A Stúdió Színház heti műsora

Április 7-én, vasárnap 19 órától a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem és a Havi Dráma koprodukciójaként létrejött Ványa és Ő című előadást láthatják Patkó Éva rendezésében.

Az egyik próbán becsuktam a szememet. Kíváncsi voltam, hol van a fény. Olyan, ami a sötétben is látszik. Ványa lelkében? Jelena lelkében? Ültem lehunyt szemmel a nézőtéren, és egyszer csak kiderült valami. Kiderült, hogy miközben ezek itt mindenfélét egymás fejéhez vagdosnak, aközben minden szó, az elutasító is, az arculcsapásként elcsattanó is a szerelem viszonzása. Ez az igazság került fényre ott a sötétben. A fény világosságánál is nagyobb fényességre. – mondja Láng Zsolt az előadásról, amelyben Hatházi András és Monica Ristea játssza a főszerepet. 

Hatházi András színész, író és rendező, jelenleg a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Karának oktatója, valamint a Csíki Játékszín társulatának tagja. Románia legrangosabb színházszakmai elismerése, az UNITER-díj többszörös jelöltje és díjazottja. 2008-ban A Legjobb férfi színész kategóriában elnyerte az UNITER-díjat Ványa bácsi címszerepéért (Kolozsvári Állami Magyar Színház, rendezte: Andrei Şerban).

További szerepekben közreműködnek: Balogh Hanna Beáta, Boldizsár Anna, Elabassy Ádám, Gyárfás-Moisii Sára, Győrfi Borbála, Kiss Amália, Kulcsár Maja, Tanka Sophie, a Marosvásárhelyi Művészeti Főgimnázium zeneszakos diákjai. Zenei vezetők az Árvácska előadásból már jól ismert Máthé Péter és Kiss Vivienn; dramaturg Láng Zsolt; a projekt koordinátora egyetemünk doktorandusz hallgatója, Kelemen Roland. A jelmezt Mihály Katalin, a marosvásárhelyi színi látványtervező szakos végzettje készítette, a plakáttervért Balázs-Bécsi Anna látványtervező szakos hallgató felelt. Az előadásban megjelenő fotó-videó elemek Kovács István, marosvásárhelyi új-média szakos magiszteri hallgató munkája. A teljes szervezésért köszönet Albert Máriának és Szabó Róbert Csabának, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem oktatóinak. 

 

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem végzős színészosztálya április 9-én, kedden 19 órától adja elő a Stúdió Színházban Móricz Zsigmond kisregénye, az Árvácska nyomán készült, Állami című előadását Forgács Péter rendezésében.

Minden társadalom leírható azzal, ahogy bánik a gyerekeivel. Móricz Zsigmond kisregénye, az Árvácska, a gyermekbántalmazás őstörténete a magyar irodalomban ma is aktuális, borzalmai bármikor megtörténhetnek, sőt megtörténnek környezetünkben. A másodéves magiszteri színészosztály és vendégtanárunk, Forgács Péter olvasatában négy színésznő eleveníti fel a történetet, amely mélyrehatóan foglalkozik a család, a szeretetlenség és a szeretetéhség groteszk természetével.

Árvácska. Kovács István fotója
Árvácska. Kovács István fotója

A Magyar Művészeti Kar produkciójában Drunek Sára, Ferencz Evelin, Jankovics Katalin és Pósa Fruzsina másodéves magiszteri színész szakos hallgatók játszanak. A díszlet- és jelmeztervet Bács Krisztina, a Román Művészeti Kar harmadéves látványtervező szakos hallgatója készítette. Az előadás rendezője Forgács Péter.

 

 

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem végzős színészosztálya április 11-én, csütörtök 13 órától frissített szereposztással adja elő a Stúdió Színházban Johanna, avagy maradjunk már emberek című előadását Mohácsi János rendezésében.

Jeanne d’Arc látomásai által vezérelve csatlakozott a francia sereghez, és a százéves háborúban az angolok ellen páncélban, fegyverrel többször is diadalmasan védte népét. Az Orléans-i szűz száz éve szent, és hatszáz éve halott: tizenkilenc évesen eretnekség vádjával küldte máglyára az akkori hatalom.

Jeanne kapott egy hófehér páncélt, és egy hófehér zászlót, amire Mária és Jézus volt hímezve. És megindult a seregek élén Orléans felé. És csak beszélt, beszélt a katonákkal. Ha káromkodtak, még le is baszta őket, mint a pengősmalacot. És azok mégis imádták. Így jutottak el Orléansig. Orléans városa még tartotta magát, de az angolok már elfoglalták fő erődítményét, a Tourelle-bástyát. Jeanne meg egyenesen nekivezette a francia sereget. A Tourelle-bástyát pedig hétpróbás, pornófüggő, politoxikomán, libernyák, liverpooli veterán tengerészgyalogosok őrizték.

