Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Szilvássy Caroláról szóló dokumentumfilmet mutatnak be Sepsiszentgyörgyön

A Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy és a Művész Mozi by Citypex Carola névnapja és a Művész Mozi hatodik születésnapja alkalmából Bornemissza Elemérné Szilvássy Carola életútját bemutató A maga természete szerint és szabadon című, játékfilmes elemeket tartalmazó dokumentumfilmet vetíti Sepsiszentgyörgyön. A számos erdélyi alkotó közreműködésével készült film megtekintésére szeretettel várják az érdeklődőket 2023. január 28-án, 17 órától a Művész Mozi Chaplin és Fellini termébe.

A vetítés után, 18:15-től szakmai beszélgetésre került sor, amelyen Molnár Bánffy Kata a film producere valamint Szebeni Zsuzsanna a film egyik rendezője vesz részt, a moderátor szerepét Lázár-Prezsmer Endre tölti be.

A vetítésre a belépés ingyenes, de mivel a helyek száma korlátozott előzetes regisztrációs szükséges a tordaisaci@gmail.com vagy a 0737-151102-es telefonszámon.

Szilvássy Carola 1876-ben született az egyik leggazdagabb erdélyi földbirtokos, Szilvássy Béla és – a szintén nemesi származású – báró Wass Antónia lányaként. Carola még fiatalkorában ismerkedett meg a kor híres író-politikusával Bánffy Miklóssal. Bár mély érzelmeket tápláltak egymás iránt, máig tisztázatlan okokból nem házasodtak össze, így Carola végül Báró Bornemissza Elemérhez ment feleségül. Miklós később, már élete delén, édesapja halálát követően vette feleségül 1935-ben Várady Arankát, a Nemzeti Színház színésznőjét, hogy biztosítsa az öröklési jogot 16 éves Katalin gyermekük számára. Carola és Miklós közeli barátsága ötvenöt éven keresztül, Carola haláláig megmaradt.

Carola már fiatal lányként újraértelmezte a társadalmi konvenciókat, ezzel időnként botrányt okozva a főúri társaságban. 1909-ben Dél-Afrikába utazott az unokanővérével, hogy megkeressék a második búr háborúban elesett unokatestvérük, Wass Albert sírját. Expedíciójuk veszélyeire számos diplomata figyelmeztette őket, ám a két hölgy mégis vállalkozott az útra – hajón és lóháton utazva, férfikíséret nélkül. Küldetésük végül sikerrel zárult, amelyről számos korabeli cikk és beszámoló született.

1909-ben egy másik megdöbbentő esemény kapcsán is cikkeztek Caroláról a lapok: ő volt ugyanis az első nő, aki repülőre ült Magyarországon. Ebben az évben érkezett Budapestre Louis Blériot pilóta, aki többezres tömeg előtt tartott légibemutatót. Korabeli elbeszélések szerint Carola nagyon szeretett volna repülni, Blériot azonban ellenezte ezt, és egy irreálisan magas árat kért fizetségül a bárótól. Bornemissza Elemér végül valódi gavallér módjára fél órán belül átadta számára a kért összeget, így Carola végül átrepülhetett a Vérmező felett.

Carola az 1900-as évek első évtizedében Kolozsvárott színésznőként és rendezőként is kipróbálta magát. Kimagasló alakítást nyújtott Ibsen Nórájának és a Dumas-féle Georges hercegné címszerepében. A múlt század elejének Kolozsvárján a filmgyártás is virágkorát élte, ezekbe a munkákba pedig egy alkotás erejéig Carola is bekapcsolódott: 1913-ban Hetényi Elemérrel együtt rendezte az Apacsnő szerelme című filmet.

Szilvássy Carola nagy szerepet vállalt a szegény, elesett, kirekesztett emberek támogatásában. Egyik legmegosztóbb tette volt, mikor magához vette egy halálra ítélt férfi várandós szeretőjét, aki aztán élete végéig nála élt és dolgozott.

1907-ben beiratkozott a Kolozsvári Magyar Királyi Ferencz József Tudományegyetem bábaképző szakára. Három év alatt elvégezte tanulmányait és engedélyeztette kiutazását a frontra, ahol sebészorvosok mellett dolgozott ápolónőként.

