Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Azopan Fotóarchívum – ahol az analóg képek tovább élnek

Másfél évnyi előkészítés után elindult az Azopan Fotóarchívum. A www.azopan.ro egy folyamatosan bővülő háromnyelvű online gyűjtemény, amelynek célja átmenteni és elérhetővé tenni a romániai analóg fotózás értékeit az utókor számára. A gyűjtemény Szőcs Edgár, Fülöp Lóránd és Furó Lóránd-Félix nulla költségvetésből megvalósított projektje, és egyelőre önkéntes szerkesztők és segítők munkájára épül, melyhez bárki hozzájárulhat a saját fotóival, amennyiben a kurátorok úgy ítélik meg, hogy a nagyközönség számára is érdekes lehet. A kezdeményezők szívesen várják azokat a régi negatívokat és papírképeket, amelyek már csak a helyet foglalják egy dobozban. Az adományozás lehet végleges vagy csak kölcsönbe, amíg digitalizálják azokat.


Forrás: Azopan/Dr. Horváth Attila

Az Azopan Fotóarchívum elnevezést az azonos nevű fekete-fehér fotófilmről kapta, melyet a marosvásárhelyi Azomureș gyártott 2003-ig, és amely sokáig a legelterjedtebb volt Romániában. (Megjegyzés: Sokan nem tudják, de a romániai fényérzékeny anyaggyártás a marosvásárhelyi Horváth testvéreknek köszönhető. Az ők kis üzemüket államosították és fejlesztették tovább, sokáig az alapítók vezetésével.) Ugyanakkor főhajtás is az alkalmazott modellt meghonosító magyarországi Fortepan előtt, amellyel partnerségben állnak.

Az archívum sajtópartnere a Transindex, ahol rendszeresen jelennek majd meg cikkek az archívum képeire alapozva, de a szerkesztők abban bíznak, hogy a többi újság, blog is használni fogja az adatbázist cikkek írására és illusztrálására. A projekthez kapcsolódik a Régi fotók Erdélyből Facebook-csoport is, mely egy éve indult és már több mint 7500 taggal rendelkezik. Itt az elmúlt év során rokonok és rég elveszett barátok találtak egymásra, rendszeresen képeket fejtenek meg a tagok és sokszor érdekes emberi történetek kerülnek felszínre.

 

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

A szervezők idén is csűrfiával és népi játszótérrel várják a legkisebbeket, tematikus filmekkel, túrákkal, tárlatvezetésekkel, mesemondással és beszélgetésekkel az örök kíváncsiakat, valamint függőágyakkal a megfáradtakat.

Ebben a közös utazásban számos helyszín, idősík és téma váltakozik: bejárhatjuk az öreg kontinenst, találkozhatunk zarándokokkal, trubadúrokkal, királyokkal és szerzetesekkel.

 Az ifjúsági akadémia témája, címe: Kincses Kárpát-medence. A magyarság hagyományos értékei.

Az eseményt tavaly a járványügyi korlátozások miatt napolták el, XIII. kiadása azonban most már biztosan 2021. július 11. és 16. között lesz.

Gyenyisz Sapovalov és a Csíki Kamarazenekar tart közös hangversenyt 2021. június 20-án, vasárnap 18 órától a csíkszeredai Csíki Moziban.

Újra virtuális színházlátogatásra hívja közönségét a kolozsvári bábszínház, online látható előadásokkal.

A rendezvény mindhárom nap A maszk lehetőségei című előadássorozattal kezdődik, Modesto Casarin olasz rendező vezetésével.

A tárlat anyagát a Magyar Honvédelmi Minisztérium felkérésére állították össze történészek, grafikusok és fényképészek, és először 2015. október 6-án mutatták be Budapesten.

Az érdeklődőket könyvbemutatók és kiállítások várják, de a szervezők az ovis és kisiskolás gyermekeknek is tartogatnak meglepetéseket.

A koronavírus okán elmaradt Méra World Music világzenei csűrfesztivál szervezői szeptember 17. és 20. között négynapos koncertsorozattal, népzenei mesterkurzussal és fotókiállítással kedveskednek a fesztivál rajongóinak, a világzene és népzene szerelmeseinek.

Augusztus 22-én este ért véget a IV. KaravanAct utazószínházi fesztivál, amely augusztus 17-én rajtolt Nagykárolyban és Börvelyben, majd Kolozsváron folytatódott, és Szatmárnémetiben zárult. Az idei fesztivál lengyelországi, sepsiszentgyörgyi és kolozsvári előadásokkal, valamint egy koncerttel várta a nézőit.

A szervezők felhívják az érdeklődők figyelmét, hogy belépéskor használják a kézfertőtlenítőt, az előadás ideje alatt viseljenek maszkot, továbbá tartsanak kétméteres távolságot a jelenlévőktől.

A fesztivál programjai az érvényben lévő egészségügyi biztonsági intézkedések betartásával zajlanak majd. A koncerteken a helyek száma a térnek megfelelően korlátozva lesz, a helyeket a megérkezés sorrendjében lehet elfoglalni. 

A kialakult járványügyi helyzet bizonytalansága miatt a 2020. június 27-re meghirdetett tordaszentlászlói XXXI. Szent László-napi kórustalálkozót egy évvel halasztják.

Az esemény keretében Benkő Levente bemutatja a Zúgott a Dnyeszter partja – Ujházy Sándor hadnagy emlékei című könyvét is.