Nemzetközi Színháztudományi Konferencia - felhívás

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem felhívást hirdet a XXIV. Nemzetközi Színháztudományi Konferencia résztvevői számára, a rendezvényt 2023. december 8-9. között tartják. A konferenciára olyan kutatók, kultúrával foglalkozó szakemberek, oktatók, egyetemi hallgatók, művészek, informatikai szakemberek jelentkezését várjuk, akik szívesen kapcsolódnának be a témáról szóló beszélgetésbe. Jelentkezési határidő: 2023. november 5.

Míg néhány évtizeddel ezelőtt csak a laboratóriumi kísérleteket végző programozók kiváltsága volt, napjainkban már a mesterséges intelligenciát alkalmazó felületeken bárki számára „egy kattintásnyira” van a gép-ember kapcsolat. Cézanne stílusában festeni, vagy egy Marosvásárhelyen játszódó kétszereplős jelenetet írni - ezek a cselekvések nem idegenek már azokon a felületeken, amelyek a létezés  tapasztalatát sajátos társításokban utánozzák. Sőt, a mesterséges intelligencia tudományos dolgozatokat ír, bonyolult kérdésekre ad választ a felhasználóval folytatott párbeszédben, képes összefoglalni a legújabb kiadványok tartalmát vagy ismert alkotók stílusát utánozza.

A konferencia azt ajánlja, hogy a fent említett technológiai vívmányok lehetőségeit és kockázatait vizsgáljuk az előadóművészetek kontextusában. Vajon, a mesterséges intelligencia valamilyen hiány fokozását eredményezi vagy éppen arra törekszik, hogy betöltse azt? Lehetséges-e a technológiai újítások természetes beilleszkedése az előadóművészetekbe, úgy, hogy új kifejezésmódokat teremtsenek, vagy a mesterséges intelligencia veszélyt jelenthet az emberi emlékezet, alkotókészség és gondolkodás számára?  Milyen mértékű az információ manipulálásának és az ideológiai megvezetés vonzóereje? Milyen keretek között mozoghatnak azok az előadások, amelyek rákérdeznek a mesterséges intelligencia lehetőségeire vagy beépítik azt saját színházi munkafolyamataikba? Milyen művészi indítékai vannak azoknak az új technológiát vizsgáló alkotóknak?  Hogy fejlődtek a színháztörténet során a természetes és mesterséges, a valós és virtuális és az ember és gép közötti viszonyok? Íme néhány téma, amelyekben az művészet és mesterséges intelligencia közötti kapcsolat sokféle (művészeti, pszichológiai, pedagógia, etikai, esztétikai, műszaki, stb.) kontextusban tárgyalható. 

A konferenciára olyan kutatók, kultúrával foglalkozó szakemberek, oktatók, egyetemi hallgatók, művészek, informatikai szakemberek jelentkezését várják, akik szívesen kapcsolódnának be a témáról szóló beszélgetésbe. A szervezők kérik, küldjék el dolgozatuk kivonatát (maximum 400 szó) és a szerző intézményi hovatartozásra vonatkozó információkat román, magyar, angol vagy francia nyelven a következő címre conference@uat.ro (Microsoft Word formátumban).  Jelentkezési határidő: 2023. november 5. A konferencia munkálatai román, magyar, angol és francia nyelven zajlanak. A jelentkezésekről a konferencia tudományos bizottsága dönt. Az eredményeket 2023. november 12-ig közlik. Az előadások szerkesztett változatát közli a szaklektori rendszerrel működő Symbolon (symbolon.ro), ERIH PLUS, CEEOL, DOAJ, Crossref, és Google Scholar besorolású, a Románia Nemzeti tudományos Szerkesztési útmutató:

http://uartpress.ro/journals/index.php/symbolon/guidelins_for_authors .

 

Új hozzászólás