„Carola nemcsak fizikai segítséget jelentett a betegek számára, de ő tartotta bennük a lelket is – erről a fronton lévő orvosok, katonák és az édesanyák levelei, képeslapjai tanúskodnak. Szolgálataiért az Erzsébet érdemrend ezüstkereszt fokozatát is kiérdemelte” – fejti ki Szebeni Zsuzsa Bánffy-kutató, A maga természete szerint és szabadon című film egyik szakértője.  A második világháború során, a román betörés alatt közel százötven árva csecsemőt mentett meg közeli barátjával, Bánffy Miklóssal és legjobb barátnőjével, gróf Bethlen Margit írónővel, a miniszterelnök feleségével a lángoló Nagyszebenből.

 „Amikor figyelembe vesszük Carola tetteit, nem a mai eszünkkel kell gondolkodnunk. A századforduló korában a női egyenjogúság még éppen csak kibontakozóban volt, így abban az időben egy afrikai utazást megtenni vagy egy lángoló városba kocsival behajtani teljesen más súllyal bírt, mint mostanában” – tette hozzá Szebeni Zsuzsa.

Élete második felében Carola számos területen folytatott aktív közéleti tevékenységet. Kivételesen jártas volt az irodalomban és a művészetekben, a kor könyv- és drámaírói sokszor kikérték a véleményét. A magyaron kívül beszélt és olvasott még németül, franciául, angolul és olaszul is. Nyíltan hirdette a nők egyenjogúságát és internacionalistának vallotta magát. Tagja volt az – általa is alapított – Erdélyi Helikon csoportnak, az Erdélyi Színpártóló Társaságnál alelnökként, és a Kolozsvári Református Nőegyletnél pedig lelkes vezetőként tevékenykedett. Bánffy Miklós Erdélyi történet című trilógiájában róla mintázta a főhősnő Milóth Adrienne alakját, de megjelent Kuncz Aladár Felleg a város felett című regényében és Kemény János Kakukkfiókák című önéletrajzi ihletésű regényében is.

 

Producer: Molnár-Bánffy Kata, Salt Communications Kft.
Forgatókönyvíró: Szebeni Zsuzsa
Forgatókönyvíró: Ugron Zsolna
Rendező: Szebeni Zsuzsa
Társrendező: Bertha Lívia és Ugron Zsolna
Operatőr: Szepesi Dávid
Időtartam: 69 perc

A film létrejöttét a Nemzeti Filmintézet támogatta.

Szervezők: Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy, Carola Egyesület, Művész Mozi by Citypex, Salt Communication

Támogatók: BGA Alapkezelő Zrt, MOL, Média a Családért Alapítvány

 

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

December 10-én, vasárnap 18.15-kor nyitják meg Kolozsváron a Klezmer hangok Erdélyben című kiállítást a Muzeonban, a Virgil Fulicea utca 3. szám alatt. A kiállítás interaktív lesz, és Beth Silver csellóművész élőzenét ad elő Max Eisikovits Máramarosból gyűjtött zsidó darabjai alapján.

 

Máté Istvánnak a Kriza János Néprajzi Társaság gondozásában megjelent, Szolgálatban Kalotaszegen. Lelkipásztori életstratégiák és életpályák a Kalotaszegi Református Egyházmegyében című könyvét mutatják be december 8-án 19 órakor a kolozsvári Vallásszabadság Házában, a Kossuth Lajos utca (1989. december 21. sugárút) 14. szám alatt. A könyvet bemutatja: Kiss Dénes és Peti Lehel. A kötetbemutatót a Vallás és egyház a változó társadalomban című konferencia keretében tartják.

 

Ismét gyermekzsivajtól lesz hangos a zabolai Mikes kastély, december 9-én, 10 és 17 óra között szeretettel várnak mindenkit egy családi karácsonyváró eseményre az ünnepi hangulat elengedhetetlen kellékeivel: karácsonyi barkácsolással, mesemondással, kincskereséssel, hintózással és vásárral.

