„Hallgass zúgó szél, hadd beszéljek én!” Petőfi Erdélyben – dokumentumfilm-vetítés és közönségtalálkozó

A március 15-ei ünnepségsorozat keretében a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy szeretettel hív minden érdeklődőt Maksay Ágnes és László Loránd „Hallgass zúgó szél, hadd beszéljek én!” Petőfi Erdélyben című dokumentumfilmjének vetítésére és közönségtalálkozóra, 2024. március 14-én, 17 órától, a sepsiszentgyörgyi Művész Moziba. 

A bemutatót beszélgetés követi, meghívott vendégek: Maksay Ágnes, az alkotás rendezője, forgatókönyvírója és T. Szabó Levente szakmai konzulens és forgatókönyvíró, moderál: Szebeni Zsuzsanna színháztörténész, a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy vezetője.

Petőfit a költőt, a polgárt, a forradalmárt, a szerető férjet, a családapát, a katonát, a turistát és egy rendkívül hasznos Petőfi-Erdély-térképet ismerhetünk meg a „Hallgass zúgó szél, hadd beszéljek én” c. dokumentumfilmben. T. Szabó Levente kolozsvári irodalomtörténésszel 19 erdélyi helyszínt bebarangolva rajzolódik ki Petőfi egyénisége, költői nagysága és dióhéjban az egész életműve.A dokumentumfilm Petőfi erdélyi útjait és Erdélyhez való kötődését követi végig úgy, hogy rajta keresztül a teljes élettörténetre és életműre ráláthatunk. Egy olyan korszerű, a legfrissebb tudományos eredményekre támaszkodó, ugyanakkor vonzó látványvilágot teremtő dokumentumfilm, amely Petőfit az első modern irodalmi értelmiségiek egyikeként mutatja be, tudatos, kísérletező és kíváncsi polgárként. A filmben T. Szabó Levente irodalomtörténész kalauzol az egyes helyszíneken, de megszólalnak benne az egyes helyszíneket kutató helytörténészek, illetve ismert Petőfi-kutatók is. Ez az első olyan nagyszabású dokumentumfilm, amely Petőfi erdélyi kötődéseit összefoglalóan megjeleníti. „Ha összeszámoljuk Petőfi Erdélyben töltött napjait, egy egész év telik ki ezekből – ami nem kevés, figyelembe véve, hogy mindössze 26 évet élt, és hogy ezek a napok életének sorsdöntő pillanatairól szóltak: szabadságról, szerelemről, házasságról, a modern értelmiségi szerepkör kialakításáról.”


Filmstáb - narrátor KAUTZKY ARMAND, zenei szerkesztő: HARA LILLA, segédoperatőr: LACZKÓ TIBOR, drónoperatőr és animáció: KŐMÍVES ISTVÁN, tudományos munkatárs-forgatókönyvíró: T. SZABÓ LEVENTE, operatőr-vágó: LÁSZLÓ LORÁND, rendező-forgatókönyvíró: MAKSAY ÁGNES

 

Időpont: 2024. március 14., 17.00 óra

Helyszín: Sepsiszentgyörgy, Művész Mozi by Cityplex (Kőrösi Csoma Sándor utca 10. szám)

Szervező: Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy

Partnerek: MTVA, Video Pontes Visual Productors, Művész Mozi by Cipyplex

 

Az eseményre a belépés díjtalan.

Új hozzászólás