Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Érmellék bemutatása

A Kolozsváron megjelenő Művelődés című közművelődési havilap időről időre mellékleteket ad ki, melyekben különböző tájegységeket mutat be. Idei első kiadásukban az Érmellék került górcső alá. Semmi nincs véletlenül, ez is nagyrészt annak köszönhető, hogy a lap szerkesztői között ott található az érmelléki gyökerekkel rendelkező Balla Sándor (Bihardiószeg szülötte). Kellett még egy ember, aki nagyon jól ismeri az Érmelléket és az ott folyó tevékenységeket. Ez is adott volt dr. Szabó József bihardiószegi születésű, Margittán dolgozó neonatológus/helytörténész személyében. Ő vállalta magára a munka oroszlánrészét. Összegyűjtötte az anyagot és az előszerkesztést is elvégezte. Csapatot épített maga köré, akik tematikusan leosztva bemutatták az Érmellék egy-egy szegmensét.

A csapattagok szívesen vállalták az általuk ismert téma bemutatását, de bármennyire sűrítették mondanivalójukat, terjedelmében összességében több lett, mint ami belefért a mellékletbe. A 47 oldalas kiadvány a dr. Szabó József által írt átfogó bevezetőn túl Borbély-Simon Csaba, Deák Andrea, Heit Lóránd, dr. Kéri Gáspár, Sóki Béla, Sütő Judit, dr. Szabó József, ifj. Szőnyi József, Szőke Ferenc, Wanek Ferenc Phd és Wilhelm Sándor Phd írásait/tanulmányait tartalmazza.

Bemutatásra került általuk az Érmellék földtana, geotermikus tartaléka, természeti értékei, természetvédelme, civil szervezeteinek tevékenysége, műemlékvédelme, népi építészete, néptáncmozgalma, népi halászata és vadfogása, szőlészete és borászata, valamint híres szülöttei.

Margitta civil szervezetei is bemutatásra kerültek.Mindegyik írás már-már beszélő fotókkal van illusztrálva, ízléses, jó szerkesztésben. A mellékletből kimaradt anyagok bekerülnek a folyóirat havonként megjelenő számaiba. A februáriban helyet kapott a Katonai hagyományőrzés és lovaskultúra a bihari Érmelléken, melynek szerzői dr. Szabó József, Bara László, Benedek Tamás, Bódis Károly, Kiss Géza, Rákóczi Lajos, Szabó József és Zatykó István. A melléklet bemutatására dr. Szabó József ünnepélyes bemutatót szervezett a bihardiószegi művelődési házban.

Meghívott vendégként jelen volt Dáné Tibor Kálmán főszerkesztő és Balla Sándor szerkesztő a lap részéről, Cseke Attila szenátor/Bihar megyei RMDSZ-elnök, dr. Oláh József költő, a Berettyó menti és Érmelléki Közművelődési Egyesület (BÉKE) elnöke, a szerzők közül dr. Kéri Gáspár, Szőke Ferenc, a Horváth János Társaság (HJT) elnöke, Wanek Ferenc Phd és Wilhelm Sándor Phd, továbbá a Polgármesteri Hivatal és a Bihardiószegi Zichy Gazdakör képviselői. Igen sokan voltak kíváncsiak a bemutatóra, melyet a teltház bizonyított. Elsőként dr. Szabó József köszöntötte az egybegyűlteket, majd bemutatta a meghívott vendégeket és szerzőket. Kiemelte a hagyományos értékek megtartásának fontosságát. Köszönetet mondott Mados Attila polgármesternek, amiért rendelkezésre bocsátotta a művelődési házat, majd Dáné Tibort szólította a mikrofonhoz.

A főszerkesztő dióhéjban bemutatta lapjukat és tevékenységüket. A Művelődés 1948 óta van jelen a sajtótermékek között, átvészelve a rendszerváltozásokat. Küllemét, formáját változtatta, de tartalmában mindig a művelődés szolgálatában maradt, mondta a főszerkesztő, és örömét fejezte ki, hogy személyesen is ellátogathatott az Érmellékre.