2023. dec. 12-én kedden 18 órakor, születésének 150. évfordulóján gróf Bánffy Miklósra emlékeznek dr. Gaal György irodalom- és művelődéstörténész Gróf Bánffy Miklós útja a politikától a művészetekig című, vetített képes előadásával. A rendezvényt az EME Napoca/Jókai u. 2–4. szám alatti székházának előadótermében tartják, az est házigazdája Szabó Zsolt, a Kolozsvár Társaság elnöke.

A téli ünnepek alkalmából színházi ajándékutalványokat kínál fel előadásai iránt érdeklődőknek a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház. A vásárlók ezúttal is kétszeri vagy négyszeri belépésre szóló ajándékutalványok közül választhatnak, de mindkét típusú utalványból prózai és zenés színházi előadásra szóló változat is kapható az előadások jegyárai függvényében. Érdeklődni, utalványokat vásárolni a sepsiszentgyörgyi Városi Szervezőirodában lehet.

 

Bánffy Miklós és Kós Károly világa címmel nyílik kiállítás Budapesten december 9-én 18 órakor a Pesti Vigadóban. Köszöntőbeszédet mond Lánszki Gerő államtitkár, ünnepi beszédet mond Turi Attila, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke és Szebeni Zsuzsa, a kiállítás kurátora.

Az idei Karácsonyi Vásárt december 16-23. között tartják Sepsiszent-györgy Főterén, ahol nyolcvan őstermelő, kereskedő és iparművész kínálja portékáit a karácsonyi ajándékokat beszerezni kívánók számára. A 2023-as rendezvény kulturális programkínálata helyi és brassói művészek, zenekarok, kórusok, művészeti együttesek felajánlásaiból jön létre.

Még két előadás lesz idén az Aradi Kamaraszínház műsorán. A nézők találkozhatnak Mácsai Pál Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes művésszel, akik Örkény-estjüket hozzák el Aradra, a Fonogram-díjas Cimbaliband zenekarral pedig főként karácsonyi dalokat ad elő.

Az ünnepek előtt a Mese a csodálatos szőlőfáról című produkció bemutatójára készül a Puck Bábszínház magyar társulata. December 16-án, szombaton 11:00 és 17:00 órától látható a bábelőadás, amelyet Kovács Géza Blattner Géza-díjas bábművész, a szombathelyi Mesebolt Bábszínház igazgatója rendez, és ugyancsak ő az, aki a mese szövegkönyvét jegyzi.

2023. december 11-én, hétfőn a kolozsvári Iulius Mallban, az Auchan bevásárlóközpont közelében kézművesvásárt rendez a Kolozs Megyei Tanácsnak alárendelt Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság. A kiállításon az igazgatósághoz tartozó, azzal együttműködő intézmények lakói, illetve a nappali foglalkoztatások résztvevői állítják ki termékeiket.

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem által szervezett XXIV. Nemzetközi Színháztudományi Konferenciára 2023. december 8-án tartják a Stúdió Színház előterében.

Kós Károly születésének 140. évfordulója alkalmából kerekasztal-beszélgetést szerveznek Kolozsváron december 15-én 18 órától, Gall Anthony Kós Károly-kutató, K. Lengyel Zsolt történész, politológus, szerkesztő, Hunyadi Attila Gábor gazdaságtörténész és Veress Emőd jogász, egyetemi tanár részvételével, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) szervezésében, az MCC Huszár (Călărașilor) utca 1. szám alatti székhelyén, a Belvedere szállodában.

A negyedik napkeleti bölcs történetét dolgozza fel Ókovács Szilveszter ötlete nyomán Pacsay Attila Artaban című adventi szeánsza, amit 2023. december 9-én mutat be a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyháza. A mintegy egyórás térhangzású, egyéb érzékszervekre is kiható meditatív előadást a közönség sötétben, nyugágyakból, szemtakaró maszkban hallgathatja végig.

Kós Károly épületei Sepsiszentgyörgyön címmel szervez rendezvényt a Györkös Mányi Albert Emlékház 2023. december 7-én, csütörtökön, 18:30-as kezdettel.

A marosvásárhelyi Ariel Színház december 1–10. közötti műsorában a Hókirálynő és az Évszakok című előadások szerepelnek. A részletes program a címre kattintva olvasható.