Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Bálint Tibor 90 – nemzetközi emlékkonferencia

Bálint Tibor, 20. századi eredeti hangú kolozsvári magyar prózaíró születése 90. évfordulóját a számvetés alkalmának tekintjük; kiállítás, tematikus beszélgetések és közlemények után tudományos tanácskozással, a Bálint Tibor-emlékdíj átadásával hívjuk fel a figyelmet az író művei értékeire, egyediségére, aktuális vonatkozásaira.

A konferencia szervezői: Helikon folyóirat, Bálint Tibor Baráti Társaság, Erdélyi Múzeum-Egyesület, Bukaresti Egyetem.

A konferencia programja

Helyszín: Vallásszabadság Háza

A konferencia időpontja:  2022. december 16-17.

2022. december 16. péntek

13,00: megnyitó

Elnök: Papp Ágnes Klára

13,10-13,30: Szajbély Mihály (Szegedi Tudományegyetem): Gondolatok Bálint Tibor pályájának alakulástörténetéről

13,30-13,50: Cseke Péter (BBTE, Kolozsvár): Az „erkölcsi ellenzék” prózaírója (Páskándi és Bálint Tibor)

13,50-14,10: Balázs Imre József (BBTE, Kolozsvár): Kántor Lajos írásai Bálint Tiborról

14,10-14,30: Egyed Emese (BBTE, Kolozsvár): A műfordítás haszna és kockázata (Bálint Tibor Eugen Barbu-, George Mihail  Zamfirescu-műveket fordít)

 

 14,30-14,50: Hozzászólások, vita

14,50-15,10: Kávészünet

 

Elnök: Egyed Emese

15,10-15,30: Berki Tímea (Napsugár, BBTE, Kolozsvár): Bálint Tibor a Napsugárban. A gyermekirodalom lehetőségei az 1960-as években

15,30-15,50: Demeter Zsuzsa (Helikon, Kolozsvár): Levelek a Fellegvárra

15,50-16,10: Barcsay Andrea (Központi Egyetemi Könyvtár, Kolozsvár): Bálint Tibor és a kortárs (erdélyi) írók kapcsolata a dedikációk tükrében

16,10-16,30: Papp Ágnes Klára (Károli Gáspár Református Egyetem, Budapest): Emberek, írók a „pálya szélén

16,30-16,50: Hozzászólások, vita 

16,50-17,10: Kávészünet

17,20: Kintzel Hanna és Papp Viola Zsuzsánna (Sigismund Todută Zenei Főgimnázium VII. osztályos hallgatóinak) fellépése. Felkészítő tanárok: Fodor Lilla Dorottya és Kertész Adél Erzsébet. 

A Bálint Tibor Emlékdíj átadása 

17,30: Kabdebó Lóránt beszélgetése Bálint Tiborral (rádióinterjú/részlet)

 

18,00-19,30: Kerekasztal-beszélgetés, vezeti Demeter Zsuzsa. Résztvevők: Dávid Gyula, Szilágyi Júlia, Tamás Gáspár Miklós, Tompa Gábor, Vida Gábor  

2022. december 17., szombat 

Elnök: Bányai Éva

9,00-9,20: Boka László (BTK Irodalomtudományi Intézet; Partiumi Keresztény Egyetem): Prózapoétikák, ábrázolásmódok, egyéni stílusjegyek Bálint Tibor életművében

9,20-9,40: Vincze Ferenc (Bécsi Egyetem): Gép-ember, ember-állat. Emberkísérletek Bálint Tibor prózájában

9,40-10,00: Antal Balázs (Nyíregyházi Egyetem, Partiumi Keresztény Egyetem): Az Önkéntes rózsák Sodomában és az abszurd kánon

10,00-10,20: Dávid Gyula (irodalomtörténész, szerkesztő, Kolozsvár): „Beindítok… egy regényt”. Adalékok a Bábel toronyháza keletkezéstörténetéhez

10,20-10,40: Pál-Lukács Zsófia (PIM, Budapest): „Láthatatlan írások” Bálint Tibor hagyatékából

10,40-11,00: Hozzászólások, vita

11,00-11,20: Kávészünet

Elnök: Szajbély Mihály

11,20-11,40: Gintli Tibor (Eötvös Loránd Tudományegyetem, Budapest): Műfaji tradíciók megidézése és funkcióváltása a Zokogó majom című regényben

11,40-12,00: Horváth Csaba (Károli Gáspár Református Egyetem, Budapest): „Hát az, hogy élünk(...) hogy nem cselekedtünk rosszat senki kárára – az nem hősiesség?” – Szegénység és történelem A zokogó majomban

12,00-12,20: Tapodi Zsuzsa (Sapientia–EMTE, Csíkszereda): Zokogó majmok és fecsegve hallgató hősök. Kolozsvár változó képe Bálint Tibor és Tompa Andrea regényeiben

12,20-12,40: Németh Zoltán (Varsói Egyetem): A város mint transzkulturális tér: Hunčík Péter Határeset című Ipolyság-regénye

12,40-13,00: Bányai Éva (Bukaresti Egyetem): A perifériától a marginalitásig. A Zokogó majom térképzetei

13,00-13,20: Hozzászólások, vita

13,30: A konferencia zárása

A konferencia helyszínén megtekinthető a Kolozsvári Magyar Napokon, a Helikon folyóirat szervezésében bemutatott Bálint Tibor 90. Az író Kolozsvárja – Kolozsvár írója című kiállítás.

