Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Üveghang Akadémia – folytatódik Sepsiszentgyörgyön, kezdődik Baróton

Üveghang Akadémia II. elnevezéssel folytatja a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy az évi 8 alkalmas zenei képzését, 2023. február 7 és december 14 között. Az előadássorozat a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy zeneelméleti, történeti és gyakorlati képzése, melyet 2022-ben hirdetett meg első alkalommal. A program nevét a húros hangszereken alkalmazott üveghangról kapta, érzékelteti, hogy mennyire sokoldalúan lehet megközelíteni a művészet ezen ágát. Az üveghang (flageolett) technika a húros hangszereken felhangok létrehozásával képezhető hangzásfajta, illetve hangképzési mód. Fafúvós hangszereken is létrehozható átfújási technikák alkalmazásával. A program célja, hogy az „átlaghallgatóból”, zenében jártas, művelt, tudatos, értő és érző zenekedvelő közönséget nevelni, ugyanakkor növelni és ismertetni a zene tanulásának, hallgatásának és tudásának folyamatát, amely kiegészíti a különösen az erdélyi oktatási rendszer keretében tapasztalt hiátusokat.

2022-ben az előadók a klasszikus zene világába kalauzolták el a kedves érdeklődőket. 2023-ban a nép- és világzene lesz a központi téma. Célunk megismertetni a saját zenei gyökereinket, ezek motivumvilágát és hangzását, valamint a szomszédos és a világ más részein élő kultúrák hanganyagát.

Az első előadás 2023. február 7-én lesz 18 órától less az Árkosi Kulturális Központban, meghívott előadó: Zsoldos Dávid. Előadásának témája a nép- és világzene, a népzene-műzene kölcsönhatásai a zenetörténetben, illetve a világzene, mint fiatal műfaj sajátosságai. Az elméleti előadást követően ízelítőül koncertet ad a sepsiszentgyörgyi Improvíziók 2.2. együttes.

Zsoldos Dávid (HU) a Papageno alapító igazgatója zongoraművészként és zenetörténészként végzett a Zeneakadémián. A Magyar Zenei Tanács elnöke, az Európai Zenei Tanács és a Jeunesses Musicales International elnökségi tagja, nevéhez fűződik Magyarországon a Fidelio, a Klasszik Rádió és a Müpa Magazin megalapítása. Az International Classical Music Awards zsűritagja, számos jelentős hazai és nemzetközi kulturális és kommunikációs projekt közreműködője.

Az IMPRO-VÍZIÓK 2.2 saját zenei repertoárral lép a közönség elé. Zenéjüket ők maguk szerzik, saját világukat olyan műfajokkal olvasztva egybe, amelyben otthonosan mozognak: népzene, világzene, klasszikus és jazz muzsika. A kezdeti, egyhegedűs zenei elképzelést továbbfejlesztették két hegedűre, majd miután az így adódó lehetőségek tárházát – szolisztikus illetve kísérő jellegek és funkciók – kimerítették, két ritmushangszert, egy nagybőgőt és cimbalmot vontak be a produkcióba. Ezt a felállást olykor tovább színesíti egy-egy meghívott szólista és énekes is, ezáltal egy teljesebb, összetettebb hangzást kölcsönözve a zenei világuknak. A zenekar (mint ahogy nevük is sugallja) nagy hangsúlyt fektet az improvizációra és a meglévő zenei témák szabad kezelésére. Tagok: Gáspár Csaba (hegedű), Kelemen Pityu (hegedű), Vitályos Lehel (bőgő), Fazakas Albert (cimbalom).

Az idei Üveghang Akadémiára is várjuk a jelntkezőket a 0737151102-es telefonszámon, valamint online a culture.hu/sepsiszentgyörgy oldalon közzétett jelentkezési űrlap kitöltésével, amelyet kitöltve az uveghang.office@gmail.com e-mailcímre várunk. A felnőtt résztvevők 10 RON belépőt fizetnek alkalmanként, gyerekeknek/diákoknak ingyenes.

A programot márciusban a saját kincstárunk megismerésével folytatjuk a székely hagyományos hangzásvilág felépítését tárja elénk. Ehhez szorosan kötődik a harmadik alkalom témája áprilisban: a moldvai tánc és zene világa, amelyet Ségercz Ferenc sepsiszentgyörgyi furulyaművész és népi motívum kutató fog tartani. Májusban az arab zenével ismerkedünk meg. Júniusban a Balkán Union Zenekar összefogja a balkáni országok dallamvilágát. Júliustól szeptemberig szünetet tartunk. Ősszel az ír zenét ismeri meg a közönség a Firkin Együttes jóvoltából, majd októberben az indiai és mongol zenét hallgathatnak az érdeklődők. Novemberben a zsidó klezmer zene lesz jelen az oktatási programunkban, a budapesti Dávid Klezmer Kvintett tart bemutatót. A Üveghang Akadémia második évfolyamának záróakkordja meglepetés.

