Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

A zene legyőzi a rákot – adománygyűjtő segélykoncert

A Voces-ProArt Kulturális Egyesület szervezésében július 5-én kedden 17:30 és 20:00 órától a sepsiszentgyörgyi és csíkszeredai zenészekből alakult Slang Gospel Band együttes adománygyűjtő koncertet tart A zene legyőzi a rákot címmel. Az adományokból begyűlt összeget Cserkész Adalbert-Jimmy kezelési költségeinek fedezésére fordítják.

Cserkész Adalbert Jimmyt, a kiváló sepsiszentgyörgyi zenészt, 2019-ben vastagbéldaganattal diagnosztizálták. A sikeres műtét és a kemoterápiás kezelés ellenére 2022. januárjában áttétet fedeztek fel a tüdőn. Az újabb műtét után, jelenleg kemoterápiás kezelés alatt áll, de a magyarországi Oncompass Medicine Precíziós onkológiai program vizsgálatainak eredményeként személyre szabott kezelésben részesülhet. A kezelés havi összege 4400 euró, ezért adománygyűjtő koncertekkel szeretnék segíteni.

Ez év márciusában megalapították a Slang Gospel Band nevű 25 tagú együttest, amellyel Szent György Napokon már rövid bemutatkozó koncertet is tartottak. Az együttes célja adománygyűjtő segélykoncerteteket tartani, hogy anyagi támogatással és a zene gyógyító erejével segítsék legyőzni a betegséget, annak, aki ebben szenved.

Az első segélykoncertre július 5-én a sepsiszentgyörgyi Tamás Áron Színház nagytermében kerül sor, 17 óra 30 perctől, majd ezt követi még egy koncert 20 órától ugyanott. Ez alkalommal Dr. Banki Endre operatív igazgató és Miklós Magdolna ismertetik a precíziós onkológiai programot, hogy minél több emberhez eljusson ez a páratlan lehetőség. A gyógyító dallamokat pedig az együttes tagjai: Bene Zoltán (billentyűk), Ferenczi Tihamér (zongora) Gáspár Álmos (gitár), Kerezsi Csongor (basszusgitár), Cserkész Adalbert (Jimmy-dobok), Luiza Zan énekesnő és a 16 tagú Snaps és Voces kórus tagjai biztosítják.

A koncertekre a belépés ingyenes, a helyek száma viszont korlátozott. Ülőhelyet a sepsiszentgyörgyi központi jegyirodában lehet kiváltani július 4-én, hétfő délután 16 óráig. A szabadon maradt helyekre az előadások előtt, a helyszínen is lehet ülőhelyet váltani. Akinek lehetősége van és szeretne adományozni, az megteheti majd a helyszínen kihelyezett urnákba, vagy bankos, esetleg revolutos utalással is:

  • Cserkész Adalbert, revolut@cserke8phe, RO05 BREL0005 5084 9510 0100, IBAN: LT95 3250 0143 1148 1276, BIC: REVOLT2;
  • Asociatia Culturala Voces-Proart, IBAN: RO87 BRDE 150S V217 5500 1500, SWIFT Code BRDEROBU,
  • PayPal: https://www.paypal.me/csadalbert.
Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

Hétköznapi hőseink – írjunk történelmet! elnevezésű kezdeményezés írásait tartalmazó kötetet 2022. augusztus 20-án délután 14 órától mutatjuk be a Kolozsvári Magyar Napok keretében.

Az előadásokban bemutatják az energiatermelés és az energiahordozók természetének alakulását, valamint jövőbeli tervek, elképzelések is terítékre kerülnek.

A rendezvény Nagy Gábor, a 100 éve elhunyt híres kolozsvári vendéglős és szállodatulajdonos tevékenységét mutatja be.

Boér Mária Napkelet országa című könyvét, a Vetekedik vala háromféle világ elnevezésű trilógia I. kötetét mutatják be Kolozsváron, a Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány székhelyén.

Augusztus 20-án (10,30-tól) Benedekmezőn (Sepsiszentgyörgy mellett) a Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete megszervezi a Tündérvár Családi Fesztivált, melyen egésznapos, tartalmas foglalkozásokra várják a családokat.

A Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány, a Szarkaláb Néptáncegyüttes és a SzINT Kulturális Egyesület (Szent István-napi Néptáncalálkozóért Egyesület), folyó év augusztus 12-21 között az idén is megszervezi, immár huszonnegyedik alkalommal, a Szent István-napi Nemzetközi Kisebbségi Néptánctalálkozót.

A legfeljebb húszfős csoportok félóránként mehetnek fel a toronyba, hogy megtekintsék a felújított templomot és Kolozsvárt madártávlatból. 

Fontos tudnivaló: a torony kizárólag előzetes regisztrációt követően látogatható, a jelentkezés során kapott visszaigazoló e-mail felmutatásával. 

Erdély legjelentősebb kulturális fesztiválján hatvan helyszínen négyszázötven programmal várják az érdeklődőket.

Kultúrák találkozása, fergeteges koncertek, kalotaszegi ízek, családi programok, hajnalig tartó tánc és baráti beszélgetések jelentették a fesztivál hetedik kiadását.

A könyvtár magyar részlege 2022 augusztusától kezdődően egy friss kezdeményezésnek, a klasszikus orosz könyvklubnak lesz a házigazdája. A klasszikus orosz irodalom kimagasló alkotásainak értő bemutatása, az olvasás során felmerülő kérdések megvitatása mellett figyelmet fordítanak az orosz kultúra számos remekművére is.

Pénteken, augusztus 12-én, 19:00 órától az Erdélyi Dudás Rend koncertezik Sepsiszentgyörgyön, a KultúrPark színpadán. A 2008-ban Vajdahunyadon alakult együttes Európa különböző történelmi korszakaiból és területeiről származó dallamokat ötvöz korunk zenei hangzásvilágával.

Zabolára utazik a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy Szentimrei 100 nevet viselő kültéri kiállítása, mely tavaly jött létre a jeles néprajzkutató születésének 100. évfordulója alkalmából. 2022. augusztus 2-án, Zabolán, a Csángó Néprajzi Múzeum előtt 16 órai kezdettel mutatja be a tárlatot Szebeni Zsuzsanna, a Liszt Intézet vezetője.

A fesztivál a dobra és az oly sokszínű ütős, meg perkúciós hangszerekre építkezve vezeti el az érdeklődőket a világzene, jazz és igényes rockzene ritmusközpontú világába augusztus 5-7. között.

Kovászna városközpontja ad otthont 2022. július 30-31. között a harmadik Orbaiszéki Forgács Fesztiválnak. A hajdani kézműves mesterségeket bemutató rendezvény célja, hogy erősítse az orbaiszéki emberek identitástudatát, ugyanakkor az idelátogató turisták is betekintést nyerhessenek a székelyek életébe, hagyományaiba, kultúrájába.