Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

A modern Kolozsvár születése

A kiegyezést követő városrendezési és modernizációs fejlesztések

Művelődés Estek második évadja október 13-án kezdődött meg a Györkös Mányi Albert Emlékházban. A meghívott előadó Fazakas László történész-kutató, az egri Eszterházy Károly Egyetem kutató asszisztense volt, aki A modern Kolozsvár születése: botrányok, érdekek és balesetek árnyékában címmel tartott előadást.

A második ipari forradalom, illetve az 1867-es kiegyezés után megkezdődtek a városrendezési és modernizációs fejlesztések a magyarországi városokban, így Kolozsváron is, amely ekkor Erdély harmadik legnagyobb települése volt a maga 26 ezer lakosával. Az első vonat 1870 szeptemberében futott be Kolozsvárra, 1872-ben pedig megnyitották a tudományegyetemet, és a város hamarosan oktatási központtá vált. Azonban a hetvenes évek második felében nehéz éveken ment keresztül Kolozsvár: kolerajárvány, tűzvész és árvíz is pusztított, majd ezt követően vízbotrányok árnyékolták be a helyiek mindennapjait. 1880-tól megkezdődtek a nagyobb infrastrukturális fejlesztések: parkosították a Trencsin és a Karolina teret, átalakították a Főteret, megnyitották a közvágóhidat és a telefonközpontot, illetve kiépítették a csatornarendszert és a vízvezetékrendszert, 1905-re pedig Kolozsvárra is megérkezett a hőn áhított villamos közvilágítás.

Művelődés Estek következő előadását Benkő Levente történész, a folyóirat szerkesztője fogja tartani A romániai magyar értelmiségi elit és 1956 címmel november 9-én 18 órától, ugyancsak a Györkös Mányi Albert Emlékházban.


Fazakas László történész-kutató


Kós Katalin, a Györkös Mányi Albert Emlékház vezetője, illetve Fazakas László


Dáné Tibor Kálmán, a Művelődés folyóirat főszerkesztője


Képsorok az eseményről


Képsorok az eseményről


Képsorok az eseményről


Képsorok az eseményről


Képsorok az eseményről


Képsorok az eseményről


Képsorok az eseményről


Képsorok az eseményről


Képsorok az eseményről (Demeter Zsuzsanna felvételei)

 

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

„A vonat egy percre megáll, a tisztek és a legénység a haza földjéből vagy fenyőlombokból emléket tesz magához, a vonat aztán tovább robog, és elhangzik a honvédek ajkán a szózat.”

Az Emlékházban egy kiállítást is megtekinthettünk Molnár István néprajzi fotóhagyatékából, a tárlatot Faluvégi-Bartha Noémi méltatta. (Csak itt, csak online!)

A fiatal komponista műveit már két korábbi est alkalmával, valamint a ZeneSzó beszélgetősorozat keretein belül is hallhatta a Györkös-ház közönsége. (Csak itt, csak online!)

A meghívottak az est során a hadi események és a hozzájuk kötődő kutatás mellett bemutatják az alapítvány gondozásában megjelent könyveket is. (Csak itt, csak online!)

A Művelődés folyóirat, a Györkös Mányi Albert Emlékház és a szovátai Bernády Közművelődési Egylet közös szervezésének köszönhetően újabb állomáshoz érkezett a Régiók bemutatkozása című sorozat. (Csak itt, csak online!)

A Művelődés Estek legutóbbi meghívottja Jánó Mihály művészettörténész volt, aki Szent László-legenda falképei a középkori Magyar Királyság templomaiban címmel tartotta meg előadását október 26-án a kolozsvári Györkös Mányi Albert Emlékházban. (Csak itt, csak online!)

Művelődés Estek harmadik évadja október 12-án kezdődött meg a kolozsvári Györkös Mányi Albert Emlékházban. A meghívott előadó T. Szabó Csaba történész volt, aki Közönségrégészet Erdélyben címmel tartott előadást. (Csak itt, csak online!)

A kolozsvári Patarét – a pataréti Kolozsvár. Kinek mi a dolga? címmel tartotta meg a Művelődés estek évadzáró előadását Tonk Gabriella szociális programigazgató 2017. május 9-én, a Györkös Mányi Albert Emlékházban. (Csak itt, csak online!)

A legutóbbi Művelődés-esten Szász István Szilárd, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Magyar Néprajz és Antropológia Intézet, Hungarológiai Tudományok doktori iskolájának doktorandusza tartott előadást a Facebook árnyékában címmel 2017. április 6-án a Györkös Mányi Albert Emlékházban. (Csak itt, csak online!)

Dr. Hunyadi Attila Gábor, valamint Dr. Nagy Róbert-Miklós tartott előadást a Györkös Mányi Albert Emlékházban Gazdasági vállalatok városfejlesztő szerepe Kolozsváron a kiegyezés korától az államosításukig címmel 2017. március 2-án a Művelődés Estek keretében. (Csak itt, csak online!)

Művelődés Estek legújabb előadását a Kodály-év jegyében szervezték meg 2017. február 2-án a Györkös Mányi Albert Emlékházban. (Csak itt, csak online!)

T. Szabó Csaba történész az elmúlt száz év régészeti feltárásainak és ókortörténeti kutatásainak az eredményeit mutatta be Rómaiak Kolozsváron. Szemelvények az ókori Napoca történetéből címmel a 2017. január 12-én megtartott legutóbbi Művelődés-esten, a Györkös Mányi Albert Emlékházban. (Csak itt, csak online!)

Szöveg és dallam viszonya népdalainkban címmel tartott előadást Dr. Almási István népzenekutató a Művelődés Estek keretében 2016. december 8-án, a Györkös Mányi Albert Emlékházban. (Csak itt, csak online!)

Művelődés Estek legutóbbi, november 9-ei találkozóján a folyóirat szerkesztője, Benkő Levente történész tartott előadást A romániai magyar értelmiségi elit és 1956 címmel a Györkös Mányi Albert Emlékházban. (Csak itt, csak online!)

Farkas György egyetemi oktató és hobbi természet- fotós május 5-én tartotta meg fényképvetítéssel egybekötött előadását a Györkös Mányi Albert Emlékházban. (Csak itt, csak online!)