a spanyolországi Barcelona Gipsy balKan Orchestra keleti és mediterrán dallamokat, az egyenesen Ghánából érkező Alostmen a hagyományos afrikai hangszerelést, a Nasip Kismet zenekar török hangzásvilágot, az Interstate Express zenekar pedig az amerikai country zene hagyományát hozza el Mérára. A hűséges fesztiválközönség a magyar világzene olyan jól ismert képviselőinek a zenéjére is bulizhat idén, mint a fékevesztett dallamkavalkádjáról híres Besh o droM vagy a magyarországi oláh-cigány zenét játszó Romengo
Közönség a Méra Világzenei Csűrfesztiválon

Az előző évekhez hasonlóan a fesztivál szervezői idén is mindössze 1000 belépőt árusítanak, hogy a Méra Világzenei Csűrfesztivál védjegyének számító barátságos, családias hangulat sértetlenül megmaradjon.

KONCERTEK

Barcelona Gipsy balKan Orchestra [ES]

Besh o droM [HU]

Alostmen [Ghana]

Romengo [HU]

Interstate Express [USA, DE, GB]

Nasip Kismet [TR, HU]

Judelman's Klezmer Kompanye [DE, USA, GB, HU, RO, UA, LV]

Uljana Quartet [HU]

YekDuy Band [GB]

Erdőfű [HU]

Kerekutca Paár Julcsi és a Fitos Dezső társulat - gyerekkoncert [HU]

Electroclown Dj Set [RO]
A Babra zenekar a Méra Világzenei Csűrfesztiválon 2021-ben. Orbán Eszter felvételei

 

KÍSÉRŐPROGRAMOK

Ahogy azt a fesztivál előző kiadásai során megszokhattuk, a szervezők idén is csűrfiával, népi játszótérrel várják a legkisebbeket, tematikus filmekkel, túrákkal, kiállításokkal, mesemondással és beszélgetésekkel az örök kíváncsiakat és a hűvös gyümölcsös függőágyaival a pihenni, beszélgetni vágyókat.

Igazi különlegességnek számít idén Bruce Dale, a National Geographic fotográfusának kiállítása, aki 1969-ben Mérán készült képeivel tér vissza több mint ötven év után Kalotaszegre. Bruce Dale Angliától Indiáig tartó útja során helyi roma közösségeket fotózott és így jutott el Mérára is. Idén az itt készült fotóit hozza el a fesztiválra. A fotókon ma is élő méraiakat láthatunk gyerekként, és olyan híres mérai személyiségeket is, mint Árus Ferenc cigányprímás.

 

JEGYEK

Jegyek korlátozott számban vásárolhatók a fesztivál weboldalán https://www.meraworldmusic.com/jegyek: 4 napos bérlet - 279 lej / 3 napos bérlet - 239 lej / napijegy - 89 lej. 

 

PARTNEREK

A fesztivál kiemelt partnere Kisbács Község Polgármesteri Hivatala.

A program kiemelt szakmai partnerei a Hagyományok Háza, az Erdélyi Hagyományok Háza, a Fonó Budai Zeneház és a MOST - The Bridge for Balkan Music projekt. A programok intézményes támogatói a Nemzeti Kulturális Alap (NKA), a Bethlen Gábor Alap, a Magyar Turisztikai Ügynökség, a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), a Csoóri Sándor Alap, a Communitas Alapítvány és a Magyar Fesztivál Szövetség.

 

Találkozunk a csűrben!

 

Facebook oldal: https://www.facebook.com/meracsurfesztival

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/555405916019760

Aftermovie 2021-ből: https://www.meraworldmusic.com/rolunk 

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

Hétköznapi hőseink – írjunk történelmet! elnevezésű kezdeményezés írásait tartalmazó kötetet 2022. augusztus 20-án délután 14 órától mutatjuk be a Kolozsvári Magyar Napok keretében.

Az előadásokban bemutatják az energiatermelés és az energiahordozók természetének alakulását, valamint jövőbeli tervek, elképzelések is terítékre kerülnek.

A rendezvény Nagy Gábor, a 100 éve elhunyt híres kolozsvári vendéglős és szállodatulajdonos tevékenységét mutatja be.

Boér Mária Napkelet országa című könyvét, a Vetekedik vala háromféle világ elnevezésű trilógia I. kötetét mutatják be Kolozsváron, a Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány székhelyén.

Augusztus 20-án (10,30-tól) Benedekmezőn (Sepsiszentgyörgy mellett) a Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete megszervezi a Tündérvár Családi Fesztivált, melyen egésznapos, tartalmas foglalkozásokra várják a családokat.

A Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány, a Szarkaláb Néptáncegyüttes és a SzINT Kulturális Egyesület (Szent István-napi Néptáncalálkozóért Egyesület), folyó év augusztus 12-21 között az idén is megszervezi, immár huszonnegyedik alkalommal, a Szent István-napi Nemzetközi Kisebbségi Néptánctalálkozót.

A legfeljebb húszfős csoportok félóránként mehetnek fel a toronyba, hogy megtekintsék a felújított templomot és Kolozsvárt madártávlatból. 

Fontos tudnivaló: a torony kizárólag előzetes regisztrációt követően látogatható, a jelentkezés során kapott visszaigazoló e-mail felmutatásával. 

Erdély legjelentősebb kulturális fesztiválján hatvan helyszínen négyszázötven programmal várják az érdeklődőket.

Kultúrák találkozása, fergeteges koncertek, kalotaszegi ízek, családi programok, hajnalig tartó tánc és baráti beszélgetések jelentették a fesztivál hetedik kiadását.

A könyvtár magyar részlege 2022 augusztusától kezdődően egy friss kezdeményezésnek, a klasszikus orosz könyvklubnak lesz a házigazdája. A klasszikus orosz irodalom kimagasló alkotásainak értő bemutatása, az olvasás során felmerülő kérdések megvitatása mellett figyelmet fordítanak az orosz kultúra számos remekművére is.

Pénteken, augusztus 12-én, 19:00 órától az Erdélyi Dudás Rend koncertezik Sepsiszentgyörgyön, a KultúrPark színpadán. A 2008-ban Vajdahunyadon alakult együttes Európa különböző történelmi korszakaiból és területeiről származó dallamokat ötvöz korunk zenei hangzásvilágával.

Zabolára utazik a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy Szentimrei 100 nevet viselő kültéri kiállítása, mely tavaly jött létre a jeles néprajzkutató születésének 100. évfordulója alkalmából. 2022. augusztus 2-án, Zabolán, a Csángó Néprajzi Múzeum előtt 16 órai kezdettel mutatja be a tárlatot Szebeni Zsuzsanna, a Liszt Intézet vezetője.

A fesztivál a dobra és az oly sokszínű ütős, meg perkúciós hangszerekre építkezve vezeti el az érdeklődőket a világzene, jazz és igényes rockzene ritmusközpontú világába augusztus 5-7. között.

Kovászna városközpontja ad otthont 2022. július 30-31. között a harmadik Orbaiszéki Forgács Fesztiválnak. A hajdani kézműves mesterségeket bemutató rendezvény célja, hogy erősítse az orbaiszéki emberek identitástudatát, ugyanakkor az idelátogató turisták is betekintést nyerhessenek a székelyek életébe, hagyományaiba, kultúrájába.