Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

100 éves a Romániai Magyar Dalosszövetség

 

2022. május 13-án és 14-én ünnepi rendezvénysorozattal várja az érdeklődőket a Romániai Magyar Dalosszövetség Kolozsváron.

Program:

2022. május 13., péntek

16:00 Koszorúzás a házsongárdi temetőben. Megemlékezés a Dalosszövetség nagyjaira - Guttman Mihály sírjánál. Találkozás a Házsongárdi temető főbejáratánál (Kolozsvár, str. Avram Iancu 26-28.)

Ezt követően Kolozsvári zenei vonatkozású séta Guttmann Szabolcs műemlékvédő műépítész vezetésével.

2022. május 14., szombat

Az erdélyi kóruskultúra múltja a 100 éves Romániai Magyar Dalosszövetség égisze alatt - tudományos konferencia

Helyszín: Kolozsvári Református Kollégium Díszterme, Farkas (Kogălniceanu) utca 16.

8:30 és 13:30 óra között, 16 előadó részvételével 

15:30 Ünnepi kórushangverseny

Helyszín: Kétágú templom, Bd. 21 Decembrie 1989, 41 sz.

Fellépnek:

Kolozsvári S. Toduță Zenei Főgimnázium Guttman Mihály elemista kórus (III.-IV. osztály), karnagy: Kállay-Miklós Tünde

Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Szalman Lóránt Kórusa, karnagy: Márton Szabolcs

Marosszéki Kodály Zoltán Gyermek és Ifjúsági Kar, karnagy: Czakó Gabriella, Nagy Éva Vera

Szatmárnémeti Római Katolikus Székesegyház Glória vegyeskara, karnagy: Varga Péter

Sepsiszentgyörgyi Magyar Férfidalárda, karnagy: Jakab Árpád

Csíkszeredai Lux Aurumque kamarakórus, karnagy: Ványolós András

Kolozsvári Guttman Mihály Pedagóguskórus, karnagy: Bedő Ágnes

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

Véglegessé vált az első SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál programja. A május 26. és 29. között sorra kerülő rendezvényen 40 erdélyi és magyarországi kiadó vesz részt, mintegy 30 standon kínálják majd a könyveket.

Az Árkosi Kulturális Központ és a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy rendkívüli hegedűkoncertre hívja a zenekedvelő érdeklődőket. A fellépő előadó ezúttal a világhírű Zalai Antal hegedűművész lesz, aki egy 1733-ban készült Stradivari hegedűvel koncertezik Sepsiszentgyörgyön.

Május 12-én, csütörtökön 17 órától a sepsiszentgyörgyi Lábasházban Wanek Ferenc geológus, egyetemi oktató, tudománytörté-nész Fordulópon-tok és meghatározó személyiségek Erdély altalajkincseinek megismeréstörténetében 1920 előtt című kötetét mutatják be.

Negyedik alkal-mához érkezett a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy Üveghang Akadé-mia nevű zeneelméleti, történeti és gyakorlati képzése, melyet idén hirdetett meg első alkalommal. Ezúttal a Codex Régizene Együttes lesz a vendégük.

Az Okuláré Projekt a Fiatal Drámaírók Háza és a METRO WORKS színházművészeti szabadiskola kezdeményezése. A város- és országhatárokat átívelő kortárs dráma-felolvasóest sorozathoz csatlakozott új helyszínként a Szimpla Sepsiszentgyörgy is.

A megemlékező események követ-kező állomása Sepsiszentgyörgy, ahol a rangos életmű-kiállítást május 10-én 17 órától nyitják meg a Tamási Áron Színház előcsarnokában. 

Április 28-án mutattuk be a Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtárban a Művelődés Gyergyóról szóló különszámát. 

Április 18-án, csütörtökön dél-után nagyszámú érdeklődő jelen-létében nyitották meg a 2022-es Csoma-tárlatot a kovásznai Kádár László képtárban. 

A Vallásszabadság Háza és a Kriza János Néprajzi Társaság szeretettel hívja és várja Önöket 2022. május 2-án 18 órakor Kanalas Éva Csángó Bájolás című filmjének bemutatójára.

Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ 2022. október 7. és 16. között harmadik alkalommal szervezi meg a Kaptár dokumentumfilm-szemlét.

Közönségtalálkozó keretében mutat-juk be Gyergyó című mellékletünket áp-rilis 28-án, csütörtökön 18 órától a gyergyószentmiklósi Városi Könyvtárban. 

„Minap, március 25-én, Magyar-ország Kolozsvári Főkonzulátusának ünnepi rendez-vényén magyar állami kitüntetéseket adtak át. […] Olyan emberekről van szó, akik a kultúra, ezen belül a művészetek és a közművelődés, továbbá a tudományok, illetve a közélet/társadalmi közszolgálat terén […] sokat tettek le az asztalra” – fogalmaz Benkő Levente, a Művelődés folyóirat főszerkesztője a lapszám áprilisi vezércikkében; majd négy kitüntetett méltatását olvashatjuk.

A kolozsvári EMKE Györkös Mányi Albert Emlékháza kiállítássorozatot szervez névadója, a zenetanár-festőművész születésének 100. évfordulója alkalmából. Tisztelettel kérik mindazokat, akiknek birtokában Györkös Mányi-munkák, valamint a zenetanár-festőművészről és az emlékházról készült fotók találhatók, legyenek segítségükre. 

A háztartási és lakástextileket bemutató kiállítás 2022. április 6. és 30. között tekinthető meg Kolozsváron, az Erdélyi Néprajzi Múzeumban.

2022. április 7-én, 18 órától a Magyar Költészet Napja keretében az Apáczai Csere János Közművelődési Egyesület és a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy bemutatja Czilli Aranka kovásznai költőnő Késsel és villával című új verskötetét.