Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Székelyföldi csűrök funkcióváltása. Fotópályázat

A Hargita Megyei Kulturális Központ a Pogány-havas Kistérségi Társulás kezdeményezésére és a Csík-Gyimes Natúrpark Egyesülettel együttműködve fotópályázatot hirdet Székelyföldi csűrök funkcióváltása témában.

Napjainkban egyre kevesebben foglalkoznak mezőgazdálkodással, illetve állattartással, ezért egyre több csűr marad üresen, vagy kap más rendeltetést. A pályázati kiírás célja felhívni a figyelmet az átalakított csűrökre, illetve ötletet adni azoknak a csűrtulajdonosoknak, akik az épületnek szívesen keresnének más funkciót. A pályázat kezdeményezői a falvak székely identitását kifejező épített örökség megmentésében próbálnak segíteni. Az átalakítás jellege, célja bármi lehet, így például lakássá, panzióvá, sportteremmé vagy kisipari műhellyé átalakított csűröket keresnek Hargita megye területéről, vagy akár Székelyföld más részeiről is.

Azokat a profi és amatőr fényképészeket kívánják megszólítani, akiket a téma megihlet, és szívesen kutatnak fel és dokumentálnak átalakított csűröket. A fényképeket a tulajdonosok beleegyezésével, az épületeket kívül-belül dokumentálva kérik beküldeni. A fotók kiállításon és szakmai kiadványban fognak megjelenni. A kiadvány céljának megfelelően egy-egy csűr fénykép-dokumentációja egyfelől látványos, esztétikus, vonzó képet kell fessen az adott épületről, ami kedvcsináló lehet mások számára egy hasonló átalakításhoz. Másfelől a fényképnek kellően informatívnak is lennie kell, azaz a szép részletek mellett a terek kihasználását, az épületnek a saját (épített és természeti) környezetébe való illeszkedését és az új funkció könnyű megértését kell lehetővé tennie.

BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ: 2014. augusztus 15.; 16 ÓRA

A fényképekkel kapcsolatos technikai elvárások: Egy pályázó legtöbb 5 alkotással pályázhat. (Legtöbb 5 képből álló sorozat is 1 alkotásnak számít). A fotókat digitális formában JPG tömörítésben (300 dpi, a legkisebb oldal min. 1600 pixel vagy 300 dpi, 30 cm x 45 cm) kérjük beküldeni a hargitakultura
@gmail.com e-mail címre. Utólag módosított képeket nem fogadnak el. Fekete-fehér és színes képekkel egyaránt lehet pályázni. A beküldött fotó mellé rövid leírást kérnek: a fotó készítésének helyszínét (helységnév, házszám), a csűr tulajdonosának nevét, telefonszámát. A beküldött fotó mellé kérik feltüntetni a pályázó nevét, életkorát, telefonszámát, valamint a lakhelyét (helységnév). A kiadvány elkészítéséhez a benevezők versenyen kívül is küldhetnek be az épületről további felvételeket.

A beérkezett munkákat zsűri értékeli, amelynek tagja Esztány Győző műépítész, Ádám Gyula fotóművész, Botár László képzőművész, a Hargita Megyei Kulturális Központ munkatársai, és Ferencz Csaba Csíkpálfalva község polgármestere, a Pogány-havas Kistérségi Társulás soros elnöke.

A zsűrizett munkákból a Hargita Megyei Kulturális Központ kiállítást szervez, egy tehetséges fotósnak pedig ösztöndíjat ajánl fel a HMKK fotósuliban.

Az első – második – harmadik helyezett pályamunkák 500 – 400 – 300 lejes vásárlási utalványt kapnak, melyek a Skysoft elektronikai szaküzletben vásárolhatók le. A díjakat a Skysoft Kft. és Csíkpálfalva önkormányzata támogatja.

További részletek: a Hargita Megyei Kulturális Központ sajtószolgálata, 530102, Csíkszereda, Temesvári sugárút 4. szám, Tel: 00 40 266 372 044, 00 40 0746 244 235, Fax: 00 40 266 315 891, e-mail: [email protected] www.facebook.com/kkozpont www.ccenter.ro

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

Magyari Lajos költő egyik kiállítás megnyitón mondta, mint varázsigét: hogy ez a nagyvilág egyetlen olyan alkotótábora, amelyben évtizedénél hosszabb ideje a LÓ a téma.

