Azopan Fotóarchívum – ahol az analóg képek tovább élnek

Másfél évnyi előkészítés után elindult az Azopan Fotóarchívum. A www.azopan.ro egy folyamatosan bővülő háromnyelvű online gyűjtemény, amelynek célja átmenteni és elérhetővé tenni a romániai analóg fotózás értékeit az utókor számára. A gyűjtemény Szőcs Edgár, Fülöp Lóránd és Furó Lóránd-Félix nulla költségvetésből megvalósított projektje, és egyelőre önkéntes szerkesztők és segítők munkájára épül, melyhez bárki hozzájárulhat a saját fotóival, amennyiben a kurátorok úgy ítélik meg, hogy a nagyközönség számára is érdekes lehet. A kezdeményezők szívesen várják azokat a régi negatívokat és papírképeket, amelyek már csak a helyet foglalják egy dobozban. Az adományozás lehet végleges vagy csak kölcsönbe, amíg digitalizálják azokat.


Forrás: Azopan/Dr. Horváth Attila

Az Azopan Fotóarchívum elnevezést az azonos nevű fekete-fehér fotófilmről kapta, melyet a marosvásárhelyi Azomureș gyártott 2003-ig, és amely sokáig a legelterjedtebb volt Romániában. (Megjegyzés: Sokan nem tudják, de a romániai fényérzékeny anyaggyártás a marosvásárhelyi Horváth testvéreknek köszönhető. Az ők kis üzemüket államosították és fejlesztették tovább, sokáig az alapítók vezetésével.) Ugyanakkor főhajtás is az alkalmazott modellt meghonosító magyarországi Fortepan előtt, amellyel partnerségben állnak.

Az archívum sajtópartnere a Transindex, ahol rendszeresen jelennek majd meg cikkek az archívum képeire alapozva, de a szerkesztők abban bíznak, hogy a többi újság, blog is használni fogja az adatbázist cikkek írására és illusztrálására. A projekthez kapcsolódik a Régi fotók Erdélyből Facebook-csoport is, mely egy éve indult és már több mint 7500 taggal rendelkezik. Itt az elmúlt év során rokonok és rég elveszett barátok találtak egymásra, rendszeresen képeket fejtenek meg a tagok és sokszor érdekes emberi történetek kerülnek felszínre.

 

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

A szervezők felhívják az érdeklődők figyelmét, hogy belépéskor használják a kézfertőtlenítőt, az előadás ideje alatt viseljenek maszkot, továbbá tartsanak kétméteres távolságot a jelenlévőktől.

A fesztivál programjai az érvényben lévő egészségügyi biztonsági intézkedések betartásával zajlanak majd. A koncerteken a helyek száma a térnek megfelelően korlátozva lesz, a helyeket a megérkezés sorrendjében lehet elfoglalni. 

A kialakult járványügyi helyzet bizonytalansága miatt a 2020. június 27-re meghirdetett tordaszentlászlói XXXI. Szent László-napi kórustalálkozót egy évvel halasztják.

Az esemény keretében Benkő Levente bemutatja a Zúgott a Dnyeszter partja – Ujházy Sándor hadnagy emlékei című könyvét is.

A szervezők felkérik a találkozóra benevező kórusokat, hogy műsoruk ne haladja meg a 10-12 percet, továbbá lehetőség szerint minden műsor tartalmazzon legalább egy Kodály Zoltán-művet.

„Úgy tekintünk a romániai oktatási rendszerre, mint egy hiányos, érthetetlenül megfogalmazott, sokszor tartalmatlan szövegre, amelyet sokan korrektúráztak, szerkesztgettek, de amit ideje lenne teljesen újraírni és másként menteni el.”

November 6-án, szerdán 17 órától bemutatják Magyari Sára Takázás című, (média)nyelvészeti írásokat tartalmazó könyvét, valamint a Nem tömb, nem szórvány: Szilágy című többszerzős kötetet.

Jó hangulatú és tartalmas találkozón, beszélgetésen vehettek részt mindazok, akik pénteken este ellátogattak a Györkös Mányi Albert Emlékházba (GYMAE), ahol újabb kistérséggel ismerkedhettek meg a Művelődés folyóirat szerkesztősége és az Emlékház által közösen szervezett Régiók bemutatkozása sorozatban.

Nincs jelentkezési vagy benevezési díj, a műhely működési költségeit a Kolozsvári Magyar Opera fedezi.

A rendezvényről Ferencz Angéla főszervező mesélt többet a Erdélyi Magyar Televízió adásában.

Hamarosan megkezdődik a már hagyományosnak számító Csíkszeredai Régizene Fesztivál, amelyről Ferencz Angéla főszervező mesélt többet az Erdélyi Magyar Televízió adásában.

Hamarosan megkezdődik a már hagyományosnak számító Csíkszeredai Régizene Fesztivál, amely szerves részét képezi a csíki, erdélyi nyári programoknak, miközben évente több ezer személyt szólít meg.

A szervezők idén is csűrfiával és játszóházzal várják a legkisebbeket, tematikus filmekkel, túrákkal, tárlatvezetésekkel, mesemondással és beszélgetésekkel az örök kíváncsiakat, gasztroudvarral az ínyenceket, valamint közösségi szövéssel az alkotó szelleműeket.

Még vannak szabad helyek a július 7–12. között zajló Régizene Nyári Egyetem kurzusain, amelyet az előző évekhez hasonlóan a Hargita Megyei Kulturális Központ, Hargita Megye Tanácsa és a Cultura Nostra Egyesület szervez Csíkszeredában.

A szervezők kérik a találkozóra benevező kórusokat, hogy műsoruk ne haladja meg a 10-12 percet, és lehetőség szerint minden kórus műsora tartalmazzon legalább egy Kodály Zoltán-művet.