Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

A Nyárád mente is eljött Kolozsvárra, a Györkös-házba

Jó hangulatú és tartalmas találkozón, beszélgetésen vehettek részt mindazok, akik pénteken este ellátogattak a Györkös Mányi Albert Emlékházba (GYMAE), ahol újabb kistérséggel ismerkedhettek meg a Művelődés folyóirat szerkesztősége és az Emlékház által közösen szervezett Régiók bemutatkozása sorozatban. Ez alkalommal a Nyárád mente értékeit, hagyományait, szokásait, kulturális stb. életét ismerhette meg a kolozsvári közönség a Nyárád mente Kistérségi Társulás közreműködésével.


Barabás László

Elsőként Kós Katalin, a GYMAE vezetője és Dáné Tibor Kálmán, a Művelődés folyóirat főszerkesztője, a sorozat ötlet- és házigazdája köszöntötte a jelenlévőket, utóbbi felelevenítve, hogy mi késztette őket a rendezvénysorozat beindítására. Tekintettel arra, hogy a Művelődés szerkesztőségének is több kollégája székely, illetve sokan vannak Kolozsváron, akik Székelyföld különböző térségeiből származnak, letelepedtek vagy éppen egyetemi tanulmányaikat folytatják a kincses városban, ezért úgy gondolták: az évente egyszer megrendezett eseménnyel „megidézik” a szülőföldet, elbeszélgetve velük arról, hogyan értelmezik az „itthon”, és/vagy az „otthon” gondolatkörét, azaz hogyan látják a szülőföldet, miben tudják ezt a távolból segíteni, illetve a szülőföld miként tud bekapcsolódni a kolozsvári kultúrkörbe?


Jakab Sámuel

A korábbi rendezvényekhez hasonlóan a Nyárád mentéről is több, szerteágazó előadás hangzott el: Balássy András, a Nyárádmente Kistérségi Társulás / Nyárádmente LEADER Egyesület munkatársa a vidékfejlesztés különböző vetületeiről beszélt, Barabás László néprajzkutató, főiskolai tanár az itteni népszokásokat, hagyományokat elevenítette fel, Jakab Sámuel egyetemi oktató, a nyárádszeredai oktatási központ volt vezetője a Nyárád menti kertészeti kultúráról árult el érdekességeket, Nyárádszereda művelődési életét pedig Suba Gyöngyi, a Nyárádszeredai Művelődési Ház vezetője mutatta be. A Nyárád menti küldöttséget elkísérte, Dászkel László, a Kistérségi Társulás elnöke is.


Suba Gyöngyi

Az előadásokat kötetlen beszélgetés követte Benkő Levente, a Művelődés folyóirat vezető szerkesztőjének moderálásával. A jelenlévők közül több Kolozsváron élő, Nyárád mentéről elszármazott is megszólalt, felelevenítve szülőföldjükkel kapcsolatos emlékeiket. Összességében az est végkicsengése az volt, bárhova is vesse az embert a sors, az élet, a munkája, gyökereitől nem tud, illetve nem is szabad elszakadni. Ugyanakkor az is megfogalmazódott, hogy a felmerülő nehézségek, problémák és gondok ellenére igenis van jövő Erdélynek ebben a kistérségében. A tervek szerint a Nyárád menti régióról úgyszintén mellékletet ad majd ki a Művelődés folyóirat, amelyben bemutatják ennek a vidéknek is az értékeit.

 

(Szabadság)

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

Sepsiszentgyörgy hagyományos rendezvénye, az Őszi Vásár idén is nagy választékot felsorakoztató kézműves vásárral, színes zenei kínálattal és izgalmas családi- és gyerekprogramokkal várja az ősz beköszöntét megünnepelni vágyókat szeptember 29. és október 1. között a város főterén.

Óriási sikernek bizonyult az ötlet, mely szerint rendhagyó, vidám, közösségformáló és csapatépítő eseménysorozattal ünnepli meg idén a magyar dráma napját a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata. 