A 2018-es Csíkszeredai Régizene Fesztivál 2018. július 8–15.nagy kihívás előtt áll: az egyetemes zenetörténet egyik legnagyobb művét, J. S. Bach két zenekarra, két kórusra és szólistákra írott Máté-passióját tűzi műsorra a fesztiválon. Ily módon szeretnénk megünnepelni a Barokk Fesztiválzenekar megalakulásának tízedik esztendejét.

November 11–12-én rendezik meg Szatmárnémetiben, a Dinu Lipatti Filharmóniában a XXV. Hajnal Akar Lenni Népdaléneklési Versenyt a Bartók Béla Egyesület, a Szent-Györgyi Albert Társaság, a Romániai Magyar Dalosszövetség, a Magyar Kórusok Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA), a Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ, valamint a G. M.

A brassói Apáczai Csere János Közművelődési Egyesület meghirdeti Ady Endre születésének 140. évében a XXIV. Bartalis János versmondó és énekelt vers vetélkedőt. 

Az idén hatodik alkalommal szervezi meg a Harmonia Cordis Egyesület a Novum Generatio Nemzetközi Gitárnapokat november 20–23. között Kolozsváron. A koncertek nem titkolt célja új kibontakozási lehetőségek biztosítása a klasszikus gitár/zene művészei és jövendőbeli előadói számára, a fiatal művészek bátorítása és támogatása.

Balassi kardtársai pályázat

A Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság és a Kolozsvár Társaság közösen fotópályázatot hirdet a Fogadjuk örökbe a 700 éves Kolozsvárt! program keretében Kolozsvári homlokzatok címmel.

A kórusműveket a Templomkertben, Szent László szobra körül éneklik közösen a kórusok. A szervezők felkérik a találkozóra benevező kórusokat, hogy műsoruk ne haladja meg a 10-12 percet, továbbá lehetőség szerint minden kórus műsora tartalmazzon legalább egy Kodály Zoltán-művet.

A szovátai Teleki Oktatási Központ és a Gub Jenő Természetismereti Tudástár idén is megszervezi a Teleki-virág biológia és természetvédelmi vetélkedőt IX-XII. osztályos diákok számára.

Hetedik alkalommal sikerült megtartanunk július 6. és 11. között a Pusztinai Zenetábort, amely az egyesületünk és a falu életében hagyományossá vált, mindenki által nagyon várt esemény.

A Kárpát-medence magyar kórusaihoz

Tordaszentlászló RMDSZ Szervezete, önkormányzata, a Tordaszentlászlói Thamó Gyula Közművelődési Egyesület, a református egyházközség, valamint a falu művelődési háza, nemzeti és művelődéstörténeti nagyjaink, mint:

1.               falunk névadója, Szent László királyunk halálának 920.,

2.               az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) megalakulásának 130.,

A versenyre kizárólag Kolozsvár város hangulatával és szellemiségével kapcsolatos fekete-fehér és színes fényképeket várunk.

A szovátai Teleki Oktatási Központ keretein belül működő kulturális folyóirat, a Sóvidék szerkesztősége szívesen fogadja a Szováta, Sóvidék vagy környékéről szóló írásokat.

Valovits László grafikái

Kulturális Szemle – Nemzeti Művelődési Intézet Interdiszciplináris Folyóirata címmel nemrég új internetes kiadvány jelent meg a kibernetikus térben. Az alábbiakban Juhász Erika főiskolai docens, a kiadvány főszerkesztőjének ajánlásával kívánjuk felhívni erre az új kulturális világhálós folyóiratra az érdeklődők figyelmét.

Az elmúlt évek nagy érdeklődésére való tekintettel ismét Mesefalu Székelyföldön Alkotótábort szervez 6-12 éves gyermekeknek az Artera Alapítvány 2014. július 7–11-ig, szeptember 1–5-ig Székelyudvarhelyen, valamint augusztus 27–30-ig Sikaszóban, immár 12.