Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

A Nyárád mente is eljött Kolozsvárra, a Györkös-házba

Jó hangulatú és tartalmas találkozón, beszélgetésen vehettek részt mindazok, akik pénteken este ellátogattak a Györkös Mányi Albert Emlékházba (GYMAE), ahol újabb kistérséggel ismerkedhettek meg a Művelődés folyóirat szerkesztősége és az Emlékház által közösen szervezett Régiók bemutatkozása sorozatban. Ez alkalommal a Nyárád mente értékeit, hagyományait, szokásait, kulturális stb. életét ismerhette meg a kolozsvári közönség a Nyárád mente Kistérségi Társulás közreműködésével.


Barabás László

Elsőként Kós Katalin, a GYMAE vezetője és Dáné Tibor Kálmán, a Művelődés folyóirat főszerkesztője, a sorozat ötlet- és házigazdája köszöntötte a jelenlévőket, utóbbi felelevenítve, hogy mi késztette őket a rendezvénysorozat beindítására. Tekintettel arra, hogy a Művelődés szerkesztőségének is több kollégája székely, illetve sokan vannak Kolozsváron, akik Székelyföld különböző térségeiből származnak, letelepedtek vagy éppen egyetemi tanulmányaikat folytatják a kincses városban, ezért úgy gondolták: az évente egyszer megrendezett eseménnyel „megidézik” a szülőföldet, elbeszélgetve velük arról, hogyan értelmezik az „itthon”, és/vagy az „otthon” gondolatkörét, azaz hogyan látják a szülőföldet, miben tudják ezt a távolból segíteni, illetve a szülőföld miként tud bekapcsolódni a kolozsvári kultúrkörbe?


Jakab Sámuel

A korábbi rendezvényekhez hasonlóan a Nyárád mentéről is több, szerteágazó előadás hangzott el: Balássy András, a Nyárádmente Kistérségi Társulás / Nyárádmente LEADER Egyesület munkatársa a vidékfejlesztés különböző vetületeiről beszélt, Barabás László néprajzkutató, főiskolai tanár az itteni népszokásokat, hagyományokat elevenítette fel, Jakab Sámuel egyetemi oktató, a nyárádszeredai oktatási központ volt vezetője a Nyárád menti kertészeti kultúráról árult el érdekességeket, Nyárádszereda művelődési életét pedig Suba Gyöngyi, a Nyárádszeredai Művelődési Ház vezetője mutatta be. A Nyárád menti küldöttséget elkísérte, Dászkel László, a Kistérségi Társulás elnöke is.


Suba Gyöngyi

Az előadásokat kötetlen beszélgetés követte Benkő Levente, a Művelődés folyóirat vezető szerkesztőjének moderálásával. A jelenlévők közül több Kolozsváron élő, Nyárád mentéről elszármazott is megszólalt, felelevenítve szülőföldjükkel kapcsolatos emlékeiket. Összességében az est végkicsengése az volt, bárhova is vesse az embert a sors, az élet, a munkája, gyökereitől nem tud, illetve nem is szabad elszakadni. Ugyanakkor az is megfogalmazódott, hogy a felmerülő nehézségek, problémák és gondok ellenére igenis van jövő Erdélynek ebben a kistérségében. A tervek szerint a Nyárád menti régióról úgyszintén mellékletet ad majd ki a Művelődés folyóirat, amelyben bemutatják ennek a vidéknek is az értékeit.

 

(Szabadság)

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

A szervezők idén is csűrfiával és népi játszótérrel várják a legkisebbeket, tematikus filmekkel, túrákkal, tárlatvezetésekkel, mesemondással és beszélgetésekkel az örök kíváncsiakat, valamint függőágyakkal a megfáradtakat.

Ebben a közös utazásban számos helyszín, idősík és téma váltakozik: bejárhatjuk az öreg kontinenst, találkozhatunk zarándokokkal, trubadúrokkal, királyokkal és szerzetesekkel.

 Az ifjúsági akadémia témája, címe: Kincses Kárpát-medence. A magyarság hagyományos értékei.

Az eseményt tavaly a járványügyi korlátozások miatt napolták el, XIII. kiadása azonban most már biztosan 2021. július 11. és 16. között lesz.

Gyenyisz Sapovalov és a Csíki Kamarazenekar tart közös hangversenyt 2021. június 20-án, vasárnap 18 órától a csíkszeredai Csíki Moziban.

Újra virtuális színházlátogatásra hívja közönségét a kolozsvári bábszínház, online látható előadásokkal.

A rendezvény mindhárom nap A maszk lehetőségei című előadássorozattal kezdődik, Modesto Casarin olasz rendező vezetésével.

A tárlat anyagát a Magyar Honvédelmi Minisztérium felkérésére állították össze történészek, grafikusok és fényképészek, és először 2015. október 6-án mutatták be Budapesten.

Az érdeklődőket könyvbemutatók és kiállítások várják, de a szervezők az ovis és kisiskolás gyermekeknek is tartogatnak meglepetéseket.

A koronavírus okán elmaradt Méra World Music világzenei csűrfesztivál szervezői szeptember 17. és 20. között négynapos koncertsorozattal, népzenei mesterkurzussal és fotókiállítással kedveskednek a fesztivál rajongóinak, a világzene és népzene szerelmeseinek.

Augusztus 22-én este ért véget a IV. KaravanAct utazószínházi fesztivál, amely augusztus 17-én rajtolt Nagykárolyban és Börvelyben, majd Kolozsváron folytatódott, és Szatmárnémetiben zárult. Az idei fesztivál lengyelországi, sepsiszentgyörgyi és kolozsvári előadásokkal, valamint egy koncerttel várta a nézőit.

A szervezők felhívják az érdeklődők figyelmét, hogy belépéskor használják a kézfertőtlenítőt, az előadás ideje alatt viseljenek maszkot, továbbá tartsanak kétméteres távolságot a jelenlévőktől.

A fesztivál programjai az érvényben lévő egészségügyi biztonsági intézkedések betartásával zajlanak majd. A koncerteken a helyek száma a térnek megfelelően korlátozva lesz, a helyeket a megérkezés sorrendjében lehet elfoglalni. 

A kialakult járványügyi helyzet bizonytalansága miatt a 2020. június 27-re meghirdetett tordaszentlászlói XXXI. Szent László-napi kórustalálkozót egy évvel halasztják.

Az esemény keretében Benkő Levente bemutatja a Zúgott a Dnyeszter partja – Ujházy Sándor hadnagy emlékei című könyvét is.