A szabadságharc mécsesei – Női honvédek

A szabadságharc mécsesei - „Női honvédek –200 éve született Bányai Júlia, az 1848-as forradalom és szabadságharc honvédszázadosa” kiállításmegnyitó és kerekasztal-beszélgetés

Időpont: 2024. április 24,11 óra
 Helyszín: Sepsiszentgyörgy, Bod Péter Megyei Könyvtár háta mögötti emlékpark (kiállításmegnyitó) és Bod Péter Megyei Könyvtár díszterme (kerekasztal beszélgetés)

A Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy kiemelt Szent György napi meghívottai: Batthyány Schmidt Margit, a Magyar Batthyány Alapítvány és a Magyar Női Unió elnöke, és Gulyás Adrienn történész, a Károli Gáspár Református Egyetem Történelemtudományi Doktori Iskolájának doktorandája és a kiállítás szakmai anyagának összeállítója lesznek.

A kibővített és kültéri formára alakított tárlat célja, hogy emléket állítson az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharcban meghatározó szerepet betöltő magyar nők hősiességének, elévülhetetlen érdemeinek. Legyen szó akár zászlóanyákról, ápolásszervezőkről és ápolónőkről, honvédnőkről vagy épp katonafeleségekről. A kiállításon megismerhetők a forradalmi idők meghatározó női karakterei, akiknek hazafias tettei jelentős mértékben formálták Magyarország jövőjét. A számos helyszínen bemutatkozott nagysikerű tárlat sepsiszentgyörgyi állomásának apropója, Bányai Júlia honvédszázados születésének bicentenáriuma, akinek rendkívüli pályaképét is megismerhetjük.

A kiállításmegnyitót a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében kerekasztal- beszélgetés követi. Batthyány Schmidt Margittal, a Magyar Batthyány Alapítvány és a Magyar Női Unió elnökével, valamint Gulyás Adrienn történésszel, a Károli Gáspár Református Egyetem Történelemtudományi Doktori Iskolájának doktorandájával, Szebeni Zsuzsanna a Liszt Intézet beszélget. Az eszmecsere fókuszában: gróf Batthyány Lajos és felesége, gróf Zichy Antónia pályaképe, valamint a Szeben megyei Vízaknán született Bányai Júlia honvédszázados kalandos életútja áll, Gulyás Adrienn történész legújabb kutatásai tükrében.

Szervező: Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy, Magyar Batthyány Alapítvány
Együttműködő partner: Bod Péter Megyei Könyvtár

Új hozzászólás