Szent Mihály Havi Forgatag volt Zabolán

Szeptember 16-án zajlott a VIII. Szent Mihály Havi Forgatag Zabolán, mely rendezvényhez évek óta társul a Mikes Kupa is. Ez utóbbi a XI. kiadását élte az idén.

Mezőgazdaságunkat már nem igazán taglalja az évszakok váltakozása, kevésbé határozza meg az időjárás. Lehet éjszaka aratni, fagyban szántani vagy pityókát szedni szinte ember nélkül.

Ebből kifolyólag hagyományos ünnepeink is elmosódtak, formát váltottak. A legelőkre Szent György nap előtt kikerülnek már az állatok, az Újkenyér ünnepig már el is felejtettük a kombájnokkal rég learatott gabonát és Szent Mihály napja sem bégetéstől hangos. Ennek ellenére az emberek éreznek egyfajta „őszi hálaadás érzést” és talán ez, ami a Szent Mihály Havi Forgatagot sikeressé teszi.

 

 

Az utóbbi időben általános csökkenés érzékelhető a különböző rendezvények résztvevőinek számában, de nem így a Forgatag esetében. A Pro Zabola Egyesület, a Roy Chowdhury Mikes Alapítvány és a Zabola Estate célja, hogy közösséget kovácsoljon, lehetőséget adjon a falunak és környékének egy víg összejövetelre. Mivel a Szent Mihály Havi Forgatag alulról szerveződő, az eseményt a helyiek magukénak érzik és sokan hozzájárulnak. Ez által az elhintett magok kezdenek szárba szökni.

A Forgatag egyik eleme egy igazi „örömfőzés”. Csak azért aggatjuk rá verseny megnevezést, hogy elbolondozhassunk az ételek értékelésénél és díjazáskor mindenkit megemlíthessünk. Az idén huszonöt csapat jelentkezett fiatalok és gyakorlott háziasszonyok egyaránt. A versenyen részt vett a Secuiana nadrággyár is több mint száz fővel. Az ünnep elmaradhatatlan résztvevője Füzesabony testvértelepülés is.  

A sokadalom másik szála a sport köré csoportosul. A Mikes kupát tizenegy éve úgy hozta létre a Roy Chowdhury Mikes alapítvány, hogy a sportot használja katalizátornak a magyar kultúra szórványban való ápolására. Napjainkra az a szokás alakult ki, hogy egyik évben a Fehér megyei szórvány magyar településeken, másik évben Zabolán jön létre a torna. Bethlenszentmiklós és Küküllővár, Fehér megyei települések mellett, részt vett a Brassó megyei Alsórákos is. Háromszékről Tamásfalva, Szörcse, Zabola, a Secuiana nadrággyár és Kovászna Megye Tanácsának teremfoci csapata lépett pályára. Jó látni, hogy az „idegenből” érkezett csapatok tagjai becsatlakoznak az esti népdal éneklésekbe, táncba és szoros kapcsolatok alakulnak ki ember és ember közt.

Az év terméséért hálát adva, lélekben felfrissülve jöhet a késő őszi hideg amikor november végén Zabolán masíroznak a kolbászok a Háromszéki Kolbászparádén.   

 
A szervező csapat nevében, Albert Zoltán
 

 

Új hozzászólás