Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Bevezetés Györkös Mányi Albert világába

A kolozsvári Bánffy-palotában működő Művészeti Múzeumban megnyitott tárlattal kezdődött el szerdán, március 23-án a Györkös Mányi Albert-emlékév, amelynek rendezvényei az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékháza és a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy szervezésében, a festő születésének 100. évfordulója jegyében zajlanak. Az Álomképek. Bevezetés Györkös Mányi Albert életművébe című tárlatra rendkívül sokan voltak kíváncsiak, a kilenc emeleti teremben berendezett kiállításról Ladó Ágota művészettörténész, szakkurátor beszélt az egybegyűlteknek. „A kiállítás részben személyes tapasztalatból, személyes élményből is született: egészen sokáig nem sikerült közel kerülnöm ehhez a györkösi világhoz, amiről olyan nagyon sokszor szó esik. Éppen ezért lett ez a tárlat bevezetés ebbe a világba. Statikus képekkel kezdődik, és lassan-lassan töltődik fel ez a világ állati, később emberi szereplőkkel.” A kurátor ugyanakkor az erre az alkalomra megjelent, háromnyelvű katalógust is a hallgatóság figyelmébe ajánlotta. A László Miklós reprodukcióit tartalmazó katalógus szövegét a kiállítás rendezői jegyzik: Ladó Ágota, továbbá Szebeni Zsuzsa, a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet igazgatója és Kós Katalin, a Györkös Mányi Albert Emlékház vezetője.
Mile Lajos főkonzul, az esemény egyik felszólalója

A megnyitón a Györkös-emlékév rendezvényeiben együttműködő intézmények képviselői is felszólaltak. A házigazda múzeum részéről Lucian Nastasă Kovacs igazgató köszöntött mindenkit, és jelentette be a felszólalókat: Mile Lajos főkonzult, Vákár Istvánt, a megyei tanács alelnökét, Széman Péter EMKE-elnököt és a kiállítás kurátorait.
A kiállítás szervezői (balról jobbra): Kós Katalin, a Györkös Mányi Albert Emlékház vezetője és programszervezője,
a Györkös-hagyaték gondnoka; Ladó Ágota művészettörténész, a kiállítás szakkurátora;
Szebeni Zsuzsanna színháztörténész, a kiállítás társkurátora, a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy vezetője. Kép: Tóth Orsolya

Az emlékházban őrzött Györkös Mányi-hagyaték darabjain kívül az április 17-ig megtekinthető életműkiállításon magángyűjteményekből származó festmények is helyet kaptak. Az emlékház falai azonban – ahol számos Györkös-alkotás állandóan megtekinthető – nem maradnak üresen ezekben a hetekben. Csütörtökön, március 24-én nyílt meg újra a művész fametszeteiből és fadúcaiból készült kiállítás, amely 2020-ban Forró Ágnes művészettörténész szakkurátor közreműködésével készült. A csütörtöki esemény apropóját tulajdonképpen könyvbemutató szolgáltatta, a Polis Könyvkiadó gondozásában megjelent Györkös Mányi Albert metszetei című albumot Szebeni Zsuzsa, valamint Dáné Tibor Kálmán, lapunk volt főszerkesztője és Kós Katalin kötetlen hangulatú beszélgetés keretében ismertették. 
A tárlat statikus képekkel keződik, és lassan-lassan töltődik fel szereplőkkel
Sok látogatót vonzott a Györkös Mányi Albert festői világát bemutató nagyszabású tárlat. Egyed Ákos történész és Tóth Guttman Emese, a Romániai Magyar Dalosszövetség elnöke. Képek: Demeter Zsuzsanna 

 

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

Véglegessé vált az első SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál programja. A május 26. és 29. között sorra kerülő rendezvényen 40 erdélyi és magyarországi kiadó vesz részt, mintegy 30 standon kínálják majd a könyveket.

Az Árkosi Kulturális Központ és a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy rendkívüli hegedűkoncertre hívja a zenekedvelő érdeklődőket. A fellépő előadó ezúttal a világhírű Zalai Antal hegedűművész lesz, aki egy 1733-ban készült Stradivari hegedűvel koncertezik Sepsiszentgyörgyön.

2022. május 13-án és 14-én ünnepi rendezvénysorozattal várja az érdeklődőket a Romániai Magyar Dalosszövetség Kolozsváron.

Május 12-én, csütörtökön 17 órától a sepsiszentgyörgyi Lábasházban Wanek Ferenc geológus, egyetemi oktató, tudománytörté-nész Fordulópon-tok és meghatározó személyiségek Erdély altalajkincseinek megismeréstörténetében 1920 előtt című kötetét mutatják be.

Negyedik alkal-mához érkezett a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy Üveghang Akadé-mia nevű zeneelméleti, történeti és gyakorlati képzése, melyet idén hirdetett meg első alkalommal. Ezúttal a Codex Régizene Együttes lesz a vendégük.

Az Okuláré Projekt a Fiatal Drámaírók Háza és a METRO WORKS színházművészeti szabadiskola kezdeményezése. A város- és országhatárokat átívelő kortárs dráma-felolvasóest sorozathoz csatlakozott új helyszínként a Szimpla Sepsiszentgyörgy is.

A megemlékező események követ-kező állomása Sepsiszentgyörgy, ahol a rangos életmű-kiállítást május 10-én 17 órától nyitják meg a Tamási Áron Színház előcsarnokában. 

Április 28-án mutattuk be a Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtárban a Művelődés Gyergyóról szóló különszámát. 

Április 18-án, csütörtökön dél-után nagyszámú érdeklődő jelen-létében nyitották meg a 2022-es Csoma-tárlatot a kovásznai Kádár László képtárban. 

A Vallásszabadság Háza és a Kriza János Néprajzi Társaság szeretettel hívja és várja Önöket 2022. május 2-án 18 órakor Kanalas Éva Csángó Bájolás című filmjének bemutatójára.

Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ 2022. október 7. és 16. között harmadik alkalommal szervezi meg a Kaptár dokumentumfilm-szemlét.

Közönségtalálkozó keretében mutat-juk be Gyergyó című mellékletünket áp-rilis 28-án, csütörtökön 18 órától a gyergyószentmiklósi Városi Könyvtárban. 

„Minap, március 25-én, Magyar-ország Kolozsvári Főkonzulátusának ünnepi rendez-vényén magyar állami kitüntetéseket adtak át. […] Olyan emberekről van szó, akik a kultúra, ezen belül a művészetek és a közművelődés, továbbá a tudományok, illetve a közélet/társadalmi közszolgálat terén […] sokat tettek le az asztalra” – fogalmaz Benkő Levente, a Művelődés folyóirat főszerkesztője a lapszám áprilisi vezércikkében; majd négy kitüntetett méltatását olvashatjuk.

A kolozsvári EMKE Györkös Mányi Albert Emlékháza kiállítássorozatot szervez névadója, a zenetanár-festőművész születésének 100. évfordulója alkalmából. Tisztelettel kérik mindazokat, akiknek birtokában Györkös Mányi-munkák, valamint a zenetanár-festőművészről és az emlékházról készült fotók találhatók, legyenek segítségükre. 

A háztartási és lakástextileket bemutató kiállítás 2022. április 6. és 30. között tekinthető meg Kolozsváron, az Erdélyi Néprajzi Múzeumban.