Véget ért a Csíkszeredai Régizene Fesztivál

Július 8–16. között Erdély aranykorába röpítette a közönséget a több mint negyven kiadást megért fesztivál, amely a helyi tehetségek mellett európai és erdélyi zenészeket is megszólított. A teltházas koncerteken kívül a kísérőrendezvények is nagy népszerűségnek örvendtek, egyes programpontokra tavalyhoz képest akár négyszer több résztvevőt bevonzva.

A fesztivál kilenc napja alatt 29 esemény zajlott, 15 koncerttel, egy zenés helytörténeti túrával, egy könyvbemutatóval, egy borkóstolóval, egy zenés vacsorával, egy reneszánsz gyermeknappal és táncházzal, továbbá gyermekfoglalkozásokkal, régizenei tudományos, valamint gasztronómiai előadással és vezetett tárlatokkal. Idén első alkalommal a csíkszeredai börtön közreműködésével, az Oboe Band együttes révén a fogvatartottak is részesültek a régizenei élményből. Szorosabb együttműködést sikerült kialakítani a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatósággal is, amelynek keretében szintén az Oboe Band jóvoltából a Haladás utcai központban elhelyezett gyermekekhez házhoz ment a régizene, továbbá a Régizene Nyári Egyetemen is vettek részt hangszeren tanuló diákok, és önkénteskedtek is páran a rendszerben lévő gyerekekből.

Idén öt országból kilenc helyszínen 14 színvonalas együttes lépett színpadra. Köszönjük a feledhetetlen zenei élményt a fellépőknek: Prisma (DE), Madéfalvi Schola (RO) & Canlar (HU), Kájoni Consort (RO), Carmina Renascentia (RO), Concerto Spiralis (RO, HU), Gábor Előd (RO), Oboe Band (RO, HU, DE), Kónya István (HU), Barokk Fesztiválzenekar (HU, RO, DE), Codex (RO), Musica Historica (HU), Trei Parale (RO), Duo Vargfot (NO, CH), Dador Projekt (HU).

Szép számban jelentkeztek a diákok a július 9–14. között zajló XV. Régizenei Nyári Egyetemre is, a közel egy hétig tartó közös zenei gondolkodást, fejlődést, próbákat egy, a közönség számára nyitott záróhangverseny koronázta meg. Számokban összegezve: kilenc mesterkurzus, három mindenki számára nyitott kurzus, tíz oktató, három korrepetítor, három fordító és 82 részt vevő diák 4 országból.

Hálásan köszönjük a támogatók, a médiapartnerek, a partnerek, a szolgáltatók, a fellépők, az oktatók, a hallgatók, a kísérők és fordítók, a gyakornokok és az önkéntesek odaadó munkáját, valamint a közönség töretlen jelenlétét a fesztivál történetében.

Találkozzunk jövőre ugyanitt, ugyanekkor!

Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ menedzsere

Filip Ignác, a Csíkszeredai Régizene Fesztivál művészeti igazgatója

Fazakas Gabriella, a Csíkszeredai Régizene Fesztivál programfelelőse

A DADOR Project koncertje. Fodor Zsuzsanna felvétele

 

Új hozzászólás