Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Buli chilei zenére egy kalotaszegi csűrben

Szombaton a Méra Világzenei Csűrfesztiválon a Nightlosers, a Besh o Drom és a deRuts zenél!

Templomi és családi koncerttel, kalotaszegi kistermelők vásárával és BBC-produkcióval indul a Méra Világzenei Csűrfesztivál harmadik napja.

 

A szombati program>

 

14:00 Dresch Mihály - Csoóri Sándor jr. - Lőrincz Hortenzia (HU) koncertje a Református templomban

Az esemény különlegességét az adja, hogy a formáció kifejezetten a mérai templomi koncertre áll össze, és a repertoárt is a hely szelleme ihleti! Elsősorban népzenét hallhatunk, de lesz református zsoltár is.

 

16.00 Bognár Szilvia (HU) Titoktok – családi / gyermekkoncert

Dalok, versek, mondókák, remek muzsika, tánc, mulatság és játék... mi kell több egy vidám napra? Megvan! Egy titkokat rejtő égszínkék kendő, egy igazi Titoktok!

Weöres Sándor, Nemes Nagy Ágnes, Kányádi Sándor megzenésített sorai népi dallamokkal karöltve vezetnek bennünket a titkos úton, Moldovától egy sikátorban rejlő ugróiskoláig. Ahogy épp a kedvünk tartja, ahogy épp a forgandó szerencse hozza.

 

18.00 deRuts (CL)

Három nő, három kultúra, három hangszer. Ezek adják az együttes hangzásvilágának különlegességét. A deRuts különleges utazásra hívja a közönséget: zenéjük az Alpoktól az Andokig minden határt átlép, latin-amerikai, osztrák és francia népzene poppal, rock-kal, jazz-zel keverve, azaz világzene a javából. Az együttes 2014-ben alakult Santiago de Chilében, első albumukat 2017-ben adták ki.

20.00 Nightlosers (RO)

A Nightlosers 1994-ben alakult Kolozsváron, Erdélyben, Romániában. Az erdélyi román, magyar és roma népzenét keverik amerikai Rhythm and Blues és Rock ‘n’ Roll elemekkel. Számos klubban, fesztiválon, tévé- és rádiócsatornán felléptek már világszerte, de játszottak barlangokban, börtönökben és pszichiátrián is. Olyan közönség előtt szeretnek játszani, akik teljes erőbedobbással velük vannak a koncerten.

 

22.00 Besh o Drom (HU)

Az együttes 1999-ben alakult. Magyar, balkáni, cigány illetve a közel-keleti tradicionális zenéket ötvözi a modern zenével. Egyedi hangzásvilágukat a különböző zenei stílusok sajátos feldolgozásának és modern hangszerelésének köszönhetik. Öt platina lemez büszke tulajdonosai. 16 éve járják a világot, tavaly a zord áprilisi idő dacára a mérai csűrben is hatalmas bulit csaptak!

 

22.30 Táncház. Zenél az Erdőfű zenekar (HU), kalotaszegi és palatkai zenészek

 

Részletes program itt: http://www.meraworldmusic.com/program

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

Az esemény keretében Benkő Levente bemutatja a Zúgott a Dnyeszter partja – Ujházy Sándor hadnagy emlékei című könyvét is.

A szervezők felkérik a találkozóra benevező kórusokat, hogy műsoruk ne haladja meg a 10-12 percet, továbbá lehetőség szerint minden műsor tartalmazzon legalább egy Kodály Zoltán-művet.

„Úgy tekintünk a romániai oktatási rendszerre, mint egy hiányos, érthetetlenül megfogalmazott, sokszor tartalmatlan szövegre, amelyet sokan korrektúráztak, szerkesztgettek, de amit ideje lenne teljesen újraírni és másként menteni el.”

November 6-án, szerdán 17 órától bemutatják Magyari Sára Takázás című, (média)nyelvészeti írásokat tartalmazó könyvét, valamint a Nem tömb, nem szórvány: Szilágy című többszerzős kötetet.

Jó hangulatú és tartalmas találkozón, beszélgetésen vehettek részt mindazok, akik pénteken este ellátogattak a Györkös Mányi Albert Emlékházba (GYMAE), ahol újabb kistérséggel ismerkedhettek meg a Művelődés folyóirat szerkesztősége és az Emlékház által közösen szervezett Régiók bemutatkozása sorozatban.

Nincs jelentkezési vagy benevezési díj, a műhely működési költségeit a Kolozsvári Magyar Opera fedezi.

A rendezvényről Ferencz Angéla főszervező mesélt többet a Erdélyi Magyar Televízió adásában.

Hamarosan megkezdődik a már hagyományosnak számító Csíkszeredai Régizene Fesztivál, amelyről Ferencz Angéla főszervező mesélt többet az Erdélyi Magyar Televízió adásában.

Hamarosan megkezdődik a már hagyományosnak számító Csíkszeredai Régizene Fesztivál, amely szerves részét képezi a csíki, erdélyi nyári programoknak, miközben évente több ezer személyt szólít meg.

A szervezők idén is csűrfiával és játszóházzal várják a legkisebbeket, tematikus filmekkel, túrákkal, tárlatvezetésekkel, mesemondással és beszélgetésekkel az örök kíváncsiakat, gasztroudvarral az ínyenceket, valamint közösségi szövéssel az alkotó szelleműeket.

Még vannak szabad helyek a július 7–12. között zajló Régizene Nyári Egyetem kurzusain, amelyet az előző évekhez hasonlóan a Hargita Megyei Kulturális Központ, Hargita Megye Tanácsa és a Cultura Nostra Egyesület szervez Csíkszeredában.

A szervezők kérik a találkozóra benevező kórusokat, hogy műsoruk ne haladja meg a 10-12 percet, és lehetőség szerint minden kórus műsora tartalmazzon legalább egy Kodály Zoltán-művet.

A www.azopan.ro egy folyamatosan bővülő háromnyelvű online gyűjtemény, amelynek célja átmenteni és elérhetővé tenni a romániai analóg fotózás értékeit az utókor számára.

Neki köszönhetően szerezhettünk átfogó tudást a szárazajtai vérengzésről, az 1956-os forradalom erdélyi történéseiről, munkásságával hozzájárult a barcaföldvári haláltábor szörnyűségeinek megismeréséhez.

A Bernády Közművelődési Egylet a Művelődés folyóirattal közösen szerkesztőségi találkozót tartott november 8-án, Szovátán, a városháza dísztermében