Szeptember 16-án zajlott a VIII. Szent Mihály Havi Forgatag Zabolán, mely rendezvényhez évek óta társul a Mikes Kupa is. Ez utóbbi a XI. kiadását élte az idén.

A magyar dráma napja alkalmából a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata is ünnepi eseménysorozattal készül. A különlegesnek ígérkező drámanapi program szeptember 21-én, csütörtökön 17.30 órakor, a hagyományokhoz híven Aranka György szobrának megkoszorúzásával veszi kezdetét. 

Románia egyetlen, kizárólag női filmeseknek szóló filmfesztiválja abból a vágyból indult, hogy egyensúlyt teremtsen a férfi és női tehetségek között a filmművészetben, egy olyan művészeti ágban, ahol a nőkhöz inkább a színészi, mint a rendezői tevékenység társul.

Otthon... vagy? - ezzel a mottóval szervezi meg a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház szeptember 18-23. között a 14. dráMA kortárs színházi találkozót.

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Ifjúsági Szervezete idén kilencedjére hirdeti meg zenei pályázatát minden erdélyi zenésznek és zenekarnak. A pályázatok leadásának határideje 2023. október 15., vasárnap éjfél. A gálaestre november 4-én kerül sor, a zenekarok fizikai jelenlétével, de természetesen ONLINE formában is közvetíteni fogjuk a Legszebb Erdélyi Magyar Dal Facebook-oldalán. 

A Jancsi és Juliska bemutatójával kezdődik a Puck Bábszínház 2023–2024-es évada. Varga Ibolya rendező a felújító próbákat már az előző évadban megkezdte, a közönség egy része pedig már az évad végén láthatta is az előadást egy nyilvános főpróba keretén belül. Szeptember 16-án 11:00 órától a Puck Bábszínház székhelyén tekinthető meg a felújított Jancsi és Juliska.

2024-ben 75 éves lesz az Ariel Színház – a jubileumi évadban bemutatók, vendégelőadások 

és számos meglepetés várja a gyerek-, ifjú- és felnőttközönséget.

 

2023. szeptember 15. és 17. között az Ars SACRA fesztivál egyházi kulturális műsorokat, szakrális művészetet, sétákat és idegenvezetéseket, nyitott templomok napjait kínálja a nagyközönségnek. Mottója: "Keresd a békét!"

Évadkezdő sajtótájékoztatót tartott a Figura Stúdió Színház, ahol Albu István igazgató ismertette a 2023-24-es évad tervezett bemutatóit, a színházi év struktúráját.

Kézdi Imola Lélekporc című verseskötetének a bemutatójára várja az érdeklődőket az Aradi Kamaraszínház szeptember 15-én, pénteken 18 órától a Boéme kávézóban (Episcopiei u. 21). Saját verseiből felolvas a szerző, akivel Kelemen Kinga dramaturg beszélget.

A kolozsvári hóstáti közösség intézményeinek értékmegőrző tevékenységébe kaphatnak betekintést azok, akik 2023. szeptember 12-én, kedden 18 órakor eljönnek az EME Napoca/Jókai utca 2.-4. szám alatti székhelyének előadótermébe.

Szeptember 7-én, csütörtökön 18 órától Sárosi Mátyás Zsolt grafikai kiállítása nyílik meg Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeum ideiglenes kiállítóhelyén, a Lábasházban.

A szeptember 8 – 10 között megszervezésre kerülő WonderPuck Utcaszínházi Fesztiválon bábelőadások, koncertek, workshopok és számos meglepetés várja az érdeklődőket. A Kolozsváron és Bonchidán zajló fesztivál 7. kiadásán a helyi művészek és a romániai bábszínházak produkciói mellett, hét külföldi társulat előadásai is láthatók lesznek. A fesztivál három napja alatt Spanyolországból, Hollandiából, Olaszországból, Magyarországról, Lengyelországból, Ukrajnából és Bulgáriából is láthatnak produkciókat.