Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Buli chilei zenére egy kalotaszegi csűrben

Szombaton a Méra Világzenei Csűrfesztiválon a Nightlosers, a Besh o Drom és a deRuts zenél!

Templomi és családi koncerttel, kalotaszegi kistermelők vásárával és BBC-produkcióval indul a Méra Világzenei Csűrfesztivál harmadik napja.

 

A szombati program>

 

14:00 Dresch Mihály - Csoóri Sándor jr. - Lőrincz Hortenzia (HU) koncertje a Református templomban

Az esemény különlegességét az adja, hogy a formáció kifejezetten a mérai templomi koncertre áll össze, és a repertoárt is a hely szelleme ihleti! Elsősorban népzenét hallhatunk, de lesz református zsoltár is.

 

16.00 Bognár Szilvia (HU) Titoktok – családi / gyermekkoncert

Dalok, versek, mondókák, remek muzsika, tánc, mulatság és játék... mi kell több egy vidám napra? Megvan! Egy titkokat rejtő égszínkék kendő, egy igazi Titoktok!

Weöres Sándor, Nemes Nagy Ágnes, Kányádi Sándor megzenésített sorai népi dallamokkal karöltve vezetnek bennünket a titkos úton, Moldovától egy sikátorban rejlő ugróiskoláig. Ahogy épp a kedvünk tartja, ahogy épp a forgandó szerencse hozza.

 

18.00 deRuts (CL)

Három nő, három kultúra, három hangszer. Ezek adják az együttes hangzásvilágának különlegességét. A deRuts különleges utazásra hívja a közönséget: zenéjük az Alpoktól az Andokig minden határt átlép, latin-amerikai, osztrák és francia népzene poppal, rock-kal, jazz-zel keverve, azaz világzene a javából. Az együttes 2014-ben alakult Santiago de Chilében, első albumukat 2017-ben adták ki.

20.00 Nightlosers (RO)

A Nightlosers 1994-ben alakult Kolozsváron, Erdélyben, Romániában. Az erdélyi román, magyar és roma népzenét keverik amerikai Rhythm and Blues és Rock ‘n’ Roll elemekkel. Számos klubban, fesztiválon, tévé- és rádiócsatornán felléptek már világszerte, de játszottak barlangokban, börtönökben és pszichiátrián is. Olyan közönség előtt szeretnek játszani, akik teljes erőbedobbással velük vannak a koncerten.

 

22.00 Besh o Drom (HU)

Az együttes 1999-ben alakult. Magyar, balkáni, cigány illetve a közel-keleti tradicionális zenéket ötvözi a modern zenével. Egyedi hangzásvilágukat a különböző zenei stílusok sajátos feldolgozásának és modern hangszerelésének köszönhetik. Öt platina lemez büszke tulajdonosai. 16 éve járják a világot, tavaly a zord áprilisi idő dacára a mérai csűrben is hatalmas bulit csaptak!

 

22.30 Táncház. Zenél az Erdőfű zenekar (HU), kalotaszegi és palatkai zenészek

 

Részletes program itt: http://www.meraworldmusic.com/program

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

Neki köszönhetően szerezhettünk átfogó tudást a szárazajtai vérengzésről, az 1956-os forradalom erdélyi történéseiről, munkásságával hozzájárult a barcaföldvári haláltábor szörnyűségeinek megismeréséhez.

A Bernády Közművelődési Egylet a Művelődés folyóirattal közösen szerkesztőségi találkozót tartott november 8-án, Szovátán, a városháza dísztermében

Az eseményről Dáné Tibor Kálmán, a folyóirat főszerkesztője beszélt a Román Televízió kolozsvári magyar adásában.

A csűrfesztivál utolsó napján észak- és dél-amerikai ritmusok, magyar, román és roma világzene szól majd a színpadon, de a nappali programokra is érdemes lehet benézni.

A hétvégén nagyszerű idővel, a Szarka telekben ropogós népzenével, a Chill zone-ban árnyékkal és függőágyakkal várják a vendégeket Erdély világzenei csűrfesztiválján.

J. S. Bach zenei világát több síkon értelmezhetjük: zenetörténeti, műfaji, formai, szimbolisztikus, matematikai, érzelmi, teológiai és más módon. A Máté-passió mindezen síkok összeforrásának egyik csúcsa, mely elsősorban kérdéseket fogalmaz meg, és nem válaszokat kínál fel.

Hamarosan startol az erdélyi nyarak egyik legfontosabb rendezvénye, a Csíkszeredai Régizene Fesztivál. 

Joi, 17 mai 2018, în atmosfera caldă a Casei memoriale Györkös Mányi Albert din Cluj-Napoca, Revista de cultură Művelődés, publicație de limbă maghiară, și-a sărbătorit 70 de ani de existență. 

A műhelymunkák zárkörűek ugyan, de az előadásokra minden színházkedvelőt szívesen várnak, a június 15-én kezdődő fesztiválra a belépés díjtalan.

A közművelődési havilap történetéről és további céljairól a lap főszerkesztője, Dáné Tibor Kálmán beszélt a Román Televízió kolozsvári magyar adásában.

A közművelődési havilap főszerkesztője a folyóirat elmúlt 70 évéről, főszerkesztőségi tevékenységeiről, valamint további terveiről is beszélt a Tetőterasz című műsorban.

Romániai magyar és külhoni fotóriporterek, újságírók jelentkezését várják 2017-ben készült alkotásaikkal.

A Méra World Music az egyetlen nemzetközi világzenei fesztivál Erdélyben. A fesztivál harmadik kiadása még izgalmasabb programmal várja mindazokat, akiket érdekel, hogyan hangolják át a műfaj legnagyobbjai a népzenét a 21. század zenei nyelvére.

Csángó Napot tartottak Csíkszeredában 2017. november 12-én, idén a Magyar Nyelv Napja tiszteletének jegyében.

A 2009-ben indult kezdeményezés idén ősszel egy új oldalra költözött, hogy itt folytathassa tovább társadalomépítő és -segítő munkáját.