Ha világzene, akkor Méra!

A Méra alternatív szórakozási lehetőséget kínál Kolozsvártól fél óra távolságra

A Méra World Music az egyetlen nemzetközi világzenei fesztivál Erdélyben. A fesztivál harmadik kiadása még izgalmasabb programmal várja mindazokat, akiket érdekel, hogyan hangolják át a műfaj legnagyobbjai a népzenét a 21. század zenei nyelvére.

A Méra Világzenei Csűrfesztiválon három kontinens zenészei lépnek fel egy falusi porta csűrszínpadán. A széles  zenei  választék és  fergeteges  fesztiválhangulat  mellett  a  közönség  megismerheti  egy hagyományőrző   kalotaszegi   falu  hétköznapjait. A   patakon   túl,  a   gyümölcsösben   a   chillzone függőágyakkal várja a fesztiválozókat, a gyerekeknek pedig egész napos programot kínálunk. A fesztivál idén is nagy hangsúlyt fektet az autentikus környezetre, a fenntarthatóságra és a családias hangulatra.

A fesztivál első bejelentett fellépői: Ferenczi György és a Rackajam Magyarországról, a kolozsvári etno-blues ikonjai, a Nightlosers, és a Nadara Szászcsávásról. Színpadra lép a tavalyról jól ismert GuajiroCalentano Mexikóból, a Happy Beigel Klezmer zenekar Nagybritanniából, a Fölszállott a Páva gálaműsor, illetve a Grupul Iza Máramarosból. A koncerteket minden nap táncház és jam session követi ahol a nemetközi fellépők mellett palatkai, kalotaszegi, szászcsávási zenészekkel, a házigazda pedig a magyarországi Erdőfű zenekar. Információk, backstage történetek, zene a fesztivál Facebook-oldalán.

Hogy minden korosztály képviselője jól érezze magát, Mérán délutántól késő éjszakáig nem csak a megszokott helyszíneken szól a zene: a fesztivál zenei kínálata szombaton és vasárnap egy negyedik, családi koncerttel bővül. Az idei kiadás különlegessége, hogy a már megszokott helyszínek mellett a református templom kapui is megnyílnak a világzene számára. Idén hangsúlyosabb szerepet kapnak a kalotaszegi kistermelők is, akik termékeikkel a Bivalymúzeum udvarára rajzolják Kalotaszeg gasztronómiai térképét, így a fesztivál teljes ideje alatt hozzá lehet jutni házias ízekhez, helyi ínyencségekhez.

A Méra World Music különleges hangulatának a titka, hogy mer kicsi és családias maradni. Ezért helyek száma korlátozott: a fesztivál területe napi ezer vendéget fogad be.

Fesztiválbérletek most még kedvezményes áron, 79 lejért kaphatók. A 14 évnél fiatalabbak ingyen vehetnek részt a fesztiválon egy 10 lej értékű utalvány megváltásával, amelyet a fesztivál területén szabadon lefogyaszthatnak.

Méra mindössze 13 km-re van Kolozsvártól. A mérai Szarka telekre könnyen ki lehet jutni tömegközlekedéssel (az M34-es busszal), fesztiválbusszal, biciklivel vagy autóval. A méraiak idén is megnyitják a házaikat és kertjeiket a fesztiválozók előtt. Szobát vagy sátorhelyet a camping@maraworldmusic.com e-mail-címen lehet foglalni.

A program támogatói: a Román Nemzeti Kulturális Alapkezelő (Administraţia Fondului Cultural Naţional), Nemzeti Kulturális Alap (NKA), Bethlen Gábor Alap, a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), Communitas Alapítvány, Magyar Fesztivál Szövetség. (logók csatolva). A program kiemelt partnere a Hagyományok Háza.

Új hozzászólás