Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Azopan Fotóarchívum – ahol az analóg képek tovább élnek

Másfél évnyi előkészítés után elindult az Azopan Fotóarchívum. A www.azopan.ro egy folyamatosan bővülő háromnyelvű online gyűjtemény, amelynek célja átmenteni és elérhetővé tenni a romániai analóg fotózás értékeit az utókor számára. A gyűjtemény Szőcs Edgár, Fülöp Lóránd és Furó Lóránd-Félix nulla költségvetésből megvalósított projektje, és egyelőre önkéntes szerkesztők és segítők munkájára épül, melyhez bárki hozzájárulhat a saját fotóival, amennyiben a kurátorok úgy ítélik meg, hogy a nagyközönség számára is érdekes lehet. A kezdeményezők szívesen várják azokat a régi negatívokat és papírképeket, amelyek már csak a helyet foglalják egy dobozban. Az adományozás lehet végleges vagy csak kölcsönbe, amíg digitalizálják azokat.


Forrás: Azopan/Dr. Horváth Attila

Az Azopan Fotóarchívum elnevezést az azonos nevű fekete-fehér fotófilmről kapta, melyet a marosvásárhelyi Azomureș gyártott 2003-ig, és amely sokáig a legelterjedtebb volt Romániában. (Megjegyzés: Sokan nem tudják, de a romániai fényérzékeny anyaggyártás a marosvásárhelyi Horváth testvéreknek köszönhető. Az ők kis üzemüket államosították és fejlesztették tovább, sokáig az alapítók vezetésével.) Ugyanakkor főhajtás is az alkalmazott modellt meghonosító magyarországi Fortepan előtt, amellyel partnerségben állnak.

Az archívum sajtópartnere a Transindex, ahol rendszeresen jelennek majd meg cikkek az archívum képeire alapozva, de a szerkesztők abban bíznak, hogy a többi újság, blog is használni fogja az adatbázist cikkek írására és illusztrálására. A projekthez kapcsolódik a Régi fotók Erdélyből Facebook-csoport is, mely egy éve indult és már több mint 7500 taggal rendelkezik. Itt az elmúlt év során rokonok és rég elveszett barátok találtak egymásra, rendszeresen képeket fejtenek meg a tagok és sokszor érdekes emberi történetek kerülnek felszínre.

 

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

Nincs jelentkezési vagy benevezési díj, a műhely működési költségeit a Kolozsvári Magyar Opera fedezi.

A rendezvényről Ferencz Angéla főszervező mesélt többet a Erdélyi Magyar Televízió adásában.

Hamarosan megkezdődik a már hagyományosnak számító Csíkszeredai Régizene Fesztivál, amelyről Ferencz Angéla főszervező mesélt többet az Erdélyi Magyar Televízió adásában.

Hamarosan megkezdődik a már hagyományosnak számító Csíkszeredai Régizene Fesztivál, amely szerves részét képezi a csíki, erdélyi nyári programoknak, miközben évente több ezer személyt szólít meg.

A szervezők idén is csűrfiával és játszóházzal várják a legkisebbeket, tematikus filmekkel, túrákkal, tárlatvezetésekkel, mesemondással és beszélgetésekkel az örök kíváncsiakat, gasztroudvarral az ínyenceket, valamint közösségi szövéssel az alkotó szelleműeket.

Még vannak szabad helyek a július 7–12. között zajló Régizene Nyári Egyetem kurzusain, amelyet az előző évekhez hasonlóan a Hargita Megyei Kulturális Központ, Hargita Megye Tanácsa és a Cultura Nostra Egyesület szervez Csíkszeredában.

A szervezők kérik a találkozóra benevező kórusokat, hogy műsoruk ne haladja meg a 10-12 percet, és lehetőség szerint minden kórus műsora tartalmazzon legalább egy Kodály Zoltán-művet.

Neki köszönhetően szerezhettünk átfogó tudást a szárazajtai vérengzésről, az 1956-os forradalom erdélyi történéseiről, munkásságával hozzájárult a barcaföldvári haláltábor szörnyűségeinek megismeréséhez.

A Bernády Közművelődési Egylet a Művelődés folyóirattal közösen szerkesztőségi találkozót tartott november 8-án, Szovátán, a városháza dísztermében

Az eseményről Dáné Tibor Kálmán, a folyóirat főszerkesztője beszélt a Román Televízió kolozsvári magyar adásában.

A csűrfesztivál utolsó napján észak- és dél-amerikai ritmusok, magyar, román és roma világzene szól majd a színpadon, de a nappali programokra is érdemes lehet benézni.

Melegen ajánljuk, hogy előtvételben vásároljanak jegyeket a csűrfesztivál szombati napjára, mivel a szervezők a helyszínen nem tudják garantálni, hogy lesznek még.

A hétvégén nagyszerű idővel, a Szarka telekben ropogós népzenével, a Chill zone-ban árnyékkal és függőágyakkal várják a vendégeket Erdély világzenei csűrfesztiválján.

J. S. Bach zenei világát több síkon értelmezhetjük: zenetörténeti, műfaji, formai, szimbolisztikus, matematikai, érzelmi, teológiai és más módon. A Máté-passió mindezen síkok összeforrásának egyik csúcsa, mely elsősorban kérdéseket fogalmaz meg, és nem válaszokat kínál fel.

Hamarosan startol az erdélyi nyarak egyik legfontosabb rendezvénye, a Csíkszeredai Régizene Fesztivál.