Az élő zenével kísért, humorral és tragikus fordulatokkal tűzdelt történet során a színészhallgatók számtalan szerepet játszanak el, közülük sokan most láthatóak először a Stúdió Színpadán. 

Mohácsi János immár sokadjára dolgozott Marosvásárhelyen, a színin bemutatott nagysikerű Parasztopera előadás is nevéhez fűződik.

Az előadásban másodéves magiszteris színészhallgatók játszanak: Drunek Sára, Ferencz Evelin, Jankovics Katalin, Pósa Fruzsina; valamint Berencsy Martin, Csorba Kristóf-György, Dull Bence, Kitay Levent, Móró Fruzsina harmadév-alapképzéses, illetve Csiki Roland Ádám, Soós Máté Bátor, Timár Csenge Mária másodéves alapképzéses színész szakos hallgatók. 

A díszletet Bács Krisztina harmadéves látványtervező hallgató készítette, a rendező asszisztensei Némedi Emese és Muhi Zsófia (III. év rendező szak).

Az előadás rendezője Mohácsi János, zenéjét Kovács Márton szerezte. Karmester, illetve orgonán játszik intézetünk tanára, Strausz Imre-István; jelmez: Remete Kriszta m.v.

 

 

Az elsőéves magiszteri színészosztály április 12-én, pénteken 19 órától játssza a Stúdió Színházban Ivan Viripajev: Részegek című előadását Harsányi Zsolt rendezésében.

Tizennégy elveszett ember és egy görbe éjszaka, amikor mindannyian berúgtak és bevallották maguknak azt, amit józan fejjel nem tudtak. Csakis ez az onirikus, ittas állapot teremt lehetőséget számukra, hogy őszintén és bölcselkedően beszéljenek a szerelemről, a párkapcsolati válságokról, a hazugságaikról, a tabukról, a félelem nélküli életről, egy iráni filmről és a profán mindennapok isteni vonatkozásairól. Felismerik a józan boldogtalanságukat, közben mégis szabadnak érzik magukat. 

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem és az Udvartér Színház közös produkciójában Abai-Szabó Tamás, Csiky Csongor Ábel, Deli Szófia, Farkas Eszter, Hajas Krisztián, Mihály János, Molnár Gergely, Székely Krisztina, Szigyártó Johanna, Tar Erik elsőéves magiszteri színész szakos hallgatók, valamint Berencsy Martin, Csorba Kristóf-György, Móró Fruzsina, Szűcs Andrea Boglárka harmadéves alapképzéses színészhallgatók játszanak.

A díszlet- és jelmeztervet egyetemünk látványtervező szakán diplomázott Pál Alexandra készítette. Dramaturg Kelemen Roland, zenei tanácsadó Bajkó Edina, koreográfus Bezsán Noémi és Pósa Fruzsina. Az előadás rendezője Harsányi Zsolt.

A két órás előadásban sztroboszkópot használunk; megtekintése 14 éven felülieknek ajánlott. A szerző engedélyét a henschel SCHAUSPIEL Theaterverlag Berlin (DE) és a Hofra Kft. Közvetítette. 

 

 

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem elsőéves magiszteri színészosztálya április 16-án, kedden 19 órától adja elő a Köteles utcában ex-terápia című mozgás-színházi előadását Fehér Ferenc rendezésében.

Pulzálás. Nem az előadással kezdődik, és nem is vele ér véget, de ebben az egy órában felerősödik. Érzések és érzelmek széles skáláját felszabadító lüktetés ránt magával, amiben elszabadult táncosok a szerelmi kapcsolatok monoton sokféleségét jelenítik meg. Vigyázat a hatalmas, egybefüggő örvény mindenkit beszippant!

Szereplők: Abai-Szabó Tamás, Csiky Csongor Ábel, Deli Szófia, Farkas Eszter, Hajas Krisztián, Mihály János, Rubold Emília, Székely Krisztina, Szigyártó Johanna, Tar Erik elsőéves magiszteri színész szakos hallgatók. Látványtervező konzulensként közreműködött Bács Krisztina, harmadéves látványtervező szakos hallgató. A rendező asszisztense Molnár Balázs, harmadéves rendező szakos hallgató. Az előadás időtartama másfél óra, és tizenhat éven felülieknek ajánlott. 

Az előadásban nagy mennyiségű füstöt használnak; megtekintése 14 éven felülieknek ajánlott.

 

A jegyek interneten megvásárolhatók elővételben a Stúdió Színház weboldalán feltüntetett online rendszerben, vagy az előadás helyszínén, kezdés előtt egy órával. Jegyeket foglalhatnak a 0791.22.99.77 telefonszámon vagy a jegy@studioszinhaz.ro email címen. A Stúdió Színházról bővebb információt a www.studioszinhaz.ro honlapon találnak.

Új hozzászólás