Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

A mérai csűrfesztivál koncertekkel, népzenei mesterkurzussal és fotókiállítással várja a világzene szerelmeseit

A koronavírus okán elmaradt Méra World Music világzenei csűrfesztivál szervezői szeptember 17. és 20. között négynapos koncertsorozattal, népzenei mesterkurzussal és fotókiállítással kedveskednek a fesztivál rajongóinak, a világzene és népzene szerelmeseinek. A fesztiválélmény nem pótolható, viszont fontosnak találják a szervezők, hogy a műfaj képviselői és kedvelői egymásra találhassanak.

A mérai csűrfesztivál első perctől egy exkluzív, kisfesztivál volt, 1000 eladott jegyben maximalizált résztvevőszámmal. Idén, a vírushelyzet következtében csak igazán keveseknek lesz részük a népzenei és világzenei csűrkoncertek különleges élményéből, ugyanis a különkiadáson napi 90 ülőhely fog a közönség rendelkezésére állni.

A szervezők a koronavírus idején négy hazai koncerttel, egy kalotaszegi, népzenei mesterkurzussal és egy fotókiállítással készültek.

 

Koncertek:

Szeptember 17., csütörtök 20:00 – Nadara Gypsy Band

Szeptember 18., péntek 20:00 – Szilágyi Tóni

Szeptember 19., szombaton 20:00 – Nightlosers

Szeptember 20., vasárnap 20:00 – Tokos Zenekar

További információkat a rendezvény Facebook-oldalán talál: https://www.facebook.com/events/664915417482761

 

Népzenei mesterkurzus:

Szeptember 18. és 20. között kalotaszegi népzenei mesterkurzuson vehetnek részt az érdeklődők. Kalotaszegi hegedű, brácsa, bőgő és harmonika játékot fognak oktatni a Kallós Zoltán Alapítvány népzenei iskola oktatói, illetve Kalotaszeg kiemelkedő cigányzenészei. A részvétel díjtalan, de előzetes regisztrációhoz kötött.

A népzenei mesterkurzus kiemelt szakmai partnere a Kallós Zoltán Alapítvány.

Ha további részletekre kíváncsi a népzenei mesterkurzussal kapcsolatban, akkor keresse fel a rendezvény Facebook-oldalát: https://www.facebook.com/events/2647790272154182/

 

Fotókiállítás:

Szeptember 17. és 20. között, a mérai Szarka-telekben, a koncertek helyszínén az elmúlt 4 év legszebb pillanatait megörökítő fotókiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők Bethlendi Tamás és Kőmíves István fotóiból. A fotókiállítás megtekintése díjtalan.

 

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

A szervezők idén is csűrfiával és népi játszótérrel várják a legkisebbeket, tematikus filmekkel, túrákkal, tárlatvezetésekkel, mesemondással és beszélgetésekkel az örök kíváncsiakat, valamint függőágyakkal a megfáradtakat.

Ebben a közös utazásban számos helyszín, idősík és téma váltakozik: bejárhatjuk az öreg kontinenst, találkozhatunk zarándokokkal, trubadúrokkal, királyokkal és szerzetesekkel.

 Az ifjúsági akadémia témája, címe: Kincses Kárpát-medence. A magyarság hagyományos értékei.

Az eseményt tavaly a járványügyi korlátozások miatt napolták el, XIII. kiadása azonban most már biztosan 2021. július 11. és 16. között lesz.

Gyenyisz Sapovalov és a Csíki Kamarazenekar tart közös hangversenyt 2021. június 20-án, vasárnap 18 órától a csíkszeredai Csíki Moziban.

Újra virtuális színházlátogatásra hívja közönségét a kolozsvári bábszínház, online látható előadásokkal.

A rendezvény mindhárom nap A maszk lehetőségei című előadássorozattal kezdődik, Modesto Casarin olasz rendező vezetésével.

A tárlat anyagát a Magyar Honvédelmi Minisztérium felkérésére állították össze történészek, grafikusok és fényképészek, és először 2015. október 6-án mutatták be Budapesten.

Az érdeklődőket könyvbemutatók és kiállítások várják, de a szervezők az ovis és kisiskolás gyermekeknek is tartogatnak meglepetéseket.

Augusztus 22-én este ért véget a IV. KaravanAct utazószínházi fesztivál, amely augusztus 17-én rajtolt Nagykárolyban és Börvelyben, majd Kolozsváron folytatódott, és Szatmárnémetiben zárult. Az idei fesztivál lengyelországi, sepsiszentgyörgyi és kolozsvári előadásokkal, valamint egy koncerttel várta a nézőit.

A szervezők felhívják az érdeklődők figyelmét, hogy belépéskor használják a kézfertőtlenítőt, az előadás ideje alatt viseljenek maszkot, továbbá tartsanak kétméteres távolságot a jelenlévőktől.

A fesztivál programjai az érvényben lévő egészségügyi biztonsági intézkedések betartásával zajlanak majd. A koncerteken a helyek száma a térnek megfelelően korlátozva lesz, a helyeket a megérkezés sorrendjében lehet elfoglalni. 

A kialakult járványügyi helyzet bizonytalansága miatt a 2020. június 27-re meghirdetett tordaszentlászlói XXXI. Szent László-napi kórustalálkozót egy évvel halasztják.

Az esemény keretében Benkő Levente bemutatja a Zúgott a Dnyeszter partja – Ujházy Sándor hadnagy emlékei című könyvét is.

A szervezők felkérik a találkozóra benevező kórusokat, hogy műsoruk ne haladja meg a 10-12 percet, továbbá lehetőség szerint minden műsor tartalmazzon legalább egy Kodály Zoltán-művet.