Kiemelte, hogy a szerzők nagyszerű és átfogó anyagokat küldtek be, melyek akár egy könyv kiadását is megérdemelnék. Érdemes lenne ezen elgondolkodni, mondta. A mellékletek kiadását lapjuk sikertörténetének nevezte. Balla Sándor hangsúlyozta, hogy az Érmellék gazdag tevékenységével kiérdemelte azt, hogy a folyóiratuk egy mellékletben bemutassa. Cseke Attila beszédében kiemelte, hogy örömmel tett eleget a meghívásnak. A mellékletet tartalomban, szerkesztésben és nyomdai kivitelezésben egyaránt igényes és értékes munkának nevezte. Köszönetet mondott a csapatnak, mely megvalósította. Közösségi vezetőként segíteni és támogatni fogja az Érmellék hagyományainak megőrzését és gazdasági megerősítését, mondta zárszavában a szenátor. Őt követően a szerzők mutatkoztak be.

A bemutató végén a meghívott vendégek és a szerzők – a gazdakör jóvoltából – egy-egy üveg diószegi bort kaptak ajándékba. A Művelődés szerkesztői pedig az elmúlt hónapok lapszámait helyezték el a kijáratnál, melyből mindenki ingyen vihetett. A bemutatónak a Bihardiószegi Református Egyház Ifjúsági Énekkara és Furulyacsoportja biztosított zenei keretet. Az Ő fellépésükkel kezdődött és végződött az esemény.

 

Forrás: Margitta és vidéke c. hetilap, 2017. március – VIII. évfolyam, 3. szám

Szerző: Szőke Ferenc

A borítókép Tímár Zoltán felvétele.

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

A www.azopan.ro egy folyamatosan bővülő háromnyelvű online gyűjtemény, amelynek célja átmenteni és elérhetővé tenni a romániai analóg fotózás értékeit az utókor számára.

Neki köszönhetően szerezhettünk átfogó tudást a szárazajtai vérengzésről, az 1956-os forradalom erdélyi történéseiről, munkásságával hozzájárult a barcaföldvári haláltábor szörnyűségeinek megismeréséhez.

A Bernády Közművelődési Egylet a Művelődés folyóirattal közösen szerkesztőségi találkozót tartott november 8-án, Szovátán, a városháza dísztermében

Az eseményről Dáné Tibor Kálmán, a folyóirat főszerkesztője beszélt a Román Televízió kolozsvári magyar adásában.

A csűrfesztivál utolsó napján észak- és dél-amerikai ritmusok, magyar, román és roma világzene szól majd a színpadon, de a nappali programokra is érdemes lehet benézni.

Melegen ajánljuk, hogy előtvételben vásároljanak jegyeket a csűrfesztivál szombati napjára, mivel a szervezők a helyszínen nem tudják garantálni, hogy lesznek még.

A hétvégén nagyszerű idővel, a Szarka telekben ropogós népzenével, a Chill zone-ban árnyékkal és függőágyakkal várják a vendégeket Erdély világzenei csűrfesztiválján.

J. S. Bach zenei világát több síkon értelmezhetjük: zenetörténeti, műfaji, formai, szimbolisztikus, matematikai, érzelmi, teológiai és más módon. A Máté-passió mindezen síkok összeforrásának egyik csúcsa, mely elsősorban kérdéseket fogalmaz meg, és nem válaszokat kínál fel.

Hamarosan startol az erdélyi nyarak egyik legfontosabb rendezvénye, a Csíkszeredai Régizene Fesztivál. 

Joi, 17 mai 2018, în atmosfera caldă a Casei memoriale Györkös Mányi Albert din Cluj-Napoca, Revista de cultură Művelődés, publicație de limbă maghiară, și-a sărbătorit 70 de ani de existență. 

A műhelymunkák zárkörűek ugyan, de az előadásokra minden színházkedvelőt szívesen várnak, a június 15-én kezdődő fesztiválra a belépés díjtalan.

A közművelődési havilap történetéről és további céljairól a lap főszerkesztője, Dáné Tibor Kálmán beszélt a Román Televízió kolozsvári magyar adásában.

A közművelődési havilap főszerkesztője a folyóirat elmúlt 70 évéről, főszerkesztőségi tevékenységeiről, valamint további terveiről is beszélt a Tetőterasz című műsorban.

Romániai magyar és külhoni fotóriporterek, újságírók jelentkezését várják 2017-ben készült alkotásaikkal.

A Méra World Music az egyetlen nemzetközi világzenei fesztivál Erdélyben. A fesztivál harmadik kiadása még izgalmasabb programmal várja mindazokat, akiket érdekel, hogyan hangolják át a műfaj legnagyobbjai a népzenét a 21. század zenei nyelvére.