Újdonság: az Üveghang Akadémiát idéntől Baróton is megszervezzük, Aczél Zsuzsanna segítségével, aki főként helyi, megyei, valamint erdélyi előadók bemutatására fekteti a hangsúlyt. Az országbeli előadókon kívül lesz magyarországi vendég előadóművész is. Ugyanúgy havi rendszerességgel lesznek előadások, első évben a klasszikus zene lesz a központi téma. Az előadássorozatot a sepsiszentgyörgyihez hasonlóan Zsoldos Dávid nyitja meg 2023. február 8-án a baróti Művelődési Házban, 18 órai kezdettel.

A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt.

 

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

A Nagyváradi Szigligeti Színház vígjátéka, Bogdán Zsolt és a Kaláka együttes Kányádi-estje, Montanaro különleges muzsikája szerepel az Aradi Kamaraszínház áprilisi műsorában.

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Magyar Kara március 28-án, kedden 19 órától adja elő a Stúdió Színházban BAKELIT TAXI VINYL című előadását Harsányi Zsolt rendezésében.

A János vitéz, a Lúdas Matyi és A csizmás kandúr című előadásokkal várja nézőit a következő napokban a Marosvásárhelyi Ariel Színház.

A nemzetközi-bábművész szövetség (UNIMA) kezdeményezésére kereken húsz éve minden március 21-én ünnepli a szakma és a közönség a bábszínházi világnapot. Ezen nap alkalmából a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem hallgatói több eseményt is szerveznek.

A budapesti Madách Színház és a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy újabb online előadás megtekintésére hívja az érdeklődőket. 2023. március 27-én, hétfőn 19.00 órától kezdődően a TERCETT  MÓRICZ ZSIGMOND SZERELMEI film-szín-játékot lehet megnézni.

A Györkös Mányi Albert Emlékház Nyitott szemmel elnevezésű világjáró sorozatának soron következő, Amikor mozog a föld című beszélgetésére rendhagyó módon szerdán, 2023. március 22-én 18.30 órától kerül sor. Március 23-án, csütörtökön ugyancsak 18.30 órától az egy éve elindult Alzheimer Café kezdeményezésről tart bemutatót dr. Berszán Lídia, a BBTE Szociológia és Szociális Munka Karának tanára.

Dél-erdélyi városokban vendégszerepel a budapesti Szent Mihály Szekere Vándorszínház. Az 1848-1849-es szabadságharc és forradalom emlékének tiszteletére szervezett előadásokat Brassóban, Déván, Gyulafehérváron, Nagyenyeden, Vizaknán és Nagyszebenben tekinthetik meg március 17–22. között a szórványban élő magyar közösségek tagjai.

A Károli Gáspár Református Egyetem jótékonysági koncertet szervez március 31-én a budapesti Zeneakadémián a szíriai földrengés károsultjainak megsegítésére. 

A MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben a Röpte improvizációs post-ambient koncertre kerül sor 2023. március 17-én, pénteken 19 órakor, melyet a sepsiszentgyörgyi Kovács-Vajda Bence és alkotótársa, Emcsi, a Pécsi Tudományegyetem Elektronikus zene és médiaművész szakának hallgatói adnak elő.

Az egyetem Magyar Művészeti Karán június-júliusban kezdődik a beiratkozás alap- és magiszteri képzésekre, a felvételi ezt követő héten lesz. Az egyetem oktatói májustól hétvégenként ingyenes felvételi felkészítőt tartanak az egyetem honlapján közölt beosztás szerint.

Több rendezvénnyel ünepli meg az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc 175. évfordulóját, illetve a Petőfi-bicentenáriumot a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy. A Petőfi emlékezete és az 1848-as ereklyék Háromszéken című kiállítás 2023. március 14-én, kedden 18 órától nyílik meg a Székely Nemzeti Múzeum ideiglenes kiállítóhelyén, a Lábasházban.

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából az Ariel Színház szeretettel várja 10 év fölötti nézőit János vitéz című előadásának bemutatójára, a Jászai-díjas Barabás Olga rendezésében. A bemutató időpontja: március 18., szombat 18 óra.
 

Március 14-én, kedden, 19 órakor az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc ünnepének előestéjén a Sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes Tragédia című előadását tekinthetik meg a nézők a nagyszínház termében. A táncelőadás Madách Imre Az ember tragédiája című műve alapján készült, és az Aradi Kamaraszínház évadában mutatják be Aradon.

A Nyitott szemmel elnevezésű sorozat Káoszból kibontakozó rend – Tamilnádu, India című estjének meghívottja Vincze László bábszínész. Az eseményre 2023. március 9-én, csütörtökön, 18:30 órától kerül sor a Györkös Mányi Albert Emlékházban.

 

Kilenc évszázad hit és kultúra címmel jelenik meg Fejes Rudolf Anzelm O.Praem és Molnár Judit közös, gazdagon illusztrált könyve. A Holnap Könyvek kiadó gondozásában megjelent művet 2023. március 10-én, pénteken 18 órától mutatják be a nagyváradi premontrei templomban (Úri / R. Ciorogariu utca 14 szám).