Véget ért a Méra Világzenei Csűrfesztivál

4400 ember egy 100 éves mérai csűrben 4 napon át élvezhette a világzene és népzene legjobbjainak muzsikáját. A Méra Világzenei Csűrfesztivál idén is azt nyújtotta, amit a legtöbben elvárnak tőle: családias, bensőséges hangulatot, zenei különlegességeket és önfeledt szórakozást.

Az augusztus 3-6. között zajló fesztiválon a 4 nap alatt közel 4400 látogató fordult meg. A szombati napon a Szarka-telek elérte maximum befogadóképességét, „sold out”-ot hirdetett a fesztivál.

Ez a látogatói szám a tervek szerint a következő években sem fog nőni, hiszen a fesztivál elveszítené sajátos intim hangulatát, ami miatt idelátogatnak az emberek. Mi nem szeretnénk kinőni magunkat, nem tervezzük bővíteni a helyszíneink számát, vagy növelni a befogadó képességünket. Mérát így szeretik az emberek” - nyilatkozta Bethlendi András főszervező a rendezvényt értékelve.

A fesztivál egész napos programot kínált minden korosztály számára, így a család legfiatalabb és legidősebb tagja is egy helyen szórakozhatott, az esti koncertek pedig szintén színes műfaji palettát vonultattak fel a csűrszínpadon.

Méra varázsa talán abban rejlik, hogy bárki percek alatt otthon tudja itt érezni magát. Együtt tud bulizni az idősebb korosztály a fiatalokkal, a néptáncos a DJ-vel, a dél-amerikai zenész a kalotaszegi prímással. Ezen a helyen négy napig nem számít ki honnan jött, vagy milyen nyelven beszél, ha tiszta lélekkel és nyitottsággal érkezik, otthonra talál nálunk” - mondta el Varga Zoltán László a fesztivál másik főszervezője.

A nemzetközi fellépők a kalotaszegi település varázsa mellett a csűrszínpad sajátos hangulatát emelték ki a fesztivál egyedi jellegzetességeként. A koncerteket követően hajnalig tartó táncházban szórakozhattak a néptánc szerelmesei, ahol a hangulatot és hagyományos dallamokat kalotaszegi és környékbeli muzsikusok biztosították, míg a csűr melletti sátornál BéTé és Cyborg Templar az elektronikus világzenei ritmusokról gondoskodott.
Évek óta fennálló hagyomány a közösségi szövés, mely során idén két sál készült a fesztiválozók, fellépők és szervezők keze által. Idén közel 80 ember vett részt a szövésben, a végeredményt pedig egy szerencsés fesztiválozó viheti haza.

A csűrfesztivál szervezői a hétvége során bejelentették a jövő évi dátumot, eszerint 2024. augusztus 1-4. között ismét találkozunk Mérán!

 

Új hozzászólás