Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Szórványközösségekben lép fel a Szent Mihály Szekere Vándorszínház

Dél-erdélyi városokban vendégszerepel a budapesti Szent Mihály Szekere Vándorszínház. Az 1848-1849-es szabadságharc és forradalom emlékének tiszteletére szervezett előadásokat Brassóban, Déván, Gyulafehérváron, Nagyenyeden, Vizaknán és Nagyszebenben tekinthetik meg március 17–22. között a szórványban élő magyar közösségek tagjai.

„HONSZERELEM! VESS TISZTA LÁNGOT!” – Ünnepi megemlékezés az  1848- 49-es forradalom és szabadságharcról.

Szent Mihály Szekere Vándorszínház előadása (www.szentmihalyszekere.hu)

 

Előadók:

Walter Ferenc – a Magyar Állami Operaház magánénekese

Kovács Dániel – zongoraművész hallgató

Gallyas Márton – néptánc

 

Méltó módon emlékezni és ünnepelni, az ünnepet elevenné, átélhetővé tenni. A műsor újfajta megvilágításba, új összefüggésekbe helyezi az eseményeket, embereket és új ismeretekkel is gazdagítja az eddigieket. Közös továbbgondolásra, együttgondolkozásra hívja a nézőket.

Az előadás, a kor hősei, nagyjai megszólaltatása mellett a névtelen hősök alakját is megidézi, így helyet kaptak az egyszerű szemtanúk, kortársak visszaemlékezései.

Petőfi Sándor alakja és költeményei hangsúlyozott szerepet kapnak az előadásban.

„Felidézzük a reformkor hangulatát, érzésvilágát, mindezt a művészet eszközeivel; dallal, szóval, muzsikával, tánccal, irodalmi részletekkel, verssel, rövid jelenetekkel, visszaemlékezésekkel. Előadásunkban helyet kapott a kor derűje, humora is.”

A szereplők korhű jelmezekben és környezetben jelennek meg. Az előadás hossza kb. 60 perc.

Dél-erdélyi turné – 2023. március 17-22.

BRASSÓ  – március 17.

Reménység Háza (Moldovei utca, 2. sz.) – 18.00 óra

DÉVA – március 18.

Szent Antal Közösségi Ház (Bartók Béla utca, 1. sz.) – 18.30 óra

GYULAFEHÉRVÁR – március 19.

Diákművelődési Ház (Casa de cultura a tineretului) Városi park (Parc) – 17.00 óra

NAGYENYED – március 20.

Bethlen Gábor Kollégium, Apafi terem – 18.00 óra

VIZAKNA – március 21.

Református gyülekezeti terem – 19.00 óra

NAGYSZEBEN – március 22.

Tükörterem (G-ral Magheru utca, 1-3 sz.) – 19.00 óra

 

Szervezők: Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület – Dél-Erdély, Szent Mihály Szekere Vándorszínház, Apáczai Csere János Kulturális Egyesület, Reménység Háza, Dévai Páduai Szent Antal Ferences Plébánia, Bod Péter Alapítvány, Gyulafehérvári Református Egyház, Nagyenyedi Református Egyházmegye, Nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium, Vizaknai Református Egyházközség, HÍD – Szebeni Magyarok Egyesülete.

Támogatók és partnerek: RMDSZ Brassó Megyei Szervezete, Brassói Lapok, Brassai Magyar Adás, Aranyosszéki és Alsó-Fehér megyei Huszár és Honfoglaló Hagyományőrző Egyesület, RMDSZ Fehér Megyei Szervezete, Szeben.ro, Német Demokrata Fórum Nagyszeben, RMDSZ-Communitas Alapítvány, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Magyarország Miniszterelnöksége, Nemzeti Együttműködési Alap.

 

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

A Nagyváradi Szigligeti Színház vígjátéka, Bogdán Zsolt és a Kaláka együttes Kányádi-estje, Montanaro különleges muzsikája szerepel az Aradi Kamaraszínház áprilisi műsorában.

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Magyar Kara március 28-án, kedden 19 órától adja elő a Stúdió Színházban BAKELIT TAXI VINYL című előadását Harsányi Zsolt rendezésében.

