Az Acting Out című előadás bemutatója a Tranzit Házban

A Tranzit Ház  mindenkit meghív Mihai Lukács Acting Out című, Magyar-Gonda Estherrel és Katia Pascariuval készült interjúk és cikkek alapján készült előadásának a bemutatójára. Az előadás főszerepét Katia Pascariu színésznő alakítja. Az előadásra 2024. május 25-én és 26-án, 20 órától kerül sor Kolozsváron, a Tranzit Házban, a George Barițiu/Malom utca 16. szám alatt.

Az Acting Out a román tánc világának meghatározó alakjának, Magyar-Gonda Esthernek a történetét és forradalmi gondolatait állítja előtérbe. Esther művészek generációit befolyásolta és inspirálta az értelmes művészi kifejezés iránti elkötelezettségével. Az előadás a művész és annak színpadi teste közötti kapcsolatot járja körül.

Esther életútja, amelyet a politikai aktivizmus, a művészet iránti szenvedély és az oktatás iránti elkötelezettség jellemzett, egy összetett művész képét rajzolja ki, akinek a léte fontos történelmi eseményekkel és személyes kihívásokkal fonódott össze. A zsidó származása, valamint antifasiszta tevékenysége miatt letartóztatott és Transznisztriába deportált Esther e tapasztalatok után felhagyott táncosnői karrierjével, és a romániai hivatalos koreográfiai szcéna fejlesztésének és koordinálásának szentelte magát.

A romániai modern és kortárs tánchoz való innovatív hozzájárulásáért elismert koreográfusként, Magyar-Gonda Esther a gesztusok és az expresszív mozgás mély és eredeti, új megközelítését alakította ki. Személyes küzdelmét tükrözi Katia Pascariu színésznőnek a saját történetéhez való viszonya, amely a teatralitás, valamint a tipikusnak tekintett testiség egy bizonyos stílusát kérdőjelezi meg.

„Ez egy olyan előadás, amely a feladás gondolatának a leküzdéséről szól, és amely az előadóművészet két különböző évszázadból származó, de hasonló kérdéseket felvető személyiségét, Magyar-Gonda Esthert és Katia Pascariut állítja párhuzamba. Témája a művész viszonya a saját testéhez, a társadalmi és történelmi akadályokhoz, a saját félelmeihez és szégyenérzetéhez, a lemondáshoz és a továbblépéshez, a megnyilatkozás lehetőségéhez. Kutatásunk Magyar-Gonda Esther koreográfus titokzatos döntéséből indult ki, hogy miért hagyta abba a táncot és számolta fel a színpadi gesztus megszállottságát. Végül az előadás annak az megelégedettségéről szól, hogy minden nehézség ellenére is hajszoljuk azt, amit akarunk” – mondja Mihai Lukács rendező.

A Centrul Dialectic és a Tranzit Ház közös produkciójában interdiszciplináris csapat dolgozott együtt: a díszletet, a jelmezeket és a videókat Miklósi Dénes és Miklós Szilárd képzőművészek készítették, a koreográfiát Sinkó Ferenc állította össze, a zenét Oana Hodade komponálta, a fényrendező Török Ákos, a rendezőasszisztens pedig Jasmina Cloșcă volt. Az „Acting Out" archívumkutatáson alapul. A bukaresti Nemzeti Táncközpont archívumának anyagai kulcsfontosságúak voltak a művészeti csapat számára az előadás kidolgozásában.


Az előadást román nyelvű, magyar feliratozással.

Jegyek vásárolhatóak online az Eventbook eventbook.ro/other/tickets-acting-out oldalán, vagy a Tranzit Házban, a George Barițiu/Malom utca 16. szám alatt, az előadások előtt, a szabad helyek függvényében, készpénzes fizetéssel.

Az előadás "A gesztus anamnéziája" projekt keretében jött létre. A projekt társfinanszírozója a Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága (AFCN).

A projekt nem feltétlenül képviseli a Nemzeti Kulturális Alap Igazgatóságának (AFCN) álláspontját. Az AFCN nem vállal felelősséget a projekt tartalmáért és a projekt eredményeinek felhasználási módjáért. Ezek teljes mértékben a támogatás kedvezményezettjének felelősségét képezik.

Új hozzászólás