Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Bemutató Marosvásárhelyen: Emma életének értelme

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata 2023. szeptember 9-ére tűzte műsorra a 2023/2024-es új évad első premierjét, a kortárs olasz szerző, Fausto Paravidino, Emma életének értelme című darabját, Radu Afrim rendezésében. 

 
Fausto Paravidino
EMMA ÉLETÉNEK ÉRTELME
Keserédes sorsvígjáték
Fordította: Török Tamara
Rendező: RADU AFRIM
Szereplők:
Antónia, Emma anyja – B. Fülöp Erzsébet
Carlo, Antónia férje – Bartha László Zsolt
Marco, Antónia és Carlo fia / Japán Képzőművész – Rózsa László
Júlia, Marco húga – Kádár Noémi
Emma – Simon Boglárka-Katalin
Berta Néni, Emma családjának szomszédja – Berekméri Katalin
Leone – Csíki Szabolcs
Clara, Leone anyja – Nagy Dorottya
Giorgio, Clara férje – Varga Balázs
Arrogáns – Adorjáni Nagy Zoltán
Fanatikus / Mario atya, plébános – Kovács Botond
Riporter – Fülöp Bea
Dr. Forli – P. Béres Ildikó
Genziana – Renczés Viktória
Német Képzőművész – Moldován Orsolya
Nello – Ferenczi H. István
Énekes – Szabó Fruzsina
Kritikus, Látogatók, Nők, Férfiak, Volt Férj, Kocsmavendégek, Járókelő, Teremőr
és más szerepek – P. Béres Ildikó, Fülöp Bea, Németh B. Kristóf, Adorjáni Nagy Zoltán, Tamás
Csanád, Szabó Fruzsina
Rendezőasszisztens: Fülöp Bea
Díszlettervező: Kupás Anna
Jelmeztervező: Bajkó Blanka
Jelmeztervező-asszisztens: Moldován Orsolya
Zeneszerző: Boros Csaba
Súgó: Simon Noémi
Ügyelő: Rigmányi Lehel
 
Bemutató: 2023. szeptember 9., szombat 19.00 óra, Nagyterem
14 (korhatár)
Fausto Paravidino Emma életének értelme c. művének előadói jogait a L’ARCHE – agence
théâtrale képviseli. www.arche- editeur.com
SENSUL VIEȚII EMMEI - Spectacol supratitrat în limba română
SZÍNHÁZ, MÁS SEMMI!

 

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

Sepsiszentgyörgy hagyományos rendezvénye, az Őszi Vásár idén is nagy választékot felsorakoztató kézműves vásárral, színes zenei kínálattal és izgalmas családi- és gyerekprogramokkal várja az ősz beköszöntét megünnepelni vágyókat szeptember 29. és október 1. között a város főterén.

Óriási sikernek bizonyult az ötlet, mely szerint rendhagyó, vidám, közösségformáló és csapatépítő eseménysorozattal ünnepli meg idén a magyar dráma napját a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata. 

Szeptember 16-án zajlott a VIII. Szent Mihály Havi Forgatag Zabolán, mely rendezvényhez évek óta társul a Mikes Kupa is. Ez utóbbi a XI. kiadását élte az idén.

A magyar dráma napja alkalmából a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata is ünnepi eseménysorozattal készül. A különlegesnek ígérkező drámanapi program szeptember 21-én, csütörtökön 17.30 órakor, a hagyományokhoz híven Aranka György szobrának megkoszorúzásával veszi kezdetét. 

Románia egyetlen, kizárólag női filmeseknek szóló filmfesztiválja abból a vágyból indult, hogy egyensúlyt teremtsen a férfi és női tehetségek között a filmművészetben, egy olyan művészeti ágban, ahol a nőkhöz inkább a színészi, mint a rendezői tevékenység társul.

Otthon... vagy? - ezzel a mottóval szervezi meg a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház szeptember 18-23. között a 14. dráMA kortárs színházi találkozót.

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Ifjúsági Szervezete idén kilencedjére hirdeti meg zenei pályázatát minden erdélyi zenésznek és zenekarnak. A pályázatok leadásának határideje 2023. október 15., vasárnap éjfél. A gálaestre november 4-én kerül sor, a zenekarok fizikai jelenlétével, de természetesen ONLINE formában is közvetíteni fogjuk a Legszebb Erdélyi Magyar Dal Facebook-oldalán. 

A Jancsi és Juliska bemutatójával kezdődik a Puck Bábszínház 2023–2024-es évada. Varga Ibolya rendező a felújító próbákat már az előző évadban megkezdte, a közönség egy része pedig már az évad végén láthatta is az előadást egy nyilvános főpróba keretén belül. Szeptember 16-án 11:00 órától a Puck Bábszínház székhelyén tekinthető meg a felújított Jancsi és Juliska.

2024-ben 75 éves lesz az Ariel Színház – a jubileumi évadban bemutatók, vendégelőadások 

és számos meglepetés várja a gyerek-, ifjú- és felnőttközönséget.

 

2023. szeptember 15. és 17. között az Ars SACRA fesztivál egyházi kulturális műsorokat, szakrális művészetet, sétákat és idegenvezetéseket, nyitott templomok napjait kínálja a nagyközönségnek. Mottója: "Keresd a békét!"

Évadkezdő sajtótájékoztatót tartott a Figura Stúdió Színház, ahol Albu István igazgató ismertette a 2023-24-es évad tervezett bemutatóit, a színházi év struktúráját.

Kézdi Imola Lélekporc című verseskötetének a bemutatójára várja az érdeklődőket az Aradi Kamaraszínház szeptember 15-én, pénteken 18 órától a Boéme kávézóban (Episcopiei u. 21). Saját verseiből felolvas a szerző, akivel Kelemen Kinga dramaturg beszélget.

A kolozsvári hóstáti közösség intézményeinek értékmegőrző tevékenységébe kaphatnak betekintést azok, akik 2023. szeptember 12-én, kedden 18 órakor eljönnek az EME Napoca/Jókai utca 2.-4. szám alatti székhelyének előadótermébe.

Szeptember 7-én, csütörtökön 18 órától Sárosi Mátyás Zsolt grafikai kiállítása nyílik meg Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeum ideiglenes kiállítóhelyén, a Lábasházban.

A szeptember 8 – 10 között megszervezésre kerülő WonderPuck Utcaszínházi Fesztiválon bábelőadások, koncertek, workshopok és számos meglepetés várja az érdeklődőket. A Kolozsváron és Bonchidán zajló fesztivál 7. kiadásán a helyi művészek és a romániai bábszínházak produkciói mellett, hét külföldi társulat előadásai is láthatók lesznek. A fesztivál három napja alatt Spanyolországból, Hollandiából, Olaszországból, Magyarországról, Lengyelországból, Ukrajnából és Bulgáriából is láthatnak produkciókat.