A János vitéz, a Lúdas Matyi és A csizmás kandúr című előadásokkal várja nézőit a következő napokban a Marosvásárhelyi Ariel Színház.

A nemzetközi-bábművész szövetség (UNIMA) kezdeményezésére kereken húsz éve minden március 21-én ünnepli a szakma és a közönség a bábszínházi világnapot. Ezen nap alkalmából a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem hallgatói több eseményt is szerveznek.

A budapesti Madách Színház és a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy újabb online előadás megtekintésére hívja az érdeklődőket. 2023. március 27-én, hétfőn 19.00 órától kezdődően a TERCETT  MÓRICZ ZSIGMOND SZERELMEI film-szín-játékot lehet megnézni.

A Györkös Mányi Albert Emlékház Nyitott szemmel elnevezésű világjáró sorozatának soron következő, Amikor mozog a föld című beszélgetésére rendhagyó módon szerdán, 2023. március 22-én 18.30 órától kerül sor. Március 23-án, csütörtökön ugyancsak 18.30 órától az egy éve elindult Alzheimer Café kezdeményezésről tart bemutatót dr. Berszán Lídia, a BBTE Szociológia és Szociális Munka Karának tanára.

A Károli Gáspár Református Egyetem jótékonysági koncertet szervez március 31-én a budapesti Zeneakadémián a szíriai földrengés károsultjainak megsegítésére. 

A MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben a Röpte improvizációs post-ambient koncertre kerül sor 2023. március 17-én, pénteken 19 órakor, melyet a sepsiszentgyörgyi Kovács-Vajda Bence és alkotótársa, Emcsi, a Pécsi Tudományegyetem Elektronikus zene és médiaművész szakának hallgatói adnak elő.

Az egyetem Magyar Művészeti Karán június-júliusban kezdődik a beiratkozás alap- és magiszteri képzésekre, a felvételi ezt követő héten lesz. Az egyetem oktatói májustól hétvégenként ingyenes felvételi felkészítőt tartanak az egyetem honlapján közölt beosztás szerint.

Több rendezvénnyel ünepli meg az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc 175. évfordulóját, illetve a Petőfi-bicentenáriumot a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy. A Petőfi emlékezete és az 1848-as ereklyék Háromszéken című kiállítás 2023. március 14-én, kedden 18 órától nyílik meg a Székely Nemzeti Múzeum ideiglenes kiállítóhelyén, a Lábasházban.

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából az Ariel Színház szeretettel várja 10 év fölötti nézőit János vitéz című előadásának bemutatójára, a Jászai-díjas Barabás Olga rendezésében. A bemutató időpontja: március 18., szombat 18 óra.
 

Március 14-én, kedden, 19 órakor az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc ünnepének előestéjén a Sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes Tragédia című előadását tekinthetik meg a nézők a nagyszínház termében. A táncelőadás Madách Imre Az ember tragédiája című műve alapján készült, és az Aradi Kamaraszínház évadában mutatják be Aradon.

A Nyitott szemmel elnevezésű sorozat Káoszból kibontakozó rend – Tamilnádu, India című estjének meghívottja Vincze László bábszínész. Az eseményre 2023. március 9-én, csütörtökön, 18:30 órától kerül sor a Györkös Mányi Albert Emlékházban.

 

Kilenc évszázad hit és kultúra címmel jelenik meg Fejes Rudolf Anzelm O.Praem és Molnár Judit közös, gazdagon illusztrált könyve. A Holnap Könyvek kiadó gondozásában megjelent művet 2023. március 10-én, pénteken 18 órától mutatják be a nagyváradi premontrei templomban (Úri / R. Ciorogariu utca 14 szám). 

A Marosvásárhelyi Művészeti Egye-tem Teatrológia Tanszékcsoportja Drámapálya 2023 címmel pályázatot hirdet 14–27 éves fiatalok számára, három kategó-riában (dráma / jelenet; színházi élménybeszámoló; szereplőismertető). A pályaműveket április 23-ig várják.