 

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

A Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy és a Művész Mozi by Citypex Carola névnapja és a Művész Mozi hatodik születésnapja alkalmából Bornemissza Elemérné Szilvássy Carola életútját bemutató A maga természete szerint és szabadon című, játékfilmes elemeket tartalmazó dokumentumfilmet vetíti Sepsiszentgyörgyön. A számos erdélyi alkotó közreműködésével készült film megtekintésére szeretettel várják az érdeklődőket 2023. január 28-án, 17 órától a Művész Mozi Chaplin és Fellini termébe.

Január 31-én, kedden 18 órakor az Aradi Kamaraszínház, a Kölcsey Egyesülettel és az RMDSZ Arad megyei szervezetével közösen, zenés előadással emlékezik Jávor Pálra, a 20. század elejének ünnepelt magyar színészére, aki 121 évvel ezelőtt született Aradon. A nézők Pozsgai Zsolt Jávor hajnalai című darabját láthatják a Bábszínház termében.

Dutka Ákos emlékére, dr. Boka László irodalom-történész kezdeményezésére, 2023. január 27-én, pénteken 18 órától a Szigligeti Színház páholyelőcsarnokában ünnepi ülésszakot szervez az Újvárad folyóirat és kiadója, a Holnap Kulturális Egyesület, szakmai partnerségben a Szigligeti Tanoda Egyesülettel.
 

A Györkös Mányi Albert Emlékház (Kolozsvár, Republicii / Majális u. 5.) Nyitott szemmel elnevezésű világjáró sorozatának Lepkekalandok című beszélgetését 2023. január 26-án, csütörtökön, 18.30 órától tartják. Január 27-én, pénteken, 16.30 órától ismét JelesNapTár lesz, a hagyományőrző gyermekprogram fonóházi meghívottja a széki Filep Erzsébet népművész.

Üveghang Akadémia II. elnevezéssel folytatja a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy az évi 8 alkalmas zenei képzését, 2023. február 7 és december 14 között. Az előadássorozat a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy zeneelméleti, történeti és gyakorlati képzése, melyet 2022-ben hirdetett meg első alkalommal. A program nevét a húros hangszereken alkalmazott üveghangról kapta, érzékelteti, hogy mennyire sokoldalúan lehet megközelíteni a művészet ezen ágát. 

Prokofjev Háború & béke című operáját a világhírű katalán operarendező, Calixto Bieito színrevitelében, Brassói-Jőrös Andrea, Brickner Szabolcs és Szegedi Csaba főszereplésével, összesen 28 énekes szólista közreműködésével mutatja be 2023. január 28-án a Magyar Állami Operaház. Az előadásban, amely a Genfi Nagyszínházzal koprodukcióban jött létre és február 18-ig hét alkalommal tekinthető meg az Operaház műsorán, az OPERA Zenekart és Énekkart a kazah Alan Buribayev vezényli.

Az idei év is gazdag lesz közösségi, kulturális programok terén Sepsiszentgyör-gyön. A több mint 20 szervező intézmény éves programjának eseményeit ismertette csütörtökön Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Antal Árpád-András, Sepsiszentgyörgy polgármestere, valamint Vargha Fruzsina, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere a Művész Moziban szervezett közös sajtótájékoztatón. 

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem másod-éves magiszteri bábszínész osztálya január 25-én, szerdán 19 órától mutatja be Árvácska cí-mű, felnőtteknek szóló előadását Vidovszky György rendezésében. Az előadás Móricz Zsigmond azonos című műve alapmotívumainak felhasználásával készült, megtekintése 16 éven felülieknek ajánlott. 

A Fotó és Film Kolozsváron sorozat keretében a Kolozsvár Társaság beszélgetést szervez Zágoni Balázs Szamos-parti Hollywood című regénye kapcsán 2023. január 24-én, kedden 18 órakor.

A kollégiumi professzor, aki lapot szerkesztett és politizált. Méhes Sámuel élete címmel Horváth Csaba történész-doktorandusz tart előadást február 1-én, 18:30-tól Kolozsváron, a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Republicii/Majális utca 5. sz.).

A Kónya Ádám Művelődési Ház égisze alatt működő sepsiszentgyörgyi Cantus Firmus Vegyeskar, valamint a sepsiszentgyörgyi Magyar Férfidalárda kórustag toborzót hirdet. A nagy múltú kórusok a  taglétszám növelése és fiatalítás céljából minden énekelni szerető jelentkezését várják Sepsiszentgyörgyről és a környező településekről. 

Február 3-án szervezi  meg a 2023-as év első koncertjét a Szimpla Sepsiszentgyörgy, amelynek első fellépője a fiatal tehetségekből álló Álljunk meg! zenekar lesz 21 órai kezdettel.

 

A Székely Nemzeti Múzeum legújabb kiállítása az intézmény ideiglenes kiállítóhelyéül szolgáló Lábasház Pincegalériájában 2023. január 19-én, csütörtökön nyílik meg. A kovásznai Deák-házaspár, Deák M. Ria textilművész és Deák Barna grafikus Romboló tettvágy és gyógyító csend című közös tárlatának megnyitója 17 órától kezdődik, a kiállítást dr. Deák Ferenc Loránd műkritikus nyitja meg.

Kovásznán a Kádár László Képtárban tart kiállításmegnyitót Tehetségük az „isteni ingyen kegyelem” ajándéka Berde Mária írónő és Berde Amál festőművész pályaképe címmel a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy 2023. január 17-én, 17 órakor.

Március 5-ig látogatható az Ez sör! A sernevelőtől a sörgyárig című kiállítás a Lábasházban, a Székely Nemzeti Múzeum ideiglenes kiállítóhelyén. A budapesti Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, valamint a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum közös vándorkiállítása a magyarországi sörkészítés és a sörfogyasztás történetét, a sörkészítés folyamatát, a sör-fogyasztás kultúrtörténeti kérdéseit mutatja be.