Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Rendezvényekben gazdag év várható Sepsiszentgyörgyön

Az idei év is gazdag lesz közösségi, kulturális programok terén Sepsiszentgyörgyön. A több mint 20 szervező intézmény éves programjának eseményeit ismertette csütörtökön Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Antal Árpád-András, Sepsiszentgyörgy polgármestere, valamint Vargha Fruzsina, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere a Művész Moziban szervezett közös sajtótájékoztatón. A rendezvényről a mellékelt képet Kristó Gothárd Hunor készítette.

Tavaly több mint 1 500 rendezvényt és 2 200 filmvetítést szerveztek Sepsiszentgyörgyön, így az év minden napjára szinte három esemény és 6 film jutott a múzeumok, kiállítóterek állandó tárlatai mellett. A megyeszékhelyen 25 fesztivál, közösségi esemény egészítette ki az intézmények állandó kínálatát, amely több mint 800 programpontot jelent. 

2008-ban, amikor Tamás Sándor elnök úrral  Bukarestből hazaköltöztünk, megígértük, hogy  mindent megteszünk annak érdekében, hogy az infrastrukturális fejlesztést és a közösségépítést egyensúlyban tartsuk. Köszönöm mindazoknak, akik azon dolgoznak, hogy ezek a rendezvények megvalósuljanak” – emelte ki Antal Árpád-András, Sepsiszentgyörgy polgármestere.

Három esemény jut egy napra Sepsiszentgyörgyön és ez azokat a kulturális intézményeket, civil- és ifjúsági szervezeteket dicséri, akik a város kulturális életét mozgatják. Tudatosan vállaltuk, mind a megyei, mind a helyi önkormányzat, hogy a rendezvényeket összehangoljuk, hogy egymás rendezvényeit segítjük” – fogalmazott Vargha Fruzsina alpolgármester.

2022-ben hat új rendezvény debütált Sepsiszentgyörgyön, köztük a Húsvéti ételszentelés, a SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál, a Magyar feltalálók napja, a Sepsi Tabakó Fesztivál, a TedX Sepsiszentgyörgy és a Transylvanian Spirit – Erdélyi Pálinka- és Párlatverseny.

„Antal Árpád-András polgármester úrral azt vállaltuk, hogy mi nem az elmúlt események könyvelői leszünk, hanem alakítói, formálói ennek a térségnek. Minden nehézség ellenére úgy látjuk, hogy a helyi és regionális identitás megerősítése mellett éves rendezvényeink, eseményeink nyomán Sepsiszentgyörgy, Háromszék kulturális, közösségi ereje kisugárzik. Beszélhetünk a kifelé és befelé egyaránt erőteljesen ható kulturális erőtér mellett a sportélet fellendüléséről is, a gasztroturizmus, a helyi termékek fejlődését segítő fesztiváljainkról, az egységes Székelyföldet megjelenítő eseményeinkről, a történelmi tudatot erősítő nemzeti ünnepeinkről” – hangsúlyozta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.  

Az évet a magyar és a román kultúra napja indítja, amely apropóját adja a Háromszék kultúrájáért díj átadásának. Márciusban egy meglepetésvendéggel emlékezünk az 1948-49-es forradalom- és szabadságharcra, szintén ekkor kerül sor a Petőfi 200 emlékév első eseményére, melyet Bereck-Kézdivásárhely-Sepsiszentgyörgy tengelyen szerveznek és március 25-28. között zajlik az 5. Reflex Nemzetközi Színházi Fesztivál első része.

Április 23-30. között szervezzük a harmincadik Szent György Napokat, Erdély legnagyobb városünnepét, a jubileumi kiadáshoz méltó fellépőkkel és programkínálattal. 

Május nagyon gazdag rendezvényekben, visszatér a Designhét, lesznek Háromszéki Diáknapok, sor kerül a Reflex Nemzetközi Színházi Fesztivál második részére, illetve május 25-28. között második alkalommal tartják meg a SepsiBook könyvvásárt és kortárs irodalmi fesztivált. Ekkor ünnepeljük a Vadász Múzeum fennállásának 10. évfordulóját is.

