Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Véget ért a Méra Világzenei Csűrfesztivál

4400 ember egy 100 éves mérai csűrben 4 napon át élvezhette a világzene és népzene legjobbjainak muzsikáját. A Méra Világzenei Csűrfesztivál idén is azt nyújtotta, amit a legtöbben elvárnak tőle: családias, bensőséges hangulatot, zenei különlegességeket és önfeledt szórakozást.

Az augusztus 3-6. között zajló fesztiválon a 4 nap alatt közel 4400 látogató fordult meg. A szombati napon a Szarka-telek elérte maximum befogadóképességét, „sold out”-ot hirdetett a fesztivál.

Ez a látogatói szám a tervek szerint a következő években sem fog nőni, hiszen a fesztivál elveszítené sajátos intim hangulatát, ami miatt idelátogatnak az emberek. Mi nem szeretnénk kinőni magunkat, nem tervezzük bővíteni a helyszíneink számát, vagy növelni a befogadó képességünket. Mérát így szeretik az emberek” - nyilatkozta Bethlendi András főszervező a rendezvényt értékelve.

A fesztivál egész napos programot kínált minden korosztály számára, így a család legfiatalabb és legidősebb tagja is egy helyen szórakozhatott, az esti koncertek pedig szintén színes műfaji palettát vonultattak fel a csűrszínpadon.

Méra varázsa talán abban rejlik, hogy bárki percek alatt otthon tudja itt érezni magát. Együtt tud bulizni az idősebb korosztály a fiatalokkal, a néptáncos a DJ-vel, a dél-amerikai zenész a kalotaszegi prímással. Ezen a helyen négy napig nem számít ki honnan jött, vagy milyen nyelven beszél, ha tiszta lélekkel és nyitottsággal érkezik, otthonra talál nálunk” - mondta el Varga Zoltán László a fesztivál másik főszervezője.

A nemzetközi fellépők a kalotaszegi település varázsa mellett a csűrszínpad sajátos hangulatát emelték ki a fesztivál egyedi jellegzetességeként. A koncerteket követően hajnalig tartó táncházban szórakozhattak a néptánc szerelmesei, ahol a hangulatot és hagyományos dallamokat kalotaszegi és környékbeli muzsikusok biztosították, míg a csűr melletti sátornál BéTé és Cyborg Templar az elektronikus világzenei ritmusokról gondoskodott.
Évek óta fennálló hagyomány a közösségi szövés, mely során idén két sál készült a fesztiválozók, fellépők és szervezők keze által. Idén közel 80 ember vett részt a szövésben, a végeredményt pedig egy szerencsés fesztiválozó viheti haza.

A csűrfesztivál szervezői a hétvége során bejelentették a jövő évi dátumot, eszerint 2024. augusztus 1-4. között ismét találkozunk Mérán!

 

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

Sepsiszentgyörgy hagyományos rendezvénye, az Őszi Vásár idén is nagy választékot felsorakoztató kézműves vásárral, színes zenei kínálattal és izgalmas családi- és gyerekprogramokkal várja az ősz beköszöntét megünnepelni vágyókat szeptember 29. és október 1. között a város főterén.

Óriási sikernek bizonyult az ötlet, mely szerint rendhagyó, vidám, közösségformáló és csapatépítő eseménysorozattal ünnepli meg idén a magyar dráma napját a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata. 

Szeptember 16-án zajlott a VIII. Szent Mihály Havi Forgatag Zabolán, mely rendezvényhez évek óta társul a Mikes Kupa is. Ez utóbbi a XI. kiadását élte az idén.

A magyar dráma napja alkalmából a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata is ünnepi eseménysorozattal készül. A különlegesnek ígérkező drámanapi program szeptember 21-én, csütörtökön 17.30 órakor, a hagyományokhoz híven Aranka György szobrának megkoszorúzásával veszi kezdetét. 

Románia egyetlen, kizárólag női filmeseknek szóló filmfesztiválja abból a vágyból indult, hogy egyensúlyt teremtsen a férfi és női tehetségek között a filmművészetben, egy olyan művészeti ágban, ahol a nőkhöz inkább a színészi, mint a rendezői tevékenység társul.

Otthon... vagy? - ezzel a mottóval szervezi meg a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház szeptember 18-23. között a 14. dráMA kortárs színházi találkozót.

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Ifjúsági Szervezete idén kilencedjére hirdeti meg zenei pályázatát minden erdélyi zenésznek és zenekarnak. A pályázatok leadásának határideje 2023. október 15., vasárnap éjfél. A gálaestre november 4-én kerül sor, a zenekarok fizikai jelenlétével, de természetesen ONLINE formában is közvetíteni fogjuk a Legszebb Erdélyi Magyar Dal Facebook-oldalán. 

A Jancsi és Juliska bemutatójával kezdődik a Puck Bábszínház 2023–2024-es évada. Varga Ibolya rendező a felújító próbákat már az előző évadban megkezdte, a közönség egy része pedig már az évad végén láthatta is az előadást egy nyilvános főpróba keretén belül. Szeptember 16-án 11:00 órától a Puck Bábszínház székhelyén tekinthető meg a felújított Jancsi és Juliska.

2024-ben 75 éves lesz az Ariel Színház – a jubileumi évadban bemutatók, vendégelőadások 

és számos meglepetés várja a gyerek-, ifjú- és felnőttközönséget.

 

2023. szeptember 15. és 17. között az Ars SACRA fesztivál egyházi kulturális műsorokat, szakrális művészetet, sétákat és idegenvezetéseket, nyitott templomok napjait kínálja a nagyközönségnek. Mottója: "Keresd a békét!"

Évadkezdő sajtótájékoztatót tartott a Figura Stúdió Színház, ahol Albu István igazgató ismertette a 2023-24-es évad tervezett bemutatóit, a színházi év struktúráját.

Kézdi Imola Lélekporc című verseskötetének a bemutatójára várja az érdeklődőket az Aradi Kamaraszínház szeptember 15-én, pénteken 18 órától a Boéme kávézóban (Episcopiei u. 21). Saját verseiből felolvas a szerző, akivel Kelemen Kinga dramaturg beszélget.

A kolozsvári hóstáti közösség intézményeinek értékmegőrző tevékenységébe kaphatnak betekintést azok, akik 2023. szeptember 12-én, kedden 18 órakor eljönnek az EME Napoca/Jókai utca 2.-4. szám alatti székhelyének előadótermébe.

Szeptember 7-én, csütörtökön 18 órától Sárosi Mátyás Zsolt grafikai kiállítása nyílik meg Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeum ideiglenes kiállítóhelyén, a Lábasházban.

A szeptember 8 – 10 között megszervezésre kerülő WonderPuck Utcaszínházi Fesztiválon bábelőadások, koncertek, workshopok és számos meglepetés várja az érdeklődőket. A Kolozsváron és Bonchidán zajló fesztivál 7. kiadásán a helyi művészek és a romániai bábszínházak produkciói mellett, hét külföldi társulat előadásai is láthatók lesznek. A fesztivál három napja alatt Spanyolországból, Hollandiából, Olaszországból, Magyarországról, Lengyelországból, Ukrajnából és Bulgáriából is láthatnak produkciókat.