Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Ősváltozatban mutatják be a János vitéz című daljátékot Budapesten

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából Szabó Máté új rendezésében állítja színpadra Kacsóh Pongrác János vitéz című művét a Magyar Állami Operaház. Az előadás főszerepeit Boncsér Gergely, Kálnay Zsófia, Bretz Gábor, Szemere Zita és Wiedemann Bernadett alakítja, az opera együtteseit a Rácz Márton által kikutatott ősváltozat nyomán Kesselyák Gergely dirigálja. A János vitéz az idei évadban két alkalommal, 2023. március 10-én és 12-én előbemutató formájában látható az Operaházban.

Mind Petőfi elbeszélő költeménye, mind Kacsóh népszínműveket és operetteket egyaránt idéző zenéje generációk számára közismert. A két árva parasztgyerek, Jancsi és Iluska szerelme, amiért a tiszta szívű hős minden földi, sőt, földön túli nehézséggel dacol, olyan mese, ami Szabó Máté rendező (Lammermoori Lucia, Olasz nő Algírban, Manon Lescaut, A képzelt beteg, avagy őfelsége komédiása) értelmezésében a felnőtt élet legnagyobb csalódásait sorakoztatja fel. Az elveszett szerelem megtalálása mellett a hazatalálás is a mű egyik központi eleme, ahogy a daljáték saját drámai figurája, Bagó is összetett, árnyalt értelmezésre ad lehetőséget. Ugyanakkor cél volt a daljátéki műfaj megőrzése is, hogy a felnőtt közönség is felidézhesse azokat az élményeket, amik gyermekkorától ehhez a műhöz kötik, és amihez hasonló élményeket most a jövő generációi is átélhetnek.

A zene mellett az ehhez szükséges, magával ragadó látványvilág megteremtésében segítenek a Füzér Anni és Horesnyi Balázs által tervezett jelmezek és díszletek, valamint Huszár Dániel, Berkes Bálint és Czeglédi Zsombor által készített vetítések is. Az előadás főbb szerepeit Boncsér Gergely (János vitéz), Kálnay Zsófia (Iluska), Bretz Gábor (Bagó), Mertz Tibor (francia király) Szemere Zita (francia királykisasszony) és Wiedemann Bernadett (mostoha) alakítják, mellettük Fülep Máté (strázsamester), Gábor Géza (csősz) és Kiss Péter (Bartoló) szerepel az előadásban. A Magyar Állami Operaház Zenekarát, Énekkarát (karigazgató: Csiki Gábor) és Gyermekkarát (karvezető: Hajzer Nikolett) Kesselyák Gergely első karmester vezényli, a Magyar Nemzeti Balett művészei számára a koreográfiát Vári Bertalan készítette.

Az előadás érdekessége, hogy a János vitéz először szólal meg az Operában az 1904-es ősváltozatban, amit Rácz Márton karmester a Magyar Művészeti Akadémia Művészeti Ösztöndíjprogramjának részeként eredeti kéziratok alapján kutatott ki. A korábbiaknál puritánabb hangszerelés izgalmas kuriózumot tartogathat mindazok számára, akik jól ismerik az elmúlt évtizedek átiratait.

A János vitéz az idei évadban eredetileg öt alkalommal szerepelt volna az Eiffel Műhelyház programjában, ezek az előadások azonban a Kőbányai úti játszóhelyet érintő takarékossági intézkedések áldozatául estek. Így az Operaházba meghirdetett két telt házas előadás a darab előbemutatójaként szolgál, a darab pedig 2023 őszén az Erkel Színházban lesz újra látható.

Petőfi Sándor 1845-ben megjelent, és a kiadástól kezdve hallatlanul népszerű elbeszélő költeményét 1903-ban Bakonyi Károly dolgozta át színpadi művé, első zenés darabja, a Huszka Jenővel közös Bob herceg című operett egy évvel korábbi sikerén felbuzdulva. A szövegkönyvet, melynek verseit Heltai Jenő írta, Beöthy László, a frissen megalakult Király Színház igazgatója vásárolta meg, és előbb Sztojanovics Jenőt, majd Kacsóh Pongrácot bízta meg a zene megkomponálásával. Az 1904-es ősbemutatót Fedák Sárival a címszerepben a kritika és a közönség részéről is kitörő lelkesedés fogadta, amit a fővárosban és országszerte több újabb bemutató követett.

A Magyar Királyi/Állami Operaház műsorán az 1931-es premier óta 735 alkalommal szerepelt a János vitéz. Márkus László operaházi színre vitelét követően 1949-től a Városi, majd Erkel Színházban Mikó András, Makai Péter, Kerényi Imre, Fehér András és ifj. Palcsó Sándor rendezésében szerepelt szinte folyamatosan a dalszínház repertoárján, de az 1950-es években minden évben látható volt az Opera egykori nyári játszóhelyeként működő Margitszigeti Szabadtéri Színpadon is.

