Érmellék bemutatása

A Kolozsváron megjelenő Művelődés című közművelődési havilap időről időre mellékleteket ad ki, melyekben különböző tájegységeket mutat be. Idei első kiadásukban az Érmellék került górcső alá. Semmi nincs véletlenül, ez is nagyrészt annak köszönhető, hogy a lap szerkesztői között ott található az érmelléki gyökerekkel rendelkező Balla Sándor (Bihardiószeg szülötte). Kellett még egy ember, aki nagyon jól ismeri az Érmelléket és az ott folyó tevékenységeket. Ez is adott volt dr. Szabó József bihardiószegi születésű, Margittán dolgozó neonatológus/helytörténész személyében. Ő vállalta magára a munka oroszlánrészét. Összegyűjtötte az anyagot és az előszerkesztést is elvégezte. Csapatot épített maga köré, akik tematikusan leosztva bemutatták az Érmellék egy-egy szegmensét.

A csapattagok szívesen vállalták az általuk ismert téma bemutatását, de bármennyire sűrítették mondanivalójukat, terjedelmében összességében több lett, mint ami belefért a mellékletbe. A 47 oldalas kiadvány a dr. Szabó József által írt átfogó bevezetőn túl Borbély-Simon Csaba, Deák Andrea, Heit Lóránd, dr. Kéri Gáspár, Sóki Béla, Sütő Judit, dr. Szabó József, ifj. Szőnyi József, Szőke Ferenc, Wanek Ferenc Phd és Wilhelm Sándor Phd írásait/tanulmányait tartalmazza.

Bemutatásra került általuk az Érmellék földtana, geotermikus tartaléka, természeti értékei, természetvédelme, civil szervezeteinek tevékenysége, műemlékvédelme, népi építészete, néptáncmozgalma, népi halászata és vadfogása, szőlészete és borászata, valamint híres szülöttei.

Margitta civil szervezetei is bemutatásra kerültek.Mindegyik írás már-már beszélő fotókkal van illusztrálva, ízléses, jó szerkesztésben. A mellékletből kimaradt anyagok bekerülnek a folyóirat havonként megjelenő számaiba. A februáriban helyet kapott a Katonai hagyományőrzés és lovaskultúra a bihari Érmelléken, melynek szerzői dr. Szabó József, Bara László, Benedek Tamás, Bódis Károly, Kiss Géza, Rákóczi Lajos, Szabó József és Zatykó István. A melléklet bemutatására dr. Szabó József ünnepélyes bemutatót szervezett a bihardiószegi művelődési házban.

Meghívott vendégként jelen volt Dáné Tibor Kálmán főszerkesztő és Balla Sándor szerkesztő a lap részéről, Cseke Attila szenátor/Bihar megyei RMDSZ-elnök, dr. Oláh József költő, a Berettyó menti és Érmelléki Közművelődési Egyesület (BÉKE) elnöke, a szerzők közül dr. Kéri Gáspár, Szőke Ferenc, a Horváth János Társaság (HJT) elnöke, Wanek Ferenc Phd és Wilhelm Sándor Phd, továbbá a Polgármesteri Hivatal és a Bihardiószegi Zichy Gazdakör képviselői. Igen sokan voltak kíváncsiak a bemutatóra, melyet a teltház bizonyított. Elsőként dr. Szabó József köszöntötte az egybegyűlteket, majd bemutatta a meghívott vendégeket és szerzőket. Kiemelte a hagyományos értékek megtartásának fontosságát. Köszönetet mondott Mados Attila polgármesternek, amiért rendelkezésre bocsátotta a művelődési házat, majd Dáné Tibort szólította a mikrofonhoz.

A főszerkesztő dióhéjban bemutatta lapjukat és tevékenységüket. A Művelődés 1948 óta van jelen a sajtótermékek között, átvészelve a rendszerváltozásokat. Küllemét, formáját változtatta, de tartalmában mindig a művelődés szolgálatában maradt, mondta a főszerkesztő, és örömét fejezte ki, hogy személyesen is ellátogathatott az Érmellékre.

Kiemelte, hogy a szerzők nagyszerű és átfogó anyagokat küldtek be, melyek akár egy könyv kiadását is megérdemelnék. Érdemes lenne ezen elgondolkodni, mondta. A mellékletek kiadását lapjuk sikertörténetének nevezte. Balla Sándor hangsúlyozta, hogy az Érmellék gazdag tevékenységével kiérdemelte azt, hogy a folyóiratuk egy mellékletben bemutassa. Cseke Attila beszédében kiemelte, hogy örömmel tett eleget a meghívásnak. A mellékletet tartalomban, szerkesztésben és nyomdai kivitelezésben egyaránt igényes és értékes munkának nevezte. Köszönetet mondott a csapatnak, mely megvalósította. Közösségi vezetőként segíteni és támogatni fogja az Érmellék hagyományainak megőrzését és gazdasági megerősítését, mondta zárszavában a szenátor. Őt követően a szerzők mutatkoztak be.

A bemutató végén a meghívott vendégek és a szerzők – a gazdakör jóvoltából – egy-egy üveg diószegi bort kaptak ajándékba. A Művelődés szerkesztői pedig az elmúlt hónapok lapszámait helyezték el a kijáratnál, melyből mindenki ingyen vihetett. A bemutatónak a Bihardiószegi Református Egyház Ifjúsági Énekkara és Furulyacsoportja biztosított zenei keretet. Az Ő fellépésükkel kezdődött és végződött az esemény.

 

Forrás: Margitta és vidéke c. hetilap, 2017. március – VIII. évfolyam, 3. szám

Szerző: Szőke Ferenc

A borítókép Tímár Zoltán felvétele.

Új hozzászólás