Értékeink nyomában

Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megyei Művelődési Központ, valamint a Magyar Értéktár megbízásából a Kovászna Megyei Értéktár Értékeink nyomában címmel többfordulós honismereti vetélkedőt hirdet.

 

Az interaktív regionális megmérettetést sokadjára rendezik meg Magyarországon, kiemelt célja pedig a magyar nemzeti értékek és hungarikumok megismertetése. A regionális – erdélyi – forduló lehetőséget biztosít  bekapcsolódni a magyarországi rendszerbe, amely a magyar állam Földművelésügyi Minisztériuma keretén belül működő Magyar Értéktár – Hungarikum Bizottság támogatásával valósul meg. A regionális döntőben tovább jutó csapatok összemérhetik tudásukat a magyarországi csapatokkal a nagy nemzeti döntőben.  
 

A vetélkedő elsődleges célja, hogy a résztvevők megismerjék a szűkebb és tágabb környezetük értékeit, másodsorban alapvető ismereteket szerezzenek a Magyar Értéktárban és Hungarikumok Gyűjteményében nyilvántartott egyes nemzeti értékek és hungarikumok kapcsán, továbbá értéktárak létrehozásának segítése az általános iskolák, középiskolák, civil szervezetek, önkormányzatok együttműködése által és nem utolsó sorban a nemzeti értékek (esetünkben külhoni) gyűjtése, rendszerezése és megismertetése a fiatalok bevonásával.
 

A vetélkedő menete:

-       február 14. – március 4., regisztráció

            • csapatnév megadása, max. 1,5 perces bemutatkozó kisfilm beküldése

-       március 4–10., I. online forduló: Hungarikum KVÍZ 1

            • a diákok helyismereti tudásának és a hungarikum rendszer ismeretének kvízpróbája 

-       március 11–17., II. online forduló: Hungarikum KVÍZ 2

            • Erdélyi Értékek, Kiemelt Nemzeti Értékek és Hungarikum KVÍZ

-       március 18–24., III. online forduló: Kreatív próba/értékazonosítás

            • keress, rögzítsd, mutasd be 

-       április 20., regionális döntő 

       • az online fordulók alapján az első 10 csapat vehet részt az 5-8. korosztályban, és 5 csapat a 9-12. korosztályban

-       június elejeHungarikum vetélkedő – döntő, Magyarország
 

A regisztráció a Kovászna Megyei Művelődési Központ weboldalán megtalálható regisztrációs űrlap kitöltésével végezhető el (www.kultkov.ro). A fordulók részletes ismertetését és az elvégzendő feladatokat a vezető pedagógus/mentor által megadott kapcsolattartó személy e-mail-címére kézbesítik Google-űrlap formátumban. 

A regionális döntő nyertese részt vesz a Magyarországon megszervezendő nemzeti döntőn. 

A regionális döntőn részt vevő első három helyezett tárgyi nyereményben részesül. 

A továbbjutó első 10 csoport egy workshop/kirándulás keretén belül megismerkedhet erdélyi értékekkel és az Értékőr Hálózat rendszerével, amennyiben hajlandóságot mutatnak aktívan tevékenykedni a továbbiakban is, szakmai támogatásban részesülnek. Minden versenyző és felkészítő tanár részvételi oklevelet kap.

Új hozzászólás