A Nyárád mente is eljött Kolozsvárra, a Györkös-házba

Jó hangulatú és tartalmas találkozón, beszélgetésen vehettek részt mindazok, akik pénteken este ellátogattak a Györkös Mányi Albert Emlékházba (GYMAE), ahol újabb kistérséggel ismerkedhettek meg a Művelődés folyóirat szerkesztősége és az Emlékház által közösen szervezett Régiók bemutatkozása sorozatban. Ez alkalommal a Nyárád mente értékeit, hagyományait, szokásait, kulturális stb. életét ismerhette meg a kolozsvári közönség a Nyárád mente Kistérségi Társulás közreműködésével.


Barabás László

Elsőként Kós Katalin, a GYMAE vezetője és Dáné Tibor Kálmán, a Művelődés folyóirat főszerkesztője, a sorozat ötlet- és házigazdája köszöntötte a jelenlévőket, utóbbi felelevenítve, hogy mi késztette őket a rendezvénysorozat beindítására. Tekintettel arra, hogy a Művelődés szerkesztőségének is több kollégája székely, illetve sokan vannak Kolozsváron, akik Székelyföld különböző térségeiből származnak, letelepedtek vagy éppen egyetemi tanulmányaikat folytatják a kincses városban, ezért úgy gondolták: az évente egyszer megrendezett eseménnyel „megidézik” a szülőföldet, elbeszélgetve velük arról, hogyan értelmezik az „itthon”, és/vagy az „otthon” gondolatkörét, azaz hogyan látják a szülőföldet, miben tudják ezt a távolból segíteni, illetve a szülőföld miként tud bekapcsolódni a kolozsvári kultúrkörbe?


Jakab Sámuel

A korábbi rendezvényekhez hasonlóan a Nyárád mentéről is több, szerteágazó előadás hangzott el: Balássy András, a Nyárádmente Kistérségi Társulás / Nyárádmente LEADER Egyesület munkatársa a vidékfejlesztés különböző vetületeiről beszélt, Barabás László néprajzkutató, főiskolai tanár az itteni népszokásokat, hagyományokat elevenítette fel, Jakab Sámuel egyetemi oktató, a nyárádszeredai oktatási központ volt vezetője a Nyárád menti kertészeti kultúráról árult el érdekességeket, Nyárádszereda művelődési életét pedig Suba Gyöngyi, a Nyárádszeredai Művelődési Ház vezetője mutatta be. A Nyárád menti küldöttséget elkísérte, Dászkel László, a Kistérségi Társulás elnöke is.


Suba Gyöngyi

Az előadásokat kötetlen beszélgetés követte Benkő Levente, a Művelődés folyóirat vezető szerkesztőjének moderálásával. A jelenlévők közül több Kolozsváron élő, Nyárád mentéről elszármazott is megszólalt, felelevenítve szülőföldjükkel kapcsolatos emlékeiket. Összességében az est végkicsengése az volt, bárhova is vesse az embert a sors, az élet, a munkája, gyökereitől nem tud, illetve nem is szabad elszakadni. Ugyanakkor az is megfogalmazódott, hogy a felmerülő nehézségek, problémák és gondok ellenére igenis van jövő Erdélynek ebben a kistérségében. A tervek szerint a Nyárád menti régióról úgyszintén mellékletet ad majd ki a Művelődés folyóirat, amelyben bemutatják ennek a vidéknek is az értékeit.

 

(Szabadság)

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

A szervezők felhívják az érdeklődők figyelmét, hogy belépéskor használják a kézfertőtlenítőt, az előadás ideje alatt viseljenek maszkot, továbbá tartsanak kétméteres távolságot a jelenlévőktől.

A fesztivál programjai az érvényben lévő egészségügyi biztonsági intézkedések betartásával zajlanak majd. A koncerteken a helyek száma a térnek megfelelően korlátozva lesz, a helyeket a megérkezés sorrendjében lehet elfoglalni. 

A kialakult járványügyi helyzet bizonytalansága miatt a 2020. június 27-re meghirdetett tordaszentlászlói XXXI. Szent László-napi kórustalálkozót egy évvel halasztják.

Az esemény keretében Benkő Levente bemutatja a Zúgott a Dnyeszter partja – Ujházy Sándor hadnagy emlékei című könyvét is.

A szervezők felkérik a találkozóra benevező kórusokat, hogy műsoruk ne haladja meg a 10-12 percet, továbbá lehetőség szerint minden műsor tartalmazzon legalább egy Kodály Zoltán-művet.

„Úgy tekintünk a romániai oktatási rendszerre, mint egy hiányos, érthetetlenül megfogalmazott, sokszor tartalmatlan szövegre, amelyet sokan korrektúráztak, szerkesztgettek, de amit ideje lenne teljesen újraírni és másként menteni el.”

November 6-án, szerdán 17 órától bemutatják Magyari Sára Takázás című, (média)nyelvészeti írásokat tartalmazó könyvét, valamint a Nem tömb, nem szórvány: Szilágy című többszerzős kötetet.

Nincs jelentkezési vagy benevezési díj, a műhely működési költségeit a Kolozsvári Magyar Opera fedezi.

A rendezvényről Ferencz Angéla főszervező mesélt többet a Erdélyi Magyar Televízió adásában.

Hamarosan megkezdődik a már hagyományosnak számító Csíkszeredai Régizene Fesztivál, amelyről Ferencz Angéla főszervező mesélt többet az Erdélyi Magyar Televízió adásában.

Hamarosan megkezdődik a már hagyományosnak számító Csíkszeredai Régizene Fesztivál, amely szerves részét képezi a csíki, erdélyi nyári programoknak, miközben évente több ezer személyt szólít meg.

A szervezők idén is csűrfiával és játszóházzal várják a legkisebbeket, tematikus filmekkel, túrákkal, tárlatvezetésekkel, mesemondással és beszélgetésekkel az örök kíváncsiakat, gasztroudvarral az ínyenceket, valamint közösségi szövéssel az alkotó szelleműeket.

Még vannak szabad helyek a július 7–12. között zajló Régizene Nyári Egyetem kurzusain, amelyet az előző évekhez hasonlóan a Hargita Megyei Kulturális Központ, Hargita Megye Tanácsa és a Cultura Nostra Egyesület szervez Csíkszeredában.

A szervezők kérik a találkozóra benevező kórusokat, hogy műsoruk ne haladja meg a 10-12 percet, és lehetőség szerint minden kórus műsora tartalmazzon legalább egy Kodály Zoltán-művet.

A www.azopan.ro egy folyamatosan bővülő háromnyelvű online gyűjtemény, amelynek célja átmenteni és elérhetővé tenni a romániai analóg fotózás értékeit az utókor számára.