A júniusi rendezvények sorozatát a gyermeknap indítja, ezt követi június 9-11. között a Székely Vágta az Óriáspince-tetőn, de megünnepeljük a magyar feltalálók napját is az egykori dohánygyárban és második alkalommal szerveznek Jazz és Blues Fesztivált. 

Júliusban a KultúrPark eseményeire várják az érdeklődőket a Kónya Ádám Művelődési Ház udvarára, valamint Jazz és Improvizációs Zenei Táborba a művészetkedvelőket.

Augusztusban rajtol a Székelyföldi Kerékpáros Körverseny, amely turisztikai szempontból is fontos, hiszen az élő közvetítések által népszerűsítik térségünket. Augusztus 19. és szeptember 24. között egy nem mindennapi kiállítás lesz megtekinthető Sepsiszentgyörgy Főterén, Máté Bence világhírű természetfotós fényekkel megvilágított képei hozzák közelebb az állatvilágot és a természetet a közönséghez. Augusztus 25-27. között szervezik a helyi termékeket és gasztronómiai hagyományokat középpontba helyező kürtőskalácsfesztivált, valamint augusztus 31. és szeptember 2. között a második alkalommal sorra kerülő Tabakó Fesztivált is az egykori dohánygyár udvarán. 

Szeptemberben 14-17. között kilencedik alkalommal pulzál a város a pulzArt kortárs művészeti fesztiválon, melyet az EVA Filmmakers Fest, a Sportnapok és a szeptember 29. és október 1 között sorra kerülő Őszi vásár és a Nektária vándorrendezvény, a székelyföldi mézverseny követ.

Októberben az aradi vértanúkra és az ‘56-os forradalomra emlékezünk, ekkor kerül sor a három megyét átívelő Székelyföld Napok 14. kiadására is, melynek nyitórendezvénye a Visor Fotófesztivál, illetve ebben az időszakban zajlik a DbutanT Fesztivál is.

„Minden bizonyára az idei év egyik legfontosabb híre az lesz, hogy októbertől újra látogathatóvá válik a Székely Nemzeti Múzeum, amelyet uniós forrásokból újítottunk fel. Az első tárlat pedig nem is lehet más, mint egy új Gábor Áron-kiállítás” – mondta Tamás Sándor elnök.

November 10-12. között tartják Sepsiszentgyörgy egyik legnagyobb hagyományú rendezvényét, a Népzene- és néptánctalálkozót, melyet ebben az évben 33. alkalommal szerveznek meg, és azon a hétvégén ismét összemérik tudásukat az erdélyi pálinkafőző mesterek is a 2. Transylvanian Spirit – Erdélyi Pálinka- és Párlatversenyen. Szintén második kiadásához érkezik a TedX Sepsiszentgyörgy és lesz városi gólyabál is.

 

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

A Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy és a Művész Mozi by Citypex Carola névnapja és a Művész Mozi hatodik születésnapja alkalmából Bornemissza Elemérné Szilvássy Carola életútját bemutató A maga természete szerint és szabadon című, játékfilmes elemeket tartalmazó dokumentumfilmet vetíti Sepsiszentgyörgyön. A számos erdélyi alkotó közreműködésével készült film megtekintésére szeretettel várják az érdeklődőket 2023. január 28-án, 17 órától a Művész Mozi Chaplin és Fellini termébe.

Január 31-én, kedden 18 órakor az Aradi Kamaraszínház, a Kölcsey Egyesülettel és az RMDSZ Arad megyei szervezetével közösen, zenés előadással emlékezik Jávor Pálra, a 20. század elejének ünnepelt magyar színészére, aki 121 évvel ezelőtt született Aradon. A nézők Pozsgai Zsolt Jávor hajnalai című darabját láthatják a Bábszínház termében.

Dutka Ákos emlékére, dr. Boka László irodalom-történész kezdeményezésére, 2023. január 27-én, pénteken 18 órától a Szigligeti Színház páholyelőcsarnokában ünnepi ülésszakot szervez az Újvárad folyóirat és kiadója, a Holnap Kulturális Egyesület, szakmai partnerségben a Szigligeti Tanoda Egyesülettel.
 