 

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

A Nagyváradi Szigligeti Színház vígjátéka, Bogdán Zsolt és a Kaláka együttes Kányádi-estje, Montanaro különleges muzsikája szerepel az Aradi Kamaraszínház áprilisi műsorában.

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Magyar Kara március 28-án, kedden 19 órától adja elő a Stúdió Színházban BAKELIT TAXI VINYL című előadását Harsányi Zsolt rendezésében.

A János vitéz, a Lúdas Matyi és A csizmás kandúr című előadásokkal várja nézőit a következő napokban a Marosvásárhelyi Ariel Színház.

A nemzetközi-bábművész szövetség (UNIMA) kezdeményezésére kereken húsz éve minden március 21-én ünnepli a szakma és a közönség a bábszínházi világnapot. Ezen nap alkalmából a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem hallgatói több eseményt is szerveznek.

A budapesti Madách Színház és a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy újabb online előadás megtekintésére hívja az érdeklődőket. 2023. március 27-én, hétfőn 19.00 órától kezdődően a TERCETT  MÓRICZ ZSIGMOND SZERELMEI film-szín-játékot lehet megnézni.

A Györkös Mányi Albert Emlékház Nyitott szemmel elnevezésű világjáró sorozatának soron következő, Amikor mozog a föld című beszélgetésére rendhagyó módon szerdán, 2023. március 22-én 18.30 órától kerül sor. Március 23-án, csütörtökön ugyancsak 18.30 órától az egy éve elindult Alzheimer Café kezdeményezésről tart bemutatót dr. Berszán Lídia, a BBTE Szociológia és Szociális Munka Karának tanára.

Dél-erdélyi városokban vendégszerepel a budapesti Szent Mihály Szekere Vándorszínház. Az 1848-1849-es szabadságharc és forradalom emlékének tiszteletére szervezett előadásokat Brassóban, Déván, Gyulafehérváron, Nagyenyeden, Vizaknán és Nagyszebenben tekinthetik meg március 17–22. között a szórványban élő magyar közösségek tagjai.

A Károli Gáspár Református Egyetem jótékonysági koncertet szervez március 31-én a budapesti Zeneakadémián a szíriai földrengés károsultjainak megsegítésére. 

A MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben a Röpte improvizációs post-ambient koncertre kerül sor 2023. március 17-én, pénteken 19 órakor, melyet a sepsiszentgyörgyi Kovács-Vajda Bence és alkotótársa, Emcsi, a Pécsi Tudományegyetem Elektronikus zene és médiaművész szakának hallgatói adnak elő.

Az egyetem Magyar Művészeti Karán június-júliusban kezdődik a beiratkozás alap- és magiszteri képzésekre, a felvételi ezt követő héten lesz. Az egyetem oktatói májustól hétvégenként ingyenes felvételi felkészítőt tartanak az egyetem honlapján közölt beosztás szerint.

Több rendezvénnyel ünepli meg az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc 175. évfordulóját, illetve a Petőfi-bicentenáriumot a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy. A Petőfi emlékezete és az 1848-as ereklyék Háromszéken című kiállítás 2023. március 14-én, kedden 18 órától nyílik meg a Székely Nemzeti Múzeum ideiglenes kiállítóhelyén, a Lábasházban.

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából az Ariel Színház szeretettel várja 10 év fölötti nézőit János vitéz című előadásának bemutatójára, a Jászai-díjas Barabás Olga rendezésében. A bemutató időpontja: március 18., szombat 18 óra.
 

Március 14-én, kedden, 19 órakor az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc ünnepének előestéjén a Sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes Tragédia című előadását tekinthetik meg a nézők a nagyszínház termében. A táncelőadás Madách Imre Az ember tragédiája című műve alapján készült, és az Aradi Kamaraszínház évadában mutatják be Aradon.

A Nyitott szemmel elnevezésű sorozat Káoszból kibontakozó rend – Tamilnádu, India című estjének meghívottja Vincze László bábszínész. Az eseményre 2023. március 9-én, csütörtökön, 18:30 órától kerül sor a Györkös Mányi Albert Emlékházban.

 

Kilenc évszázad hit és kultúra címmel jelenik meg Fejes Rudolf Anzelm O.Praem és Molnár Judit közös, gazdagon illusztrált könyve. A Holnap Könyvek kiadó gondozásában megjelent művet 2023. március 10-én, pénteken 18 órától mutatják be a nagyváradi premontrei templomban (Úri / R. Ciorogariu utca 14 szám).