Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Györkös 100 kiállítás Tordaszentlászlón

A 2022-es év folyamán GYÖRKÖS 100 címmel KIÁLLÍTÁS- ÉS RENDEZVÉNYSOROZATOT szervez a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy és az EMKE Kolozsváron működő GYÖRKÖS MÁNYI ALBERT EMLÉKHÁZA, névadójának, a zenetanár-festőművész születésének 100. évfordulóján.

A programsorozattal arra törekszünk, hogy az alkotó teljes életművét művészettörténeti elemzések tükrében ismertessük meg úgy, hogy jelen legyenek Györkös Mányi világának népszerű és ismert alkotásai, ugyanakkor művészetének eddig ismeretlen árnyalatait és variációit is bemutassuk.

Az emlékév nyitóeseményeként egy nagyszabású életműkiállításra került sor a kolozsvári Bánffy Palotában működő Művészeti Múzeumban, ahonnan a kiállított képek egy része a Maros Megyei Múzeumba vándorolt tovább.

AZ EMLÉKÉV KIÁLLÍTÁSSOROZATÁNAK HARMADIK ÁLLOMÁSA TORDASZENTLÁSZLÓ, Györkös Mányi Albert szülőfaluja, művészetének egyik fő inspirálója. A 2022. JÚLIUS 31-ÉN, VASÁRNAP, a 11 órakor kezdődő református istentiszteletet követően az egyház tanácstermében megnyíló tárlatra a festő szülőfaluja által ihletett alkotásokból válogattunk. Ezen festmények egyrészt az emlékházban őrzött hagyaték darabjai, másrészt magán-, illetve köztulajdonból származnak, és az emlékév kiállításaira ajánlották fel a tulajdonosok.

A rendezvényen felszólalnak:

• BALÁZS ATTILA tordaszentlászlói református lelkész, az esemény házigazdája

• DR. SZÉMAN PÉTER, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület – EMKE elnöke

• KÓS KATALIN, a Györkös Mányi Albert Emlékház vezetője és programszervezője, a Györkös-hagyaték gondnoka, a Györkös 100 emlékév projektmenedzsere

•  SZEBENI ZSUZSANNA, a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet vezetője, a Györkös 100 emlékév társszervezője, a kiállítás kurátora

A tordaszentlászlói kiállítás megnyitóján is bemutatjuk az emlékév két kötetét: az ÁLOMKÉPEK. BETEKINTÉS GYÖRKÖS MÁNYI ALBERT ÉLETMŰVÉBE című, három nyelvű, hatvan festménynek a László Miklós fotográfus által készített színes reprodukcióját tartalmazó katalógust, amely a kolozsvári megnyitóra állítottunk össze, valamint a GYÖRKÖS MÁNYI ALBERT METSZETEI című albumot, amely a Polis kiadó gondozásában jelent meg 2021-es év végén. A könyvek bemutatása után levetítjük az erre az alkalomra összeállított dokumentumfilmet.

Szeretettel várunk mindenkit!

Helyszín: Tordaszentlászló, a református egyházközség tanácsterme

A rendezvény szervezői az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékháza, a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy és a tordaszentlászlói egyházközség.

A rendezvénysorozat fő támogatói: Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Nemzeti Kulturális Alap, Communitas Alapítvány, Magyar Művészeti Akadémia, Carola Egyesület

További támogatók azon belföldi, illetve külföldi magánszemélyek és intézmények, akik felajánlották a tulajdonukban lévő Györkös Mányi-festményeket a kiállításokra.

 

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

Hétköznapi hőseink – írjunk történelmet! elnevezésű kezdeményezés írásait tartalmazó kötetet 2022. augusztus 20-án délután 14 órától mutatjuk be a Kolozsvári Magyar Napok keretében.

Az előadásokban bemutatják az energiatermelés és az energiahordozók természetének alakulását, valamint jövőbeli tervek, elképzelések is terítékre kerülnek.

A rendezvény Nagy Gábor, a 100 éve elhunyt híres kolozsvári vendéglős és szállodatulajdonos tevékenységét mutatja be.

Boér Mária Napkelet országa című könyvét, a Vetekedik vala háromféle világ elnevezésű trilógia I. kötetét mutatják be Kolozsváron, a Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány székhelyén.

Augusztus 20-án (10,30-tól) Benedekmezőn (Sepsiszentgyörgy mellett) a Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete megszervezi a Tündérvár Családi Fesztivált, melyen egésznapos, tartalmas foglalkozásokra várják a családokat.

A Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány, a Szarkaláb Néptáncegyüttes és a SzINT Kulturális Egyesület (Szent István-napi Néptáncalálkozóért Egyesület), folyó év augusztus 12-21 között az idén is megszervezi, immár huszonnegyedik alkalommal, a Szent István-napi Nemzetközi Kisebbségi Néptánctalálkozót.

A legfeljebb húszfős csoportok félóránként mehetnek fel a toronyba, hogy megtekintsék a felújított templomot és Kolozsvárt madártávlatból. 

Fontos tudnivaló: a torony kizárólag előzetes regisztrációt követően látogatható, a jelentkezés során kapott visszaigazoló e-mail felmutatásával. 

Erdély legjelentősebb kulturális fesztiválján hatvan helyszínen négyszázötven programmal várják az érdeklődőket.

Kultúrák találkozása, fergeteges koncertek, kalotaszegi ízek, családi programok, hajnalig tartó tánc és baráti beszélgetések jelentették a fesztivál hetedik kiadását.

A könyvtár magyar részlege 2022 augusztusától kezdődően egy friss kezdeményezésnek, a klasszikus orosz könyvklubnak lesz a házigazdája. A klasszikus orosz irodalom kimagasló alkotásainak értő bemutatása, az olvasás során felmerülő kérdések megvitatása mellett figyelmet fordítanak az orosz kultúra számos remekművére is.

Pénteken, augusztus 12-én, 19:00 órától az Erdélyi Dudás Rend koncertezik Sepsiszentgyörgyön, a KultúrPark színpadán. A 2008-ban Vajdahunyadon alakult együttes Európa különböző történelmi korszakaiból és területeiről származó dallamokat ötvöz korunk zenei hangzásvilágával.

Zabolára utazik a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy Szentimrei 100 nevet viselő kültéri kiállítása, mely tavaly jött létre a jeles néprajzkutató születésének 100. évfordulója alkalmából. 2022. augusztus 2-án, Zabolán, a Csángó Néprajzi Múzeum előtt 16 órai kezdettel mutatja be a tárlatot Szebeni Zsuzsanna, a Liszt Intézet vezetője.

A fesztivál a dobra és az oly sokszínű ütős, meg perkúciós hangszerekre építkezve vezeti el az érdeklődőket a világzene, jazz és igényes rockzene ritmusközpontú világába augusztus 5-7. között.

Kovászna városközpontja ad otthont 2022. július 30-31. között a harmadik Orbaiszéki Forgács Fesztiválnak. A hajdani kézműves mesterségeket bemutató rendezvény célja, hogy erősítse az orbaiszéki emberek identitástudatát, ugyanakkor az idelátogató turisták is betekintést nyerhessenek a székelyek életébe, hagyományaiba, kultúrájába.