A Györkös Mányi Albert Emlékház (Kolozsvár, Republicii / Majális u. 5.) Nyitott szemmel elnevezésű világjáró sorozatának Lepkekalandok című beszélgetését 2023. január 26-án, csütörtökön, 18.30 órától tartják. Január 27-én, pénteken, 16.30 órától ismét JelesNapTár lesz, a hagyományőrző gyermekprogram fonóházi meghívottja a széki Filep Erzsébet népművész.

Üveghang Akadémia II. elnevezéssel folytatja a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy az évi 8 alkalmas zenei képzését, 2023. február 7 és december 14 között. Az előadássorozat a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy zeneelméleti, történeti és gyakorlati képzése, melyet 2022-ben hirdetett meg első alkalommal. A program nevét a húros hangszereken alkalmazott üveghangról kapta, érzékelteti, hogy mennyire sokoldalúan lehet megközelíteni a művészet ezen ágát. 

Prokofjev Háború & béke című operáját a világhírű katalán operarendező, Calixto Bieito színrevitelében, Brassói-Jőrös Andrea, Brickner Szabolcs és Szegedi Csaba főszereplésével, összesen 28 énekes szólista közreműködésével mutatja be 2023. január 28-án a Magyar Állami Operaház. Az előadásban, amely a Genfi Nagyszínházzal koprodukcióban jött létre és február 18-ig hét alkalommal tekinthető meg az Operaház műsorán, az OPERA Zenekart és Énekkart a kazah Alan Buribayev vezényli.

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem másod-éves magiszteri bábszínész osztálya január 25-én, szerdán 19 órától mutatja be Árvácska cí-mű, felnőtteknek szóló előadását Vidovszky György rendezésében. Az előadás Móricz Zsigmond azonos című műve alapmotívumainak felhasználásával készült, megtekintése 16 éven felülieknek ajánlott. 

A Fotó és Film Kolozsváron sorozat keretében a Kolozsvár Társaság beszélgetést szervez Zágoni Balázs Szamos-parti Hollywood című regénye kapcsán 2023. január 24-én, kedden 18 órakor.

A kollégiumi professzor, aki lapot szerkesztett és politizált. Méhes Sámuel élete címmel Horváth Csaba történész-doktorandusz tart előadást február 1-én, 18:30-tól Kolozsváron, a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Republicii/Majális utca 5. sz.).

A Kónya Ádám Művelődési Ház égisze alatt működő sepsiszentgyörgyi Cantus Firmus Vegyeskar, valamint a sepsiszentgyörgyi Magyar Férfidalárda kórustag toborzót hirdet. A nagy múltú kórusok a  taglétszám növelése és fiatalítás céljából minden énekelni szerető jelentkezését várják Sepsiszentgyörgyről és a környező településekről. 

Február 3-án szervezi  meg a 2023-as év első koncertjét a Szimpla Sepsiszentgyörgy, amelynek első fellépője a fiatal tehetségekből álló Álljunk meg! zenekar lesz 21 órai kezdettel.

 

A Székely Nemzeti Múzeum legújabb kiállítása az intézmény ideiglenes kiállítóhelyéül szolgáló Lábasház Pincegalériájában 2023. január 19-én, csütörtökön nyílik meg. A kovásznai Deák-házaspár, Deák M. Ria textilművész és Deák Barna grafikus Romboló tettvágy és gyógyító csend című közös tárlatának megnyitója 17 órától kezdődik, a kiállítást dr. Deák Ferenc Loránd műkritikus nyitja meg.

Kovásznán a Kádár László Képtárban tart kiállításmegnyitót Tehetségük az „isteni ingyen kegyelem” ajándéka Berde Mária írónő és Berde Amál festőművész pályaképe címmel a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy 2023. január 17-én, 17 órakor.

Március 5-ig látogatható az Ez sör! A sernevelőtől a sörgyárig című kiállítás a Lábasházban, a Székely Nemzeti Múzeum ideiglenes kiállítóhelyén. A budapesti Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, valamint a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum közös vándorkiállítása a magyarországi sörkészítés és a sörfogyasztás történetét, a sörkészítés folyamatát, a sör-fogyasztás kultúrtörténeti kérdéseit mutatja be.

 

A sepsiszent-györgyi illetőségű parallel lives együttes koncert-jével indul az idei év könnyűzenei eseménysorozata városunkban. A zenekar január 25-én, 19:00-kor lép közönség elé a Háromszék Táncstúdióban.