Nomádok a világ tetején – körkép Ladakhból

Folytatódik a Nyitott szemmel sorozat

India legészakibb tartománya, Ladakh évszázadok óta virágzó buddhista kultúra kietlen, ám annál méltóságteljesebb otthona. Nyelvi és természetföldrajzi szempontból is inkább kötődik Tibethez, mint magához Indiához, amelynek politikai értelemben ma már a szerves részét képezi. Titokzatos, misztikus vidék, amelyre Kis-Tibetként is hivatkoznak, hiszen ez a tibeti buddhizmus talán egyetlen háborítatlan fellegvára akkor is, ha szinte minden helyi lakosra jut egy itt állomásozó indiai katona.

Peremvidékein, magas hágóin állattartó nomádok élnek, akik a dalai lámát követve menekültek a régióba. Vajon kik ők, hogyan élnek és mit tanulhatunk mi, kényelmesen lélegző európaiak a magashegyi changpa nomádoktól? Ezekre a kérdésekre keressük a választ Tandel Eszter dokumentarista fényképésszel, akit első indiai útja során tulajdonképpen a véletlen sodort a changpák közé.

A Györkös Mányi Albert Emlékház (Kolozsvár, Republicii / Majális u. 5.) Nyitott szemmel elnevezésű világjáró sorozatának Nomádok a világ tetején – körkép Ladakhból című beszélgetésére 2024. június 5-én, szerdán, 18.30-tól lesz.

A sorozat szervezője az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékház, társszervező házigazdája Laczkó Vass Róbert. Az esemény Facebook-linkje itt érhető el.

Új hozzászólás