A Nyárád mente is eljött Kolozsvárra, a Györkös-házba

Jó hangulatú és tartalmas találkozón, beszélgetésen vehettek részt mindazok, akik pénteken este ellátogattak a Györkös Mányi Albert Emlékházba (GYMAE), ahol újabb kistérséggel ismerkedhettek meg a Művelődés folyóirat szerkesztősége és az Emlékház által közösen szervezett Régiók bemutatkozása sorozatban. Ez alkalommal a Nyárád mente értékeit, hagyományait, szokásait, kulturális stb. életét ismerhette meg a kolozsvári közönség a Nyárád mente Kistérségi Társulás közreműködésével.

Barabás László

Elsőként Kós Katalin, a GYMAE vezetője és Dáné Tibor Kálmán, a Művelődés folyóirat főszerkesztője, a sorozat ötlet- és házigazdája köszöntötte a jelenlévőket, utóbbi felelevenítve, hogy mi késztette őket a rendezvénysorozat beindítására. Tekintettel arra, hogy a Művelődés szerkesztőségének is több kollégája székely, illetve sokan vannak Kolozsváron, akik Székelyföld különböző térségeiből származnak, letelepedtek vagy éppen egyetemi tanulmányaikat folytatják a kincses városban, ezért úgy gondolták: az évente egyszer megrendezett eseménnyel „megidézik” a szülőföldet, elbeszélgetve velük arról, hogyan értelmezik az „itthon”, és/vagy az „otthon” gondolatkörét, azaz hogyan látják a szülőföldet, miben tudják ezt a távolból segíteni, illetve a szülőföld miként tud bekapcsolódni a kolozsvári kultúrkörbe?

Jakab Sámuel

A korábbi rendezvényekhez hasonlóan a Nyárád mentéről is több, szerteágazó előadás hangzott el: Balássy András, a Nyárádmente Kistérségi Társulás / Nyárádmente LEADER Egyesület munkatársa a vidékfejlesztés különböző vetületeiről beszélt, Barabás László néprajzkutató, főiskolai tanár az itteni népszokásokat, hagyományokat elevenítette fel, Jakab Sámuel egyetemi oktató, a nyárádszeredai oktatási központ volt vezetője a Nyárád menti kertészeti kultúráról árult el érdekességeket, Nyárádszereda művelődési életét pedig Suba Gyöngyi, a Nyárádszeredai Művelődési Ház vezetője mutatta be. A Nyárád menti küldöttséget elkísérte, Dászkel László, a Kistérségi Társulás elnöke is.

Suba Gyöngyi

Az előadásokat kötetlen beszélgetés követte Benkő Levente, a Művelődés folyóirat vezető szerkesztőjének moderálásával. A jelenlévők közül több Kolozsváron élő, Nyárád mentéről elszármazott is megszólalt, felelevenítve szülőföldjükkel kapcsolatos emlékeiket. Összességében az est végkicsengése az volt, bárhova is vesse az embert a sors, az élet, a munkája, gyökereitől nem tud, illetve nem is szabad elszakadni. Ugyanakkor az is megfogalmazódott, hogy a felmerülő nehézségek, problémák és gondok ellenére igenis van jövő Erdélynek ebben a kistérségében. A tervek szerint a Nyárád menti régióról úgyszintén mellékletet ad majd ki a Művelődés folyóirat, amelyben bemutatják ennek a vidéknek is az értékeit.

 

(Szabadság)

Új hozzászólás