Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Harag György életmű-kiállítás Sepsiszentgyörgyön

Születésének kilencvenötödik, halálának harmincötödik évfordulója alkalmából Harag György-emlékévet hirdetett 2020-ban a Magyar Művészeti Akadémia (MMA). A mindenkori egyik legelismertebb magyar színházi rendezőre könyvbemutatók, filmvetítés és diákszínjátszó-fesztivál mellett egy rangos életmű-kiállítással is megemlékeztek, melynek házigazdája elsőként a Gyulai Várszínház volt 2020 márciusában, majd Szatmárnémeti, Marosvásárhely, Kolozsvár, Győr, Budapest, Szabadka és Bukarest voltak a kiállítás további helyszínei. A vírushelyzetnek is tulajdonítható, hogy csupán most, 2022-ben jutott el Sepsiszentgyörgyre is a tárlat, ahol május 10-én 17 órától nyitják meg, és utána három héten át látogatható lesz a Tamási Áron Színház előcsarnokában.

A Liszt Intézet Magyar Kulturális Központ Sepsiszentgyörgy közreműködésével megvalósult sepsiszentgyörgyi kiállítást Vargha Fruzsina alpolgármesternő nyitja meg. A rendezvényen köszöntőbeszédet mond Szebeni Zsuzsanna, a Liszt Intézet vezetője, Kovács Örs Levente, az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének osztályvezetője és Bocsárdi László, a Tamási Áron Színház rendező-igazgatója.

Harag György (Margitta, 1925. június 4. – Marosvásárhely, 1985. július 10.) erdélyi színházrendező és színész, az 1962 utáni marosvásárhelyi és romániai színjátszás meghatározó egyénisége. Magyar és román társulatokkal egyaránt dolgozott, emellett külföldi felkéréseknek is eleget tett.1975-től a Kolozsvári Állami Magyar Színház főrendezője volt. Magyarországon a Gyulai Várszínházban, a Győri Kisfaludy Színházban, valamint Budapesten a Vígszínházban és a Nemzetiben, Délvidéken pedig az Újvidéki Színházban és a Szabadkai Népszínházban rendezett. A „mesterrel” egykor együtt alkotó társulatok közül egyesek máig elevenen őrzik emlékezetét. A Kolozsvári Állami Magyar Színház és a Szatmárnémeti Északi Színház örökös tagjává avatta, az utóbbi intézmény magyar társulata 1993 óta Harag György nevét viseli. Harag György a sepsiszentgyörgyi színházban is rendezett: Guilherme Figueiredo A róka meg a szőlő című „hősi komédiáját” az 1961/62-es évadban állította színpadra.

A Sepsiszentgyörgyön is látható vándorkiállítás a neves rendező termékeny pályafutásának legfontosabb állomásait villantja fel bemutatókon és próbákon készült fényképek által. A mintegy 200 fotóból álló anyag nagyrészt a rendező özvegyétől, Harag Ilonától származik, aki több évtizeden át gondosan gyűjtötte és katalogizálta a férje rendezéseiről megjelent kritikákat, újságcikkeket, a vele készült televíziós felvételeket és rádióinterjúkat. A szóban forgó gyűjtemény egy részét korábban már kiállították, először 1992-ben, majd 1995-ben került a nagyközönség elé. A mostani, szerkezetében és tartalmában megújult és kibővített tárlat Harag Ilona és az MMA Kiadó közel két éven át folytatott együttműködésének eredménye.

„Több volt, mint Prospero, mert bája és varázslata divatok fölötti, éltető erőként az Élők Házából a szellem, az emberség rádium-sugárzásával érint és ébreszt bennünket. Harag György közelében, próbáit, előadásait nézve a szabadság állapotába juthattunk. Felszabadító hatalma által Tündérkertje volt a színház, amely álom-menedékül szolgált rém-idők közepette is. Igénye, szigora, mély művészete, embersége örökös bátorítás jámbor igyekezetünkben, hogy a magyar Tháliában ne piszkítsuk, hanem tisztítsuk és javítsuk a világot” – írja a korszakalkotó rendező-színigazgatóról Ablonczy László színháztörténész, a Nemzeti Színház volt direktora.

A rendezvényre szeretettel várnak mindenkit!

 

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

Hétköznapi hőseink – írjunk történelmet! elnevezésű kezdeményezés írásait tartalmazó kötetet 2022. augusztus 20-án délután 14 órától mutatjuk be a Kolozsvári Magyar Napok keretében.

Az előadásokban bemutatják az energiatermelés és az energiahordozók természetének alakulását, valamint jövőbeli tervek, elképzelések is terítékre kerülnek.

A rendezvény Nagy Gábor, a 100 éve elhunyt híres kolozsvári vendéglős és szállodatulajdonos tevékenységét mutatja be.

Boér Mária Napkelet országa című könyvét, a Vetekedik vala háromféle világ elnevezésű trilógia I. kötetét mutatják be Kolozsváron, a Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány székhelyén.

Augusztus 20-án (10,30-tól) Benedekmezőn (Sepsiszentgyörgy mellett) a Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete megszervezi a Tündérvár Családi Fesztivált, melyen egésznapos, tartalmas foglalkozásokra várják a családokat.

A Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány, a Szarkaláb Néptáncegyüttes és a SzINT Kulturális Egyesület (Szent István-napi Néptáncalálkozóért Egyesület), folyó év augusztus 12-21 között az idén is megszervezi, immár huszonnegyedik alkalommal, a Szent István-napi Nemzetközi Kisebbségi Néptánctalálkozót.

A legfeljebb húszfős csoportok félóránként mehetnek fel a toronyba, hogy megtekintsék a felújított templomot és Kolozsvárt madártávlatból. 

Fontos tudnivaló: a torony kizárólag előzetes regisztrációt követően látogatható, a jelentkezés során kapott visszaigazoló e-mail felmutatásával. 

Erdély legjelentősebb kulturális fesztiválján hatvan helyszínen négyszázötven programmal várják az érdeklődőket.

Kultúrák találkozása, fergeteges koncertek, kalotaszegi ízek, családi programok, hajnalig tartó tánc és baráti beszélgetések jelentették a fesztivál hetedik kiadását.

A könyvtár magyar részlege 2022 augusztusától kezdődően egy friss kezdeményezésnek, a klasszikus orosz könyvklubnak lesz a házigazdája. A klasszikus orosz irodalom kimagasló alkotásainak értő bemutatása, az olvasás során felmerülő kérdések megvitatása mellett figyelmet fordítanak az orosz kultúra számos remekművére is.

Pénteken, augusztus 12-én, 19:00 órától az Erdélyi Dudás Rend koncertezik Sepsiszentgyörgyön, a KultúrPark színpadán. A 2008-ban Vajdahunyadon alakult együttes Európa különböző történelmi korszakaiból és területeiről származó dallamokat ötvöz korunk zenei hangzásvilágával.

Zabolára utazik a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy Szentimrei 100 nevet viselő kültéri kiállítása, mely tavaly jött létre a jeles néprajzkutató születésének 100. évfordulója alkalmából. 2022. augusztus 2-án, Zabolán, a Csángó Néprajzi Múzeum előtt 16 órai kezdettel mutatja be a tárlatot Szebeni Zsuzsanna, a Liszt Intézet vezetője.

A fesztivál a dobra és az oly sokszínű ütős, meg perkúciós hangszerekre építkezve vezeti el az érdeklődőket a világzene, jazz és igényes rockzene ritmusközpontú világába augusztus 5-7. között.

Kovászna városközpontja ad otthont 2022. július 30-31. között a harmadik Orbaiszéki Forgács Fesztiválnak. A hajdani kézműves mesterségeket bemutató rendezvény célja, hogy erősítse az orbaiszéki emberek identitástudatát, ugyanakkor az idelátogató turisták is betekintést nyerhessenek a székelyek életébe, hagyományaiba, kultúrájába.