Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Véget ért a Csíkszeredai Régizene Fesztivál

Július 8–16. között Erdély aranykorába röpítette a közönséget a több mint negyven kiadást megért fesztivál, amely a helyi tehetségek mellett európai és erdélyi zenészeket is megszólított. A teltházas koncerteken kívül a kísérőrendezvények is nagy népszerűségnek örvendtek, egyes programpontokra tavalyhoz képest akár négyszer több résztvevőt bevonzva.

A fesztivál kilenc napja alatt 29 esemény zajlott, 15 koncerttel, egy zenés helytörténeti túrával, egy könyvbemutatóval, egy borkóstolóval, egy zenés vacsorával, egy reneszánsz gyermeknappal és táncházzal, továbbá gyermekfoglalkozásokkal, régizenei tudományos, valamint gasztronómiai előadással és vezetett tárlatokkal. Idén első alkalommal a csíkszeredai börtön közreműködésével, az Oboe Band együttes révén a fogvatartottak is részesültek a régizenei élményből. Szorosabb együttműködést sikerült kialakítani a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatósággal is, amelynek keretében szintén az Oboe Band jóvoltából a Haladás utcai központban elhelyezett gyermekekhez házhoz ment a régizene, továbbá a Régizene Nyári Egyetemen is vettek részt hangszeren tanuló diákok, és önkénteskedtek is páran a rendszerben lévő gyerekekből.

Idén öt országból kilenc helyszínen 14 színvonalas együttes lépett színpadra. Köszönjük a feledhetetlen zenei élményt a fellépőknek: Prisma (DE), Madéfalvi Schola (RO) & Canlar (HU), Kájoni Consort (RO), Carmina Renascentia (RO), Concerto Spiralis (RO, HU), Gábor Előd (RO), Oboe Band (RO, HU, DE), Kónya István (HU), Barokk Fesztiválzenekar (HU, RO, DE), Codex (RO), Musica Historica (HU), Trei Parale (RO), Duo Vargfot (NO, CH), Dador Projekt (HU).

Szép számban jelentkeztek a diákok a július 9–14. között zajló XV. Régizenei Nyári Egyetemre is, a közel egy hétig tartó közös zenei gondolkodást, fejlődést, próbákat egy, a közönség számára nyitott záróhangverseny koronázta meg. Számokban összegezve: kilenc mesterkurzus, három mindenki számára nyitott kurzus, tíz oktató, három korrepetítor, három fordító és 82 részt vevő diák 4 országból.

Hálásan köszönjük a támogatók, a médiapartnerek, a partnerek, a szolgáltatók, a fellépők, az oktatók, a hallgatók, a kísérők és fordítók, a gyakornokok és az önkéntesek odaadó munkáját, valamint a közönség töretlen jelenlétét a fesztivál történetében.

Találkozzunk jövőre ugyanitt, ugyanekkor!

Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ menedzsere

Filip Ignác, a Csíkszeredai Régizene Fesztivál művészeti igazgatója

Fazakas Gabriella, a Csíkszeredai Régizene Fesztivál programfelelőse
A DADOR Project koncertje. Fodor Zsuzsanna felvétele

 

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

Sepsiszentgyörgy hagyományos rendezvénye, az Őszi Vásár idén is nagy választékot felsorakoztató kézműves vásárral, színes zenei kínálattal és izgalmas családi- és gyerekprogramokkal várja az ősz beköszöntét megünnepelni vágyókat szeptember 29. és október 1. között a város főterén.

Óriási sikernek bizonyult az ötlet, mely szerint rendhagyó, vidám, közösségformáló és csapatépítő eseménysorozattal ünnepli meg idén a magyar dráma napját a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata. 

Szeptember 16-án zajlott a VIII. Szent Mihály Havi Forgatag Zabolán, mely rendezvényhez évek óta társul a Mikes Kupa is. Ez utóbbi a XI. kiadását élte az idén.

A magyar dráma napja alkalmából a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata is ünnepi eseménysorozattal készül. A különlegesnek ígérkező drámanapi program szeptember 21-én, csütörtökön 17.30 órakor, a hagyományokhoz híven Aranka György szobrának megkoszorúzásával veszi kezdetét. 

Románia egyetlen, kizárólag női filmeseknek szóló filmfesztiválja abból a vágyból indult, hogy egyensúlyt teremtsen a férfi és női tehetségek között a filmművészetben, egy olyan művészeti ágban, ahol a nőkhöz inkább a színészi, mint a rendezői tevékenység társul.

Otthon... vagy? - ezzel a mottóval szervezi meg a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház szeptember 18-23. között a 14. dráMA kortárs színházi találkozót.

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Ifjúsági Szervezete idén kilencedjére hirdeti meg zenei pályázatát minden erdélyi zenésznek és zenekarnak. A pályázatok leadásának határideje 2023. október 15., vasárnap éjfél. A gálaestre november 4-én kerül sor, a zenekarok fizikai jelenlétével, de természetesen ONLINE formában is közvetíteni fogjuk a Legszebb Erdélyi Magyar Dal Facebook-oldalán. 

A Jancsi és Juliska bemutatójával kezdődik a Puck Bábszínház 2023–2024-es évada. Varga Ibolya rendező a felújító próbákat már az előző évadban megkezdte, a közönség egy része pedig már az évad végén láthatta is az előadást egy nyilvános főpróba keretén belül. Szeptember 16-án 11:00 órától a Puck Bábszínház székhelyén tekinthető meg a felújított Jancsi és Juliska.

2024-ben 75 éves lesz az Ariel Színház – a jubileumi évadban bemutatók, vendégelőadások 

és számos meglepetés várja a gyerek-, ifjú- és felnőttközönséget.

 

2023. szeptember 15. és 17. között az Ars SACRA fesztivál egyházi kulturális műsorokat, szakrális művészetet, sétákat és idegenvezetéseket, nyitott templomok napjait kínálja a nagyközönségnek. Mottója: "Keresd a békét!"

Évadkezdő sajtótájékoztatót tartott a Figura Stúdió Színház, ahol Albu István igazgató ismertette a 2023-24-es évad tervezett bemutatóit, a színházi év struktúráját.

Kézdi Imola Lélekporc című verseskötetének a bemutatójára várja az érdeklődőket az Aradi Kamaraszínház szeptember 15-én, pénteken 18 órától a Boéme kávézóban (Episcopiei u. 21). Saját verseiből felolvas a szerző, akivel Kelemen Kinga dramaturg beszélget.

A kolozsvári hóstáti közösség intézményeinek értékmegőrző tevékenységébe kaphatnak betekintést azok, akik 2023. szeptember 12-én, kedden 18 órakor eljönnek az EME Napoca/Jókai utca 2.-4. szám alatti székhelyének előadótermébe.

Szeptember 7-én, csütörtökön 18 órától Sárosi Mátyás Zsolt grafikai kiállítása nyílik meg Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeum ideiglenes kiállítóhelyén, a Lábasházban.

A szeptember 8 – 10 között megszervezésre kerülő WonderPuck Utcaszínházi Fesztiválon bábelőadások, koncertek, workshopok és számos meglepetés várja az érdeklődőket. A Kolozsváron és Bonchidán zajló fesztivál 7. kiadásán a helyi művészek és a romániai bábszínházak produkciói mellett, hét külföldi társulat előadásai is láthatók lesznek. A fesztivál három napja alatt Spanyolországból, Hollandiából, Olaszországból, Magyarországról, Lengyelországból, Ukrajnából és Bulgáriából is láthatnak produkciókat.