Szent László-napi kórustalálkozó

A Kárpát-medence magyar kórusaihoz

Tordaszentlászló RMDSZ Szervezete, önkormányzata, a Tordaszentlászlói Thamó Gyula Közművelődési Egyesület, a református egyházközség, valamint a falu művelődési háza, nemzeti és művelődéstörténeti nagyjaink, mint:

1.               falunk névadója, Szent László királyunk halálának 920.,

2.               az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) megalakulásának 130.,

3.               a nagy magyar zenetudós, Bartók Béla halálának 70. évfordulója, valamint

4.               a Szent László-napi Kórustalálkozó tiszteletére

az RMDSZ Kolozs megyei elnöksége, a Romániai Magyar Dalosszövetség, valamint az EMKE védnökségével idén is megszervezi a hagyományos, immár a XXVI. Szent László-napi kórustalálkozót.

Az esemény 2015. június 27-én, szombaton lesz Tordaszentlászlón. Az írásos jelentkezést 2015. május 25-ig várjuk a következő címre: Szőke Zoltán nyugalmazott lelkipásztor, az EMKE helyi elnöke, RO 407505 Săvădisla – Tordaszentlászló, Szőlő utca 144 sz., jud. Cluj – Kolozs megye. Telefon: +40264/374/120.

A külhoniakat és, akik egy vagy több napot szeretnének itt tölteni, a faluturizmus keretében fizetővendégként tudjuk fogadni a következő e-mail címen: boldizsarzeyk@yahoo.com.

A jelentkezési lapon kérjük pontosan közölni a kórus teljes nevét, nemét, címét, létszámát, a kórusművek címét és szerzőjét, a karvezető nevét, s akik először vesznek részt a találkozón, jelentkezési lapjukhoz csatolják kórusuk összefoglaló, rövid történetét is archívumunk számára. Felhívjuk a jelentkezők figyelmét, hogy műsoruk nem haladhatja meg a 10-15 percet!

A néhai Guttman Mihály zenetanár, a Romániai Magyar Dalosszövetség volt tiszteletbeli elnökének végrendelkezése alapján, a közös éneklésre kijelölt kórusművek a következők:

1. Vörösmarty Mihály – Egressy Béni: Szózat, amelyet a templomban istentisztelet végén énekli a gyülekezet,

2. Berzsenyi Dániel – Kodály Zoltán: Magyarokhoz,

3. Vörösmarty Mihály – Erkel Ferenc – Bárdos Lajos: Szózat című kórusműveket a Templomkertben, Szent László szobra körül éneklik közösen a kórusok, akiket a Tordaszentlászlói Fúvószenekar köszönt.

Felkérjük a találkozóra benevező kórusokat, hogy a Művelődési Házban, a hangverseny idején, maradjanak benn a teremben, és kölcsönösen hallgassák meg egymást. A közebéd a hangverseny után lesz, majd ezt követi a karvezetők közös megbeszélése, végül pedig a zárszó. Kedves Dalos testvérek! Jeligénk továbbra is: nyelvében és szokásaiban él, dalaiban és művészetében érez a nemzet.